to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:15 | 13.12.2020

Πολιτική

Γ. Μπουρνούς: Τριπλή αποτυχία Μητσοτάκη σε πανδημία, οικονομία, εξωτερική πολιτική

Ομιλία του Βουλευτή Ν.Λέσβου, Αναπληρωτή Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Μπουρνού, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2021.


Κύρια σημεία:

- Τριπλή, τραγική αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ: Στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην οικονομία, στην εξωτερική πολιτική.


- Έχουμε 3000 θανάτους σε διάστημα ενός μήνα, έχουμε μια από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη σε θανάτους ανά πληθυσμό στο δεύτερο κύμα. Η κυβέρνηση στήριξε τα ιδιωτικά συμφέροντα, αντί για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

- Έχουμε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην ύφεση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020.

- Η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για τους εργαζόμενους. Εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής καταστροφής, μηχανεύεται τρόπους για να κλείσει τις επιχειρήσεις των μικρομεσαίων προς όφελος των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων ομίλων.

- Η κυβέρνηση απέτυχε οικτρά στην εξωτερική πολιτική, έγινε περίγελος του Ερντογάν, πηγαίνει από ήττα σε ήττα. Βαρύνεται ήδη με το γκριζάρισμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Έχει κοντύνει την ελληνική εξωτερική πολιτική απελπιστικά κι παριστάνει ότι «γίνονται βήματα προς τα εμπρός».
Καμία κουβέντα στη Σύνοδο Κορυφής για το τι συμβαίνει στο Αιγαίο, καμία κουβέντα για την παρουσία του Oruc Reis στα έξι μίλια από τη Ρόδο και τα τέσσερα μίλια από το Καστελόριζο. Καμία κουβέντα για κυρώσεις.

- Κανένα όραμα και σχέδιο ανάπτυξης για τα νησιά μας στον προϋπολογισμό. Δεν είναι αδυναμία, αλλά οργανωμένο σχέδιο υποβάθμισης των νησιών μας, για να δεχτούμε το ρόλο της αποθήκης ψυχών της Ευρώπης. Απέρριψαν σχεδόν τις μισές  επιλέξιμες αιτήσεις για το πρόγραμμα Leader που αφορούσαν στη Λέσβο, όταν ο μέσος όρος αποδοχής για την επικράτεια ήταν πολύ υψηλότερος.

- Για την κυβέρνηση, η Λέσβος και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου προσφέρονται μόνο για τις business του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου: 6,2 εκατομμύρια ευρώ σε  συμβουλευτικές υπηρεσίες για τις συμβάσεις των νέων ΚΥΤ, 500.000 για το αφρόδιχτο του κ. Στεφανή, εκατομμύρια για πλασματική σίτιση προσφύγων στη Μόρια και άλλα 20 εκατομμύρια για wifi στις δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

- Θυμίζω στον κ. Αθανασίου, ότι παραδώσαμε τη Λέσβο με 5678 πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια και συνολικά κάτω από 7000 στο νησί και με την κυβέρνησή του σήμερα, με μηδενικές ροές εξαιτίας κυρίως της διεθνούς πανδημίας, έχουμε στη Λέσβο 9502 αιτούντες άσυλο. Αφού έχουν πει ότι ως το Μάρτη θα τους κάνουν 1500, γιατί θέλουν να φτιάξουν camp για τουλάχιστον 5000; Νομίζουν ότι υπογράφοντας μνημόνια συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό το camp θα γίνει. Είναι γελασμένοι, ξεχνάνε πολύ εύκολα το Φλεβάρη.

- Μιλούν τώρα για το Ταμείο Ανάκαμψης που θα καλύψει με 750 δις ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με κεφάλαια που θα έρθουν αργά, που σχεδόν τα μισά θα είναι δάνεια, ενώ σχεδιάζουν ήδη το μοίρασμά τους στους "ημετέρους" με βάση το Σχέδιο Πισσαρίδη.

- Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα, ώστε η ανεμελιά, η ιδεοληψία και η ανικανότητα του κ. Μητσοτάκη να μη μας κοστίσει ακόμα περισσότερα: Στις ζωές των ανθρώπων μας, στην οικονομική επιβίωση του λαού μας, στα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)