to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:15 | 18.09.2020

Πολιτική

Γ. Μπουρνούς: Σχέδιο εγκαθίδρυσης στενών κομματικών μηχανισμών στον αθλητισμό (βίντεο)

«Ένα νομοσχέδιο που σε τίποτα δεν ωφελεί τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ένα νομοσχέδιο τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού. Είναι ένα νομοσχέδιο που θα μικρύνει τον Αθλητισμό»


Τοποθέτηση του Βουλευτή Ν. Λέσβου και Αναπληρωτή Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνού στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του Αθλητικού Νομοσχεδίου (17/9/2020):

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Συζητείται σήμερα στη Ολομέλεια το πολύ-αναμενόμενο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό. Ένα νομοσχέδιο διαφημισμένο από τον κ. Αυγενάκη.  Με όλους τους τρόπους. Σποτάκια, hashtags, φωτογραφίες, δημόσιες σχέσεις κι εκδηλώσεις. Είναι αλήθεια ότι για ένα τέτοιο νομοσχέδιο χρειάζεται διαφήμιση. Χρειάζεται προπαγάνδα. Χρειάζεται εργαλειοποίηση προσώπων και θεσμών. Χρειάζεται διαβούλευση μέσα στον Αύγουστο. Χρειάζεται μειωμένη συμμετοχή. Και φυσικά χρειάζεται μια κυβερνητική πλειοψηφία για να περάσει. Μόνο έτσι.
Δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς. Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο βαθύτατα αυταρχικό, αναχρονιστικό, αντιδημοκρατικό, γεμάτο φωτογραφικές διατάξεις και εξυπηρετήσεις διαφόρων τύπων.
Ελπίζω και κάτι τελευταίες διορθώσεις που κάνατε και αφορά στα προνόμια να μην αφορούν σε συγγενικές σχέσεις στελεχών είτε του Υπουργείου είτε της Κυβέρνησης.
Είπατε, επανειλημμένως, ότι προχωράτε βάσει σχεδίου. Δεν θα διαφωνήσουμε. Αυτό πιστεύουμε κι εμείς.
Ένα σχέδιο, όμως, που περιλαμβάνει το ξερίζωμα όλων των δημοκρατικών προβλέψεων του 4603/19, που σπεύσατε να πράξετε σε πρότερο χρόνο. Τότε το ονομάσατε αναστολή. Τώρα, είναι πλέον ολοφάνερο, ότι μεθοδεύατε, τελικά, την καταστολή. Την καταστολή κάθε ελπίδας για ανανέωση και αντιπροσωπευτικότερης εκπροσώπησης στα όργανα. Την καταστολή κάθε προσδοκίας για ανάπτυξη του αθλητισμού.
Ένα σχέδιο εγκαθίδρυσης στενών κομματικών μηχανισμών στον αθλητισμό.
Ένα σχέδιο πλήρους εμπορευματοποίησης και μετατροπής του ερασιτεχνικού αθλητισμού σε μπίζνα.
Τελειώνετε σήμερα ότι αρχίσατε πριν δύο μήνες. Με τις εκπρόθεσμες τροπολογίες σας. Τότε που εξαλείφατε κωλύματα εκλογιμότητας. Τότε που βάζατε τους εμπόρους στα σωματεία. Τότε που παίζατε με αμετάκλητες και τελεσίδικες καταδίκες. Τότε που «παίξατε ρέστα» εξυπηρετήσεων σε γνωστούς και φίλους.
Με το παρόν νομοσχέδιο, εξαλείφετε κι άλλα κωλύματα. Προέκυψαν κι άλλοι φίλοι, μάλλον, που θα κατέβουν στις εκλογές και θέλετε τους διευκολύνετε. Δεν λέω. Ανθρώπινο είναι. Αλλά είστε Υπουργός. Φτάνει. Μην ευτελίζετε κι άλλο την νομοθετική διαδικασία. Όπως το κάνατε πριν λίγες ώρες όταν κατεβάσατε κι άλλο το όριο εκλογιμότητας στα 70 έτη. Μπορεί να είστε τοπογράφος, όπως είπατε, και όχι φωτογράφος. Μην αδικείτε τον εαυτό σας. Εξαιρετικά τα καταφέρνετε και στην φωτογραφία. Αλλά σας θυμίζω. Είστε και Υπουργός και δεν επιτρέπετε να υποτιμάτε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.
Αυτή την φορά είναι οι εν ενεργεία προπονητές και εν ενεργεία κριτές της Ενόργανης Γυμναστικής. Γλιτώστε μας από χρόνο και πείτε μας ευθέως για ποιους πρόκειται. Καλή η αιτιολογική έκθεση αλλά γίνετε πιο συγκεκριμένος. Ελπίζουμε μετά και τις τελευταίες άρσεις κωλυμάτων να τελείωσε επιτέλους το φωτογραφικό φιλμ.
Επαίρεστε ότι τελειώνετε τις λευκές εξουσιοδοτήσεις και ότι διασφαλίζετε το αδιάβλητο των αρχαιρεσιών ορίζοντας δικηγόρο Πρόεδρο στην εφορευτική Επιτροπή.Συγχαρητήρια κ. Υπουργέ αλλά σας προλάβαμε τον Μάρτιο του ‘19.
Ευαγγελίζεστε το «νέο».
Παρ’ όλα αυτά, εισάγετε εκλογικό σύστημα για τους αθλητικούς φορείς που οδηγεί σε διοικήσεις όμοιες με αυτές που κατηγορείτε. Διοικήσεις με ισχυρή πλειοψηφία.
Εξαφανίζετε την αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση. Εξαφανίζετε τις ισχυρές μειοψηφίες. Εξαφανίζετε την δυνατότητα ελέγχου, διαφάνειας και χρηστήςδιοίκησης, που μόνο η παρουσία ισχυρής μειοψηφίας μπορεί να εγγυηθεί.
Αυτό δεν είναι νέο κ Υπουργέ. Είναι παλιό. Πολύ παλιό.
Ακόμα και η εισαγωγή στο ΔΣ από Υποψήφιο πρόεδρο του 25% έναντι υποψήφιου συμβούλου του 40%, προκειμένου να ενισχύσετε την πολυφωνία ενώ, παράλληλα, εισάγετε σταυροδοσία 2/3 επί των εκλόγιμων θέσεων, είναι παλιό. Πολύ παλιό. Απότην εποχή που κάποιοι μοίραζαν καθρεφτάκια στους ιθαγενείς προκειμένου να τους κατακτήσουν. Ό,τι, μάταια, επιδιώκετε να πράξετε κι εσείς με τον αθλητισμό. Να τον κατακτήσετε για λογαριασμό των συμφερόντων που εξυπηρετείτε.
Όσον αφορά την διάταξη με τις θητείες και τα όρια ηλικίας, όλοι θυμόμαστε τον εμπαιγμό εκ μέρους σας του Ελληνικού Κοινοβουλίου για την αναδρομικότητα τον περασμένο Νοέμβριο.Οι διατάξεις αυτές είναι προβληματικές. Θα πέσουν με την πρώτη προσφυγή και μαζί τους θα καταρρεύσει όλη η μεθόδευση που τώρα επιχειρείτε. Μαζί, όμως, θα καταρρεύσει κι ο ελληνικός αθλητισμός που βρίσκεται σε τροχιά Ολυμπιακών Αγώνων.
Με τις εκπεφρασμένες εσωκομματικές σας αντιδράσεις και ισορροπίες μπορείτε να παίζετε όσο θέλετε. Με τις θυσίες όμως αθλητών, προπονητών και στελεχών δεν έχετε κανένα δικαίωμα να το κάνετε.
Σήμερα είναι η Ουέφα που απειλεί με GREXIT. Ποιος σας διαβεβαιώνει ότι δεν θα ακολουθήσουν κι άλλοι, που αντιλαμβάνονται τα κίνητρά σας πίσω από τις ωμές και ευθείες παρεμβάσεις σας στις εθνικές ομοσπονδίες;
Ρωτάτε αν είμαστε ενάντια στις θητείες. Τις νομοθετήσαμε κ. Αυγενάκη. Τις θέσαμε εμείς για πρώτη φορά με τον 4603/19. Χωρίς αναδρομική ισχύ. Με σεβασμό στη δημοκρατία και το Σύνταγμα. Τις καταψηφίσατε και σπεύσατενα καταργήσετε την διάταξη με την πρώτη ευκαιρία. Για ποιο λόγο; Ρητορικό είναι το ερώτημα. Τονλόγο τον ξέραμε οι περισσότεροι. Κι όσοι δεν τον ήξεραν, τώρα τον έμαθαν. Τις θητείες δεν τις θέλετε για ανανέωση. Τις θέλετε για να καρατομήσετε συγκεκριμένα πρόσωπα και στη θέση τους να βάλετε άλλους. Έχετε σχέδιο. Το είπατε.
Βέβαια, να σημειώσουμε, ότι περιφρονείτε τις καταστατικές διατάξεις και τα καταστατικά όργανα των αθλητικών φορέωνalacarte. Όπου σας επιτρέπεται βέβαια. Όπου σας παίρνει.Κι αυτό είναι ξεκάθαρο.
Κι όπου δεν σας παίρνει, αναλαμβάνει άλλος Υπουργός.
Μια αναφορά και στην απευθείας επιχορήγηση των σωματείων.
Το ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία αποτελούν τον βασικό πυρήνα ανάπτυξης του αθλητισμού καθώς και το μέσο μετάβασης στον υψηλού επιπέδου αθλητισμό, ο οποίος προβάλλει συνέχεια τη χώρα μας διεθνώς, με πληθώρα διακρίσεων.
Είναι τα ίδια ερασιτεχνικά σωματεία τα οποία εσείς και η κυβέρνηση σας από τον Μάρτιο έχετε οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία.  Καμία πρόνοια, κανένα εξειδικευμένο μέτρο. Τα έσοδα τους μηδενίστηκαν. Δεν συνέβη το ίδιο όμως με τα πάγια έξοδα τους. Αυτά δεν μηδενίστηκαν αλλά συσσωρεύτηκαν. Εξαγγείλατε ένα ποσό. Στην Επιτροπή μας είπατε ότι θα καταβληθεί τις επόμενες εβδομάδες. Τις επόμενες εβδομάδες θα έχουν βάλει λουκέτο κ. Αυγενάκη. Η ενίσχυση έπρεπε να έχει δοθεί ΧΘΕΣ. Φτάνει με την κοροϊδία και τα επικοινωνιακά τερτίπια. Είδαμε τι σχέση έχετε με την έννοια της συνέπειας. Το είδαμε πολλές φορές μέσα στο έτος στις καθυστερημένες καταβολές των δόσεων της τακτικής επιχορήγησης στις Εθνικές Ομοσπονδίες.
Κλείνοντας…
Ο διχασμός στον οποίο επενδύσατε προκειμένου να περάσετε αυτό το νομοσχέδιο, έχει την έγκριση του κ. Μητσοτάκη;
Μιλήσατε για υγιή κομμάτια του αθλητισμού για όσους υποστηρίζουν αυτό που φέρνετε, υπονοώντας τι; Ό,τι όσοι διαφωνούν είναι λαμόγια και εγκληματίες;
Ο διχασμός των αθλητών και η αήθης εργαλειοποίησή τους, σας προτάθηκε από το Μαξίμου;
Οι προσβλητικές σας δηλώσεις, κατά καιρούς, για στελέχη με μακροχρόνια παρουσία στον Αθλητισμό, χαίρουν της αποδοχής του Πρωθυπουργού;
Οι ενδεχόμενοι αποκλεισμοί από διεθνείς διοργανώσεις, εξαιτίας των χειρισμών σας, θα φέρουν την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη;
Αυτό το νομοσχέδιο, όπως αναμέναμε, ας μην γελιόμαστε, είναι ένα προβληματικό και κακό νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο που σε τίποτα δεν ωφελεί τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ένα νομοσχέδιο τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού. Είναι ένα νομοσχέδιο που θα μικρύνει τον Αθλητισμό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)