to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γ. Μπουτάρης: Στην Α’ Προβλήτα στο λιμάνι πήραμε περισσότερα απ’ ό,τι είχαμε ζητήσει

Στην εκτίμηση ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης διαχειρίζεται προς όφελος του περισσότερα κτίρια στης Α’ Προβλήτα του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης απ’ όσα είχε διεκδικήσει από την κυβέρνηση προχώρησε το πρωί της Δευτέρας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου για την 6η Γιορτή Πολυγλωσσίας.


«Για να ευχαριστηθούν και οι κακές γλώσσες, οι οποίες έλεγαν ότι μας κορόιδεψε η κυβέρνηση και δεν μας δίνει χώρο στο λιμάνι, η πρώτη εκδήλωση γίνεται με κέντρο τον πρώην βρεφονηπιακό σταθμό, ο οποίος θα συνεχίσει να λειτουργεί. Έχουμε και τις δύο άλλες αίθουσες της πρώην στρατιωτικής διοίκησης, οι οποίες είναι εξαιρετικές, το κτίριο του υπο-λιμενάρχη, και την αποθήκη Δ’. Είναι κάτι περισσότερο απ’ ότι είχαμε ζητήσει, και φυσικά η διαχείριση του υπαίθριου χώρου που γίνεται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης, κατά την έναρξη της συνέντευξης τύπου.

Φέτος, για πρώτη χρονιά, το κεντρικό τριήμερο εκδηλώσεων (18, 19, 20 Μαΐου) της Γιορτής Πολυγλωσσίας θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του λιμανιού, ενώ θα έχουν προηγηθεί εκδηλώσεις στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει (12-18 Μαΐου). Το πρόγραμμα της φετινής Γιορτής περιλαμβάνει 250 και πλέον εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν 128 φορείς της πόλης.

Τίτλος της φετινής διοργάνωσης είναι «Η μόρφωση στο δρόμο, για την δημοκρατία και τον πλουραλισμό», ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται εργαστήρια, πολιτιστικές δράσεις, συζητήσεις και παρουσιάσεις των δραστηριοτήτων της κάθε ομάδας και οργάνωσης που συμμετέχει.

«Η Γιορτή της Πολυγλωσσίας τονίζει και υπογραμμίζει την πολύπολιτισμικότητα της πόλης. Η πολυγλωσσία είναι ένα ζητούμενο διότι όταν δεν ξέρεις πώς να επικοινωνήσεις με τον απέναντι σου, ο οποίος μιλάει μια άλλη γλώσσα ή προέρχεται από μια άλλη κοινωνία, είναι δύσκολο, με αποτέλεσμα να «μένεις κλειστός στο καβούκι σου»» εκτίμησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, σημείωσε ότι «ο  θεσμός της Γιορτής ξεκίνησε το 2013, και στόχο είχε να φέρει σε επαφή και συνεργασία φορείς, πρεσβείες και προξενεία, ώστε να επικοινωνήσουν τη γλώσσα τους και να μπορέσουν να συνεργαστούν».
Όπως ενημέρωσε ο κ. Μπαρμπουνάκης στο λιμάνι έγιναν από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου κάποιες εργασίες και παρεμβάσεις στην Αποθήκη Δ’ και τον βρεφονηπιακό σταθμό, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.

Η μετακίνηση σε νέο χώρο, τα καινούργια πρόσωπα και το πρόγραμμα Erasmus + είναι οι παράγοντες που θα οδηγήσουν σε επιτυχία τον φετινό θεσμό, εκτίμησε η Επιστημονική Υπεύθυνη των Γιορτών Πολυγλωσσίας Αργυρώ Μουμτζίδου. «Τα μηνύματα που παίρνουμε από μέλη που συμμετέχουν στη γιορτή είναι ενδεικτικά της επιτυχίας» σημείωσε η ίδια, ενώ ενημέρωσε ότι ο θεσμός της Γιορτής Πολυγλωσσίας εντάχθηκε στη λίστα καλών πρακτικών της UNESCO, ενώ πολλοί δήμοι ανά την Ελλάδα ήδη τον «αντιγράφουν».

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης, Θεάματος και Ενημέρωσης, Φίλιος Στάγκος, εκτίμησε ότι «η πολυγλωσσία, η εξωστρέφεια και ο κοσμοπολιτισμός βρίσκονται στο DNA της πόλης από τότε που ιδρύθηκε» σημειώνοντας ότι η Θεσσαλονίκη στο παρελθόν της γνώρισε ανάπτυξη μόνο όταν ήταν πλουραλιστική και πολυπολιτισμική.
 
Η αφίσα της 6ης Γιορτής Πολυγλωσσίας:

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)