to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:47 | 05.11.2021

Πολιτική

Γ. Παπανδρέου: «Εμείς είμαστε η πρόοδος», «συντηρητικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ»

Επαναλαμβάνοντας ότι δεν επιθυμεί «ρεβάνς» ο Γ. Παπανδρέου έκανε την εμφάνισή του το βράδυ της Πέμπτης στην εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω και τον Νίκο Χατζηνικολάου, απαντώντας σε πολλά ερωτήματα που αφορούσαν την περίοδο 2009-2012. Ο πρώην πρωθυπουργός επέμεινε στο δόγμα του «για όλα έφταιξαν όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς», ενώ ως προς τα μνημόνια, τόσο σε διάρκεια όσο και σε ένταση, εκτίμησε πως «η απουσία συναίνεσης» ήταν αυτή που ισοπέδωσε τη χώρα.


Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας χθες Πέμπτη το βράδυ στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω»του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, επανέλαβε ότι με την διεκδίκηση της ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής δεν επιδιώκει πολιτική ρεβάνς.

Πέραν των ιστορικών ερωτημάτων για το διάστημα που διεκδίκησε και έλαβε την πρωθυπουργία, ο υποψήφιος, πλέον, Γ. Παπανδρέου, αναφέρθηκε σε ανταγωνισμό ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και την επικράτηση του πρώτου, μεταξύ άλλων, και στον κεντροαριστερό χώρο.

«Εμείς είμαστε η πρόοδος», «συντηρητικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ»

Το γεγονός αυτό φαίνεται να συνεχίζει να ενοχλεί έντονα το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη, με τους υποψήφιους για την ηγεσία του να το  ιεραρχούν, είτε το παραδέχονται είτε όχι, ως πρώτο άξονα στον πολιτικό τους λόγο. Οι προσεγγίσεις για το πως θα μπορούσε ενδεχομένως να ανατραπεί αυτή η πραγματικότητα, ποικίλουν. Παρά το ότι ο Γ. Α. Παπανδρέου έχει εξαρχής κάνει αναφορά περί ανάγκης για προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα, κάτι που τον κατέταξε ως υποστηρικτή μιας ενδεχόμενης αυριανής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη χθεσινή του συνέντευξη επιτέθηκε στο σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας για μια αμιγώς (!) συντηρητική παράταξη.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στόχος του είναι να ξαναγίνει το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ, πραγματική κοίτη της σοσιαλδημοκρατίας «Για να μην υπάρχουν απομιμήσεις. Και μάλιστα κακές απομιμήσεις. Και δεν το λέω σε προσωπικό επίπεδο, λέω ότι αυτή η παράταξη της παραδοσιακής Αριστεράς είναι μια συντηρητική αριστερά. Είναι η παράταξη που δοκιμάστηκε, της δόθηκαν ευκαιρίες, ο ελληνικός λαός εμπιστεύθηκε σε εκείνη την παράταξη τη μοίρα του τόπου και αντί πραγματικά να κάνει προοδευτικές αλλαγές τι έκανε; Έκανε ότι πιο δεξιόστροφο», υπογράμμισε.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συμμάχησε με «τον καραμανλισμό» για να συγκαλύψει τα πραγματικά αίτια του γιατί η χώρα έφθασε κοντά στη χρεοκοπία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να δει ποια ήταν τα αίτια και ποιοι φταίγανε, συμμάχησε με τον καραμανλισμό, συμμάχησε τότε με τον κ. Καμμένο και βεβαίως συγκάλυψε τις ευθύνες της δεξιάς. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η πολιτική της ήταν πελατειακή, δηλαδή κρατισμός, συγκεντρωτισμός, άντε μπήκαμε στην εξουσία, μοιράζουμε την εξουσία, παρεμβαίνουμε στη δικαιοσύνη, παρεμβαίνουμε στα μέσα ενημέρωσης και δε φτιάχνουμε κόμμα ανοιχτό και δημοκρατικό».

Συμπλήρωσε: «Δόθηκε η ευκαιρία σε αυτόν τον χώρο από τον ελληνικό λαό. Απέτυχε. Ξανά εμείς μπροστά κι εγώ μπροστά, για να ξαναφέρουμε τον κόσμο κοντά μας και να υπάρχει εγερτήριο του προοδευτικού κόσμου, για να αναδείξουμε τις προοδευτικές αξίες - το έχουμε αποδείξει».

Εξυπνάδες αντί απαντήσεων για τις κυβερνητικές συνεργασίες: «Όλοι θέλουν να βλάψουν το ΠΑΣΟΚ», «ας δοκιμαστούν σε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία. Έχουν στο παρελθόν δουλέψει μαζί, το ’89»

Ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε θέση για το ζήτημα πιθανών κυβερνητικών συνεργασιών του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Όσοι λένε ότι ‘θα είμαστε δεκανίκι του ενός ή δεκανίκι του άλλου ή θα μας πάει κάποιος εδώ ή προς τα εκεί’, ουσιαστικά έχει ηττοπαθή αντίληψη για το χώρο μας. Δεν το δέχομαι αυτό, εγώ έχω ζήσει όπως έχει ζήσει ο ελληνικός λαός ότι αυτός ο χώρος είναι και υπαρκτός και είναι και πόθος πολύ μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού να υπάρχει η λεγόμενη κεντροαριστερά», σημείωσε και τόνισε: « Οι συνεργασίες θέλουν πλατφόρμα πολιτική. Εγώ με ειλικρίνεια δε βλέπω σήμερα (συνεργασία) ούτε με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά ούτε και με τον ΣΥΡΙΖΑ, που τον θεωρώ συντηρητική παράταξη. Ας δοκιμαστούν οι δύο αντίπαλοι ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία. Έχουν στο παρελθόν δουλέψει μαζί, το ’89. Ο κ. Καμμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ με τον καραμανλισμό δούλεψε πολύ καλά, στις πλατείες των αγανακτισμένων συντονιστήκανε πάρα πολύ καλά, το πρόβλημά τους προφανώς είναι το ΠΑΣΟΚ. Εμείς όμως θεωρούμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η λύση για μια προοδευτική αλλαγή στη χώρα μας».

Έφταιξαν όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς: «Η απουσία συναίνεσης έφταιξε που ισοπεδώθηκε η χώρα»

Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει για την αξιολόγηση που έχει πραγματοποιήσει ο πρώην πρωθυπουργός ως προς το κυβερνητικό του έργο, και ειδικά στο θέμα των μνημονίων. Σύμφωνα με τον ίδιο η κύρια αιτία που η χώρα εγκλωβίστηκε στη δίνη των μνημονίων, ήταν η διακυβέρνηση του Κ. Καραμανλή, η απουσία συναίνεσης όταν η ελληνική κυβέρνηση δεχόταν τους όρους του προγράμματος που η ίδια δημιούργησε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, κατ' εντολή Μέρκελ, καθώς και λόγω των «αντιμεταρρυθμιστών», Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπανδρέου, θέλοντας να «κλείσει» τη συζήτηση για τα κρίσιμα γεγονότα όταν κυβέρνησε το 2009-2010 επέκρινε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη κριτική που άσκησαν σχετικά με το πώς οδηγήθηκε η χώρα στα μνημόνια. Αναφέρθηκε σχετικά, στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επέρριψε τις ευθύνες του δημοσιονομικού εκτροχιασμού μέχρι το 2009 στη πολιτική της ΝΔ.

Η εμμονή του Σαμαρά για εκλογές μας πήγε πίσω

Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε και για τον Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας πως η εμμονή του για εκλογές πήγε πίσω τη χώρα.

«Είχα ανακοινώσει ότι θα πάω σε μία κυβέρνηση συνεργασίας. Έγινε η διαπραγμάτευση και φτάσαμε σε μία κοινή κυβέρνηση που ήλπιζα ότι θα στηριζόταν για άλλα δύο χρόνια» ανέφερε.

«Εάν είχε στηριχθεί η κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου θα είχαμε ξεμπερδέψει με τα μνημόνια γιατί θα έδειχνε αξιοπιστία ότι υπάρχει ευρύτατη συναίνεση και θα δημιουργούσε αίσθημα αξιοπιστίας στις αγορές και στους εταίρους μας.  Θα μπορούσαμε να κάνουμε και μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε.

«Αυτή η εμμονή του κ. Σαμαρά να πάμε σε εκλογές πήγε τη χώρα πίσω τουλάχιστον έναν ολόκληρο χρόνο» υπογράμμισε. «Μόλις εκλέχτηκε η κυβέρνηση Σαμαρά είχαμε αντιμεταρρύθμιση και βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ακόμα περισσότερο αυτή την αντιμεταρρύθμιση», είπε χαρακτηρηστικά.

Φταίνε οι άλλοι δύο

Αξιοσημείωτα -αν και γνωστά- ήταν όσα είπε για το δημοψήφισμα το 2011: ανέφερε πως ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί διαφωνούσε ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ήταν θετική.

Στάθηκε ιδιαίτερα στις μεταρρυθμίσεις την περίοδο της διακυβέρνησής του (2009-2012) και δικαιολόγησε τη κυβερνητική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ (2012-2014) υποστηρίζοντας ότι «είχαμε και χρέος να στηρίξουμε τη διαδικασία αυτή για να τελειώνει το μνημόνιο. Στο τέλος και ο κ. Σαμαράς, που θα μπορούσε να είχε κλείσει το μνημόνιο, έκανε άλλες κινήσεις, ουσιαστικά πέταξε το μπαλάκι στην επόμενη κυβέρνηση και βεβαίως τα υπόλοιπα είναι άλλη ιστορία - το πώς χειρίστηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την υπόθεση».

«Το λέω και σήμερα, λεφτά υπάρχουν»

Για την περιβόητη φράση «λεφτά υπάρχουν» - που μεταδόθηκε ολοκληρωμένη κατά τη διάρκεια της εκπομπής - τόνισε ότι και σήμερα θα την έλεγε: «(...) Λεφτά υπάρχουν, λόγω και του Ταμείου Ανάκαμψης πια, όμως εν πάση περιπτώσει λεφτά υπάρχουν αν νοικοκυρέψουμε τη χώρα, αν χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία, αν χτυπήσουμε τη διαφθορά».

«Είχα πει τότε ότι υπάρχουν συμφέροντα, υπάρχουν κατεστημένα, υπάρχουν κακές, αντιδημοκρατικές και αδιαφανείς λειτουργίες στη χώρα μας, όπου τα λεφτά πέφτουν σε μία μαύρη τρύπα» πρόσθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, enikos.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)