to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:42 | 13.12.2019

πηγή: stokokkino.gr

Πολιτική

Γ. Μπουτάρης: Απολίτιστη η στάση Ζέρβα-Τζιτζικώστα για τα αρχαία στο μετρό (ηχητικό)

«Ο Ζέρβας και ο Τζιτζικώστας εξαρχής ήταν υπέρ της απόσπασης. Είναι στάση μη πολιτισμένων ανθρώπων» δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» σχετικά με την κυβερνητική απόφαση για απόσπαση των αρχαιοτήτων του μετρό από τον σταθμό Βενιζέλου.



Ο ίδιος κατηγόρησε τον νυν δήμαρχο ότι ψεύδεται «όταν καταλογίζει σε μένα την καθυστέρηση» για τα έργα του μετρό ενώ παράλληλα σημείωσε πως για την ακύρωση δικών του έργων από την νυν διοίκηση του δήμου «νιώθει πικρία». Ωστόσο, όπως είπε, «ο Κ. Ζέρβας είναι ο καινούργιος δήμαρχος και θα αφήσει το αποτύπωμά του. Ο κόσμος θα κρίνει».

Ερωτηθείς σχετικά με την τελευταία εξέλιξη για τα αρχαία του Μετρό, καθώς την Τετάρτη πρόκειται να συζητηθεί στο ΚΑΣ η τεχνική έκθεση απόσπασης των αρχαιοτήτων, ο Γ. Μπουτάρης δήλωσε πως «η ιστορία της απόσπασης αγγίζει τα όρια του τραγικού». «Η λύση που προτάθηκε της in situ παραμονής είναι μία τεχνική λύση που εφαρμόζεται σε όλον το κόσμο. Κόστιζει κάποια χρήματα αλλά και η μεταφορά κοστίζει» επεσήμανε τονίζοντας την υποχρέωση που υπάρχει για ανασκαφή κάτω από τα αρχαία που ήδη έχουν βρεθεί όταν αυτά αποσπαστούν. Ο ίδιος σημείωσε, επίσης, πως θα παρασταθεί στο ΚΑΣ κατά την κρίση της μελέτης απόσπασης.

Ο Γ. Μπουτάρης εξήγησε ακόμη πόσο δύσκολο είναι να μεταφερθεί όλο το συγκρότημα των αρχαιοτήτων στην Βενιζέλου τονίζοντας ότι η διαδικασία αυτή από μόνη της θα φέρει νέες καθυστερήσεις.

Σχολιάζοντας το πώς ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε στην απόφαση να αγνοήσει την υπάρχουσα γνωμάτευση του ΚΑΣ και τις μελέτες για παραμονή των αρχαιοτήτων in situ σημείωσε πως «στη Θεσσαλονίκη υπήρχε μια ομάδα ανθρώπων που ήταν σαφώς εναντίον των αρχαίων».

Τέλος, απαντώντας στις κατηγορίες που δέχεται ότι “ο Μπουτάρης φταίει για τις καθυστερήσεις”, τόνισε πως η καθυστέρηση που θα προκύψει από την απόσπαση και επανατοποθέτηση θα κρατήσει τουλάχιστον 2,5 με 3 χρόνια. «Με την μέθοδο ATM η δουλειά δεν θα κρατούσε παραπάνω από 1,5 χρόνο».

«Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι τέτοιου είδους ευρήματα είναι περιουσιακά στοιχεία για την πόλη απιστεύτου μεγέθους αρκεί να τα αξιοποιήσουμε όπως πρέπει» κατέληξε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)