to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:29 | 06.03.2015

πηγή: alterthess

Κοινωνία

Γ. Παναγόπουλος: Από 31 Μάρτη οι εργαζόμενοι θα πέσουν σε καθεστώς ατομικών συμβάσεων

Στον αέρα θα βρίσκονται οι εργαζόμενοι αν μέχρι τις 31 Μαρτίου δεν υπογραφεί νεά γενική συλλογική σύμβαση δήλωσε ο προεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος μετά το πέρας της συνέντευξης τύπου που έδωσε από κοινού με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη για την ίδρυση του Γραφείου Εργασίας του Δήμου που αποτελεί ταυτόχρονα ένα Δίκτυο Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής.


Ο ίδιος τόνισε πως τα συνδικάτα μπορεί να έχουν τεράστιες ευθύνες αλλά υπάρχει πρόβλημα όταν ένας εργαζόμενος υπογράφει για 800 ευρώ και παίρνει 400 και φοβάται να το καταγγείλει επώνυμα.

"Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συνεννοηθούμε με την καινούρια κυβέρνηση για τη συλλογική σύμβαση εργασίας" πρόσθεσε ο Γ. Παναγόπουλος.

Επιπλέον σχολίασε θετικά την αναγγελία της κυβέρνησης πως θα επανέλθει με νόμο ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και πρόσθεσε πως αυτό που πρεπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να ξαναρυθμισει το καθεστώς διαλόγου έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ο Γ. Παναγόπουλος δήλωσε πως με Υπουργική απόφαση του 2012 που εντασσόταν στο 2ο Μνημόνιο αφαιρέθηκε το δικαίωμα της ΓΣΕΕ να υπογράφει συλλογικές συμασεις με οικονομικό αποτέλεσμα. Η απόφαση αυτή προλεπε ότι ο κατώταος μισθός θα προσδιορίζεται με νόμο.

Σύμφωνα με τον Γ. Παναγόπουλο η ρύθμιση που όριζε τον κατώτατο μισθό στα 581 πίεσε προς τα κάτω όλες τις αμοιβές, ουσιαστικά επρόκειτο για μια εσωτερική υποτίμηση της εργασίας.

Όσον αφορά το νέο Γραφείο Εργασίας που στήνεται με την συνεργασία του δήμου και του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ξεκαθάρισε πως δεν είναι γραφείο ευρεύσεως εργασίας, δεν επιδιώκει να "κεφαλαιοποιήσει τον πόνο των ανέργων". Η κατάρρευση της αγοράς εργασίας ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών απορρύθμισης της εργασίας που εφαρμόστηκαν, είπε και πρόσθεσε:

"Παραμένει πάγια η θέση μας για σταθερή και μόνιμη εργασία. Λόγω των μεγάλων ποσοστών ανεργίας πολλοί άνεργοι έχουν χάσει τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους. Δεν γνωρίζουμε τι ζητά η αγορά και τι μπορούν να προσφέρουν οι εργαζόμενοι. Αυτές τις ανάγκες θα καλύψει το δίκτυο, καθώς η συμβουλευτική αποτελεί δημόσιο αγαθό που πρέπει να το προσφέρει η πολιτεία". "Δεν θα τους βρούμε δουλειά, αλλά δεν είμαστε τυφλοί. Θα προσπαθήσουμε να συνδεθούμε με την αγορά" δήλωσε.

Μάλιστα όπως κατήγγειλε πολλές εταιρείες ευρεύσεως εργασίας που αποτελούν ταυτόχρονα και γραφεία ενοικιάσεως εργαζομένων “ιδιωτικά δουλευμπορικά” που πίεζαν την τρόικα να επιβάλλει ρυθμίσεις απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Γ. Μπουτάρης: Δεν  βρίσκουμε δουλειά στους ανέργους θα  βοηθάμε να βρουν τον τρόπο για να το κάνουν

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης ανέφερε πως το Δίκτυο αποτελεί μια πρωτοβουλία με υψηλό συμβολισμό που στόχο έχει την παροχή συμβουλευτικής στους ανέργους, την ενδυνάμωση των συνδικάτων και των φορέων γύρω από το θέμα αυτό.

“Πρόκειται για ένα γραφείο το οποίο θα βοηθάει τον κόσμο να αναζητήσει τους τρόπους με τους οποίους θα προσπαθήσει να βρει δουλειά», τόνισε στη συνέντευξη τύπου και πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να “αγκαλιαστεί” και από τα Επιμελητήρια και τις επαγγελματικές οργανώσεις καθώς “αυτοί δημιουργούν τις θέσεις εργασίας”

Να πούμε τέλος ότι τον χώρο που θα στεγαστεί το Δίκτυο τον προσφέρει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και  το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ δύο εξειδικευμένους υπαλλήλους.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης μίλησε από την πλευρά του για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Θεσσαλονίκη με τα ποσοστά ανεργίας να είναι κατά 2 με 2,5 μονάδες μεγαλύτερα από το μεσό εθνικό όρο.Να υπενθυμίσουμε πως στο πολεδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης ανέρχεται σε 33%.

Σ.Π.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)