to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γ. Παπαδόπουλος: Τοπική αλλά αξιοπρόσεκτη η σεισμική δραστηριότητα στο Κιλκίς

Εάν κοιτάξει κάποιος τον σεισμικό χάρτη της χώρας, θα διαπιστώσει ότι σεισμικές δονήσεις αυτής της έντασης, των 4,5-4,7 μονάδων της κλίμακας Ρίχτερ, είναι πολύ συχνές, όπως είπε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε ώρες μόλις μετά τον σεισμό που δεν μπορούμε απολύτως να χαρακτηρίσουμε ως την κύρια δόνηση.


Σε εγρήγορση είναι οι επιστήμονες προκειμένου τα επόμενα 24ωρα να είναι ξεκάθαρο εάν η δόνηση τα ξημερώματα ήταν ο κύριος σεισμός του «σμήνους», είπε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος Στο Κόκκινο και τον Κώστα Σαββόπουλο.

Εάν κοιτάξει κάποιος τον σεισμικό χάρτη της χώρας, θα διαπιστώσει ότι σεισμικές δονήσεις αυτής της έντασης, των 4,5-4,7 μονάδων της κλίμακας Ρίχτερ, είναι πολύ συχνές, όπως είπε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε ώρες μόλις μετά τον σεισμό που δεν μπορούμε απολύτως να χαρακτηρίσουμε ως την κύρια δόνηση.

Στην περιοχή του Κιλκίς έχουμε μία τοπική μεν, αλλά αρκετά αξιοπρόσεκτη σεισμική διέγερση και το φαινόμενο είναι ακόμη σε εξέλιξη, όπως είπε, υπάρχει η απαραίτητη επιστημονική εγρήγορση και σε 2-3 24ωρα θα είναι μάλλον δυνατό να έχει ξεκαθαρίσει εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Θύμισε εξάλλου ότι η περιοχή έχει δώσει στο παρελθόν πολύ ισχυρό σεισμό, τη δεκαετία του '30, με 6,7 Ρίχτερ λίγα χιλιόμετρα βορειότερα, στη σημερινή FYROM.

Όσον αφορά την σεισμική δραστηριότητα που προηγήθηκε στον Κορινθιακό, με μεγαλύτερη δόνηση αυτή των 4,8 Ρίχτερ, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι δεν σχετίζεται με αυτή του Κιλκίς, αλλά και εκεί είναι πανομοιότυπα τα στοιχεία και συνεχίζεται η εξέταση των στοιχείων.

Ακούστε Στο Κόκκινο

Μανώλης Σκορδίλης: Ώρα με την ώρα η σεισμική δραστηριότητα φθίνει
Η σεισμική ακολουθία στην περιοχή του Κιλκίς εξελίσσεται ομαλά, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, υπογραμμίζοντας ότι ώρα με την ώρα η σεισμική δραστηριότητα φθίνει.

Όπως εξηγεί ο κ. Σκορδίλης, ο σεισμογόνος χώρος βόρεια της πόλης του Κιλκίς, απ' όπου προήλθε η ισχυρή δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ τα ξημερώματα, φαίνεται να έχει διεύθυνση δυτική–βορειοδυτική, ανατολική νοτιοανατολική και όλα δείχνουν ότι εκτείνεται περιμετρικά σε μια απόσταση 5 έως 5,5 χιλιομέτρων το πολύ. "Η δραστηριότητα είναι φθίνουσα, όσον αφορά τη συχνότητα και το μέγεθος των δονήσεων, ενώ το ρήγμα εκτείνεται σε μια απόσταση 5 έως 5,5 χιλιομέτρων. Είναι μικρή απόσταση και ως εκ τούτου δεν δικαιολογεί τη εκδήλωση πολύ μεγαλύτερου σε μέγεθος σεισμού από τον σημερινό", δήλωσε ο κ. Σκορδίλης.

Ο καθηγητής σεισμολογίας, υπογραμμίζει ότι τα παραπάνω στοιχεία τεκμηριώνουν μια αισιόδοξη εικόνα. Ξεκαθαρίζει όμως ωστόσο, ότι για να υπάρξουν αξιόπιστες εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τη σεισμική εξέλιξη, θα πρέπει να περάσουν οι πρώτες 48 ώρες, ενώ συνιστά στους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Η περιοχή βόρεια του Κιλκίς, κοντά στη λίμνη Δοϊράνη όπου παρατηρείται σεισμική έξαρση από χθες το βράδυ, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στη λεγόμενη "Σερβομακεδονική Ζώνη", στο παρελθόν δεν "έδωσε" ισχυρούς–καταστροφικούς σεισμούς, και το γεγονός αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο την αισιοδοξία των σεισμολόγων ότι η δόνηση των 4,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)