to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:21 | 04.12.2014

Πολιτική

Γ. Πανούσης: Τροπολογία για να λυθεί το θέμα των εκπαιδευτικών αδειών όλων των κρατουμένων

«Αυτή τη στιγμή τι ακριβώς κάνουμε με το να αφήνουμε ένα νέο παιδί που έχει τελέσει ένα έγκλημα και έχει καταδικαστεί για αυτό;»


Τροπολογία για επίλυση του θέματος με την απεργία πείνας του 21χρονου Νίκου Ρωμανού κατέθεσε στον υπουργό Δικαιοσύνης η Δημοκρατική Αριστερά, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Εγκληματολογίας και βουλευτής του κόμματος, Γιάννης Πανούσης. 

«Υπάρχει πράγματι ένα κενό στο νόμο. Ο νομοθέτης του 1999 ενώ έχει προβλέψει για τις κανονικές άδειες δεν έχει προβλέψει μια λεπτομέρεια για τις εκπαιδευτικές. Αυτή τη στιγμή τι ακριβώς κάνουμε με το να αφήνουμε ένα νέο παιδί που έχει τελέσει ένα έγκλημα και έχει καταδικαστεί για αυτό; Η τροπολογία που καταθέσαμε είναι μέσα στο πνεύμα και του Συντάγματος και του νόμου και των ευρωπαϊκών συμβάσεων για να φύγουμε από το αδιέξοδο. Και δεν είναι προσωπική. Δεν είναι να λυθεί το πρόβλημα του Ρωμανού. Είναι ένα θεσμικό κενό που μπορεί να αφορά άλλους δέκα, είκοσι. Δεν μπορεί να τιμωρείται κάποιος διπλή, τριπλή και τετραπλή φορά για ένα έγκλημα που έκανε. Μία φορά τιμωρείσαι» τονίζει ο κ. Πανούσης. 

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι «το κεφάλαιο για τη μόρφωση των κρατουμένων λέγεται επικοινωνία με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Άρα, οι εκπαιδευτικές άδειες, η ενημέρωση από τα ΜΜΕ, η αλληλογραφία έχουν να κάνουν με την κοινωνία, δεν έχουν να κάνουν με το να μορφώνεσαι στο κελί σου. Είναι σε άλλη λογική από αυτή που έχει πει ο υπουργός». 

Ο Γ. Πανούσης, μιλώντας νωρίτερα «στο Κόκκινο» (105,5) χαρακτήρισε ιδεολογικό καρκίνωμα  τη λογική της τιμωρίας που ακολουθεί η πολιτεία για όσους θεωρεί «αντιπάλους» με αφορμή την υπόθεση του Ν. Ρωμανού. Τόνισε πως «με τη λογική της καχυποψίας ή με το ενδεχόμενο εγκληματικής δραστηριότητας ενός κρατουμένου τότε όλα τα δικαιώματα μπορεί να ακυρωθούν» ενώ πρόσθεσε πως το δικαστικό συμβούλιο ενεπλάκη χωρίς λόγο στην προκειμένη περίπτωση. 

«Η πολιτεία δεν μπορεί να εκδικείται, πρέπει να δίνει ευκαιρίες, οι νόμοι και τα δικαιώματα είναι για τους διαφωνούντες» δήλωσε ο Γ. Πανούσης που πρόσθεσε πως η πολιτεία οφείλει να δώσει την εκπαιδευτική άδεια στον Ν. Ρωμανό.

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)