to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:49 | 02.06.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Γ. Μπουρνούς: Στον Νότο, το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έπαθε… ΠΑΣΟΚοποίηση!

Για τις εξελίξεις στην Ιταλία και την Ισπανία μίλησε Στο Κόκκινο και τον Διονύση Ελευθεράτο ο Γιάννης Μπουρνούς, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάζοντας την αποκαθήλωση της δεξιάς κυβέρνησης Ραχόι στην Ισπανία, ο Γ. Μπουρνούς παρατήρησε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός του Νίκου Αναστασιάδη, στην Κύπρο, είναι στον Ευρωπαϊκό Νότο η μοναδική πολιτική δύναμη εξ όσων ανήκουν στο συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που παραμένει στην κυβέρνηση. «Και με αυτήν την κυβέρνηση διατηρούμε καλές σχέσεις», πρόσθεσε.

Είναι σημαντικό στοιχείο, για τις μελλοντικές εξελίξεις, το φαινόμενο αυτό, εκτίμησε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα έλεγα ότι στο Νότο, το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έπαθε… ΠΑΣΟΚοποίηση», είπε σκωπτικά ο Γ. Μπουρνούς.  

«Στην Ισπανία η Αριστερά ανακτά την επιρροή και δυναμική της»

Στη συνέχεια, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αντιδιέστειλε τη δυναμική που ανέπτυξαν και την ενωτική τακτική που ακολούθησαν στην Ισπανία οι Podemos προς την κατακερματισμένη, αδύναμη να παρέμβει, ιταλική Αριστερά.

«Στην Ισπανία οι Podemos και άλλες δυνάμεις της Αριστεράς δεν είπαν ‘θα καθίσουμε στη γωνία μας και θα παρατηρούμε τις εξελίξεις», σημείωσε.  Πρόσθεσε δε ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ανάκαμψη της Αριστεράς, έπειτα από την πτώση που παρατηρήθηκε την περίοδο της όξυνσης της καταλανικής κρίσης.   

«Όταν κυριαρχεί ένα ζήτημα όπως αυτό της απόσχισης, φυσικό είναι η πόλωση να συμπιέζει δυνάμεις που πρεσβεύουν μια ισορροπημένη λύση, αλλά οι Podemos φαίνεται πως ανακτούν την επιρροή τους», είπε.    

«Ας μην ξεχνάμε ότι χρειάζονται τις ψήφους Καταλανών και Βάσκων…»

Ο Γ. Μπουρνούς ρωτήθηκε ποιο βλέπει να είναι το «κέντρο βάρους» στη συνεργασία των Podemos με τους Σοσιαλιστές, δεδομένων των θέσεων που πρεσβεύουν οι τελευταίοι  σε διάφορα θέματα, αλλά της   στήριξης που κατ’ ουσία παρείχαν (φθινόπωρο 2017) στην αδιάλλακτη, εμπρηστική πολιτική του Ραχόι στο καταλανικό ζήτημα.       

Απαντώντας, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις τάσεις που έχουν αναπτυχθεί στην ισπανική σοσιαλδημοκρατία. Ως προς τη διαχείριση του καταλανικού ζητήματος παρατήρησε πως υπάρχει μια σημαντική παράμετρος: Ότι για να επιβιώσει η νέα κυβέρνηση χρειάζεται τις ψήφους από την Καταλονία και τη Χώρα των Βάσκων. 

Μιλώντας για την Ιταλία, ο Γ. Μπουρνούς χαρακτήρισε αρνητικότατη εξέλιξη τη  συμμετοχή της ακροδεξιάς, ρατσιστικής Λέγκας στην κυβέρνηση. Επεσήμανε ότι η απουσία της Αριστεράς, σε συνδυασμό με τη δυσφορία της κοινωνίας για πολιτικές λιτότητας και επιλογές των κυρίαρχων δυνάμεων στην ΕΕ, επιφέρει την ενδυνάμωση «τερατωδών μορφωμάτων».

"Έχει μεγάλη σημασία να γίνει κατανοητό πως η ακροδεξιά ούτε υπήρξε, ούτε ποτέ θα γίνει αντισυστημική δύναμη», υπογράμμισε. «Ας παρατηρήσουν όλοι πώς ενεργεί, σε πολλές χώρες, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των οικονομικών ελίτ και της εργοδοσίας», πρόσθεσε.  

«Οι αγορές θα καταργήσουν και τις εκλογές;»

Ο Γ. Μπουρνούς επεσήμανε αντιφατικά στοιχεία στη φυσιογνωμία και πολιτική γραμμή του Κινήματος «των Πέντε Αστέρων», που- όπως είπε- φιλοδοξούν να δείξουν ότι εκπροσωπούν την «μετα- πολιτική». Παρατήρησε δε ότι τα «Πέντε Αστέρια»  ενισχύθηκαν, τόσο από αριστερούς, όσο και από τέως ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς, που ένιωθαν απογοητευμένοι με την κατ’ ουσία φιλελεύθερη πολιτική του Ρέντσι.

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η γνωστή, πολυσυζητημένη κίνηση του Ιταλού προέδρου Ματαρέλα «ήταν στα όρια της θεσμικής εκτροπής». Επιπλέον στηλίτευσε τις δηλώσεις εναντίον των Ιταλών, στις οποίες προέβησαν ο Επίτροπος Έντιγκερ, αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Γιούνκερ.

Ειδικά για τη δήλωση Έντιγκερ («οι αγορές θα μάθουν στους Ιταλούς πώς να ψηφίζουν») , ο Γ. Μπουρνούς σχολίασε:

«Είχε πολύ βαρύ πολιτικό περιεχόμενο και δεν νομίζω πως η απόπειρα διόρθωσης έσωσε και πολλά πράγματα (…). Συγγνώμη, αλλά έγιναν εκλογές. Ένας λαός ψήφισε. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που εκτιμούν ως αρνητικότατη εξέλιξη την ενδυνάμωση της ακροδεξιάς, που κινείται στον αντίποδα των δικών μας αξιών και ιδεών. Αλλά τι θα κάνουμε; Θα πούμε στις αγορές πως έχουν το ελεύθερο να επιλέγουν και … κυβερνητικούς συνασπισμούς; Θα καταργήσουμε τις εκλογές; (…) Με μια  τέτοια αντιμετώπιση των πραγμάτων και περιφρόνηση της λαϊκής ετυμηγορίας, ο ευρωσκεπτικισμός  ισχυροποιείται». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)