to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:50 | 30.04.2019

Πολιτική

Γ. Μπουρνούς: Στη ΝΔ δεν είδαν το -60% σε έδρες, -50% σε ψήφους, μόνο το... Podemos

Ο προϊστάμενος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού Γιάννης Μπουρνούς μίλησε Στο Κόκκινο και τον Χρυσόστομο Λουκά.


Ο πολιτικός σεισμός στην Ισπανία είναι ότι το πρώην κόμμα του Ραχόι με τα σκάνδαλα και την οικονομική καταστροφή όχι απλώς κατέρρευσε, αλλά εξευτελίστηκε εκλογικά, έχασε 60% των εδρών και 50% των ψηφοφόρων του, αλλά στην ΝΔ μιλούν για το Podemos, που πλήρωσαν την αριστερή στροφή στην οποία οι ίδιοι οδήγησαν τους Σοσιαλιστές, είπε ο προϊστάμενος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού Γιάννης Μπουρνούς μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Χρυσόστομο Λουκά.
 

Όπως είπε ο κ. Μπουρνούς, «αποφύγαμε την Πασοκοποίηση», αυτή η ατάκα περιγράφει τι έχει συμβεί στο εσωτερικό του σοσιαλιστικού κόμματος στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια. Έτσι βγήκε από αυτή την αυτοκτονική τάση στην οποία βρίσκονται πολλά σοσιαλιστικά κόμματα στην Ευρώπη, όπως και το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. Δεν είναι εντυπωσιακό το ποσοστό, άλλα είναι μεγάλη η άνοδος στις έδρες, τους καθιστά τη μεγάλη δύναμη γύρω από την οποία θα χτισθεί η επόμενη κυβέρνηση. Το άθροισμα των Σοσιαλιστών και της συμμαχίας Podemos και Ενωμένης Αριστεράς είναι κοντά στην πλειοψηφία. Θα γίνει προγραμματική συζήτηση και έχει επίσης σημασία και τι στάση θα κρατήσουν τα περιφερειακά κόμματα που έχουν κερδίσει έδρες στο Ισπανικό Κοινοβούλιο. Όπως εκτίμησε, μέχρι τις 26 Μαΐου, τις Ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές, στην Ισπανία δεν θα δούμε καινούριο κυβερνητικό σχήμα, όλοι θα κρατηθούν για να μην επηρεαστεί ο προεκλογικός αγώνας.

Σημείωσε επίσης ότι του προκάλεσε έκπληξη ότι στελέχη από την ΝΔ συζητούν για τους Podemos, καθώς ο πολιτικός σεισμός στην Ισπανία είναι ότι το πρώην κόμμα του Ραχόι με τα σκάνδαλα και την οικονομική καταστροφή όχι απλώς κατέρρευσε, αλλά εξευτελίστηκε εκλογικά. Εχασε το 60% εδρών και το 50% ψηφοφόρων του. Θα είναι έκπληξη αν ο πρόεδρος του κόμματος παραμείνει στη θέση του, όπως είπε.

Για την είσοδο του ακροδεξιού Vox στην ισπανική Βουλή, σημείωσε ότι κέρδισε ψήφους από μεσαία στρώματα και πλούσιους, είναι ένα κόμμα της λαϊκιστικής δεξιάς, κάτι σαν το ΛΑΟΣ, αν και έχει στις τάξεις του και ανοικτά Φρανκικούς. Το Vox αντλεί τη δύναμή του ακόμη από μεσαία και ανώτερα στρώματα. Η ψήφος στο Vox είναι φυσικό αποτέλεσμα της πολιτικής κρίσης και της κρίσης αξιοπιστίας λόγω σκανδάλων διαφθοράς. Αυτό τον παράγοντα τον ξεχνούν στην ΝΔ.

Στην ΝΔ, συνέχισε ο κ. Μπουρνούς, θεωρούν ότι ο κόσμος έχει ξεχάσει τι συνέβη στη χώρα από το 2010 έως το 2015. Αλλά ο κόσμος θυμάται πολύ καλά τι συνέβη στη χώρα μας, κυρίως στη διάρκεια της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Και ο Σαμαράς είναι παρών, η ακραία δεξιά γραμμή του Σαμαρά έχει επικρατήσει. Θυμίζει λίγο την τραγική επιλογή της ΝΔ με το Μακεδονικό αυτό που έγινε στην Ισπανία. Λόγω της μακροχρόνιας πολιτικής απαξίωσης και κρίσης εμπιστοσύνης, ο κόσμος θα πάει με αυτούς που ποντάρουν στο θυμικό με πιο επιτυχημένο τρόπο, θα πάει με τους πιο οριτζινάλε, όχι αυτούς που λένε άλλα μέσα άλλα έξω. Θα πάνε εκεί που ποντάρουν πιο σκληρά. Στις ευρωεκλόγές θα φανεί αυτό, όπως προέβλεψε.

Οι Podemos, από την πλευρά τους, έχασαν ψήφους για δυο λόγους κατά τον ίδιο. Πρώτον λόγω της αριστερής στροφής των Σοσιαλιστών, για την οποία ευθύνονται οι Podemos, πολλοί ψηφοφόροι δηλαδή επαναπατρίστηκαν στο κόμμα των Σοσιαλιστών. Δεύτερον, λόγω των εσωτερικών προβλημάτων στο αυτοδιοικητικό πεδίο, καθώς έσπασαν οι συμμαχίες τους με περιφερειακά κόμματα και πλήρωσαν και αυτή την εσωκομματική αστάθεια και ταραχή των τελευταίων μηνών.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Μπουρνούς, έχουμε σταθεροποιημένο αριστερό πόλο στην Ισπανία που είναι σχεδόν στο 15% βρέξει-χιονίσει. Ακόμη υπάρχει ένα πλήθος αριστερών βουλευτών στη νέα Βουλή εκτός της Συμμαχίας Podemos. Η Αριστερά έκανε ένα βήμα προς τα πίσω, ωστόσο πλέον είναι ένας παγιωμένος πόλος την Ισπανία. Και ελπίζουμε να παίξει καθοριστικό ρόλο, ώστε να υπάρξει ξανά μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση στην Ισπανία.

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)