to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:02 | 27.04.2016

Πολιτική

Γ. Ντάισελμπλουμ: Μοιραζόμαστε την αίσθηση του κατεπείγοντος για τη σύγκληση του Eurogroup

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα από το Παρίσι ότι το Eurogroup για την Ελλάδα ενδέχεται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα ή «την μεθεπόμενη το αργότερο». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο επιπρόσθετος χρόνος «θα δώσει πιο ισχυρές πιθανότητες επιτυχίας» στο προσεχές συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.


Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα από το Παρίσι ότι το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα ενδέχεται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα ή «την μεθεπόμενη το αργότερο», σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη νομικά και πολιτικά ζητήματα που μένει να διευθετηθούν.

«Δεν έχω κάποια προθεσμία, αλλά γνωρίζω ότι υπάρχει μια αίσθηση κατεπείγοντος που μοιραζόμαστε όλοι. Πρέπει επομένως να δούμε εάν (το Eurogroup) θα γίνει την επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο αυτήν που ακολουθεί», εξήγησε ο Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να εργαστούμε μαζί με τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση», πρόσθεσε ο ίδιος, μία ημέρα αφότου ελήφθη η απόφαση να αναβληθεί το Eurogroup που αρχικά σχεδιαζόταν να διεξαχθεί αύριο (Μεγάλη Πέμπτη).

«Υπάρχουν νομικά και πολιτικά ζητήματα τα οποία πρέπει να διευθετήσουμε», επέμεινε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί και το θέμα του χρέους, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ζητά να αναδιαρθρωθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο επιπρόσθετος χρόνος «θα δώσει πιο ισχυρές πιθανότητες επιτυχίας» στο προσεχές συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στα νομικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν ο Σαπέν έκανε ορισμένες διευκρινίσεις. «Δεν απαιτούμε προφανώς η Ελλάδα να αλλάξει το Σύνταγμα (...). Ζητούμε να βρεθεί μια οδός σύμφωνη με το νομικό της σύστημα που θα επιτρέπει να προσδοθεί περισσότερη αξιοπιστία στις δεσμεύσεις» της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε.

Επιδιώκοντας την αποφυγή μιας νέας εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε νωρίτερα η διεξαγωγή του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να γίνει «εντός των επόμενων ημερών», ώστε να μην υπάρξει «νέα αβεβαιότητα» όσον αφορά την Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε νωρίτερα τους πολιτικούς θεσμούς της ΕΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να αρθούν τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνές πιστωτές, κυρίως το ΔΝΤ, ζητώντας τη σύγκληση συνόδου κορυφής των κρατών μελών της ευρωζώνης εάν δεν υπάρξει πρόοδος σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)