to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:09 | 23.06.2020

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Γ. Μπουρνούς: Όσο κι αν ο κ. Αυγενάκης κομπάζει στην πραγματικότητα διαλύει τον αθλητισμό (ηχητικό)

Ο βουλευτής και τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς μίλησε Στο Κόκκινο Ρόδου 103,7 και στην εκπομπή του Μάκη Δούβαλη «Χάσαμε τη μπάλα».


Ο βουλευτής και τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς ανέφερε:

«Αυτό που έχει καταφέρει μέσα σε 11 μήνες ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης είναι μοναδικό. Έχει αναλωθεί σε μία απίστευτη αυτοπροβολή χωρίς κανένα περιεχόμενο και η ασκούμενη πολιτική του τελικά είναι διαλυτική. Να ξεκινήσουμε από το lockdown λόγω κορωνοϊού…

Κι εκεί ο κ. Αυγενάκης αναλώθηκε σε μία επικοινωνιακή διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Αντί να στηρίξει ουσιαστικά τις ενώσεις και τα αθλητικά σωματεία, έκανε το αντίθετο. Πριν από λίγες μέρες είχαμε την πρωτοφανή απόφαση των επιχορηγήσεων, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν βγει από τον Ιανουάριο για να κάνουν οι ομοσπονδίες τον προγραμματισμό τους.

Οι επιχορηγήσεις λοιπόν, βγήκαν με έξι μήνες καθυστέρηση και έχουμε μειώσεις μέχρι και 15%. Μιλάμε για μειώσεις σε ολυμπιακή χρονιά και οι αθλητές μας, που θα πάνε του χρόνου τελικά στους αγώνες, προπονούνται εντατικά. Λόγω του κορωνοϊού τα σωματεία και οι ομοσπονδίες έχουν «γονατίσει», και έρχεται ο κ. Αυγενάκης και μειώνει την επιχορήγηση. Έχουμε κάνει και σχετική ερώτηση στην αρχή της κρίσης και είμαστε στα μέσα Ιουνίου και δεν έχει απαντηθεί ακόμη.

Τι άλλο έκανε; Πολυδιαφήμισε το μητρώο αθλητικών φορέων… Με τον τρόπο και την προχειρότητα, μας οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι ο υφυπουργός δεν έχει στο μυαλό του την διαφάνεια, αλλά τις εκλογές το φθινόπωρο στις ομοσπονδίες. Κράτησε τα όρια ηλικίας και έχει στοχεύσει σε πολύ συγκεκριμένες ομοσπονδίες, των οποίων οι διοικήσεις δεν είναι αρεστές στην κυβέρνηση.

Ασκείται μεγάλη πίεση στα σωματεία να ενταχθούν για να χρηματοδοτηθούν, ενώ μητρώο αναγνωρισμένων σωματείων υπάρχει ήδη και το τηρεί η Γ.Γ.Α. Με όλα αυτά έχει προκληθεί πολύ μεγάλη αναστάτωση στην αθλητική κοινότητα λόγω των παρεμβάσεων του κ. Αυγενάκη στο αυτοδιοίκητο των Ομοσπονδιών. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση, με τον, ‘ξηλωμένο’ πλέον, νόμο Βασιλειάδη, που ήταν ένα εργαλείο για ανανέωση και διαφάνεια στις Ομοσπονδίες.

Ήρθε να αναστείλει όλες τις διατάξεις του νόμου Βασιλειάδη και πλέον όχι μόνο δεν εξομαλύνεται η κατάσταση στον αθλητισμό, αλλά βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με μία από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες ομοσπονδίες της χώρας. Είναι σαφές, ότι όποιος δεν στοιχίζεται με τη Νέα Δημοκρατία, όποια Ομοσπονδία δεν διοικείται από κομματάρχες της Νέας Δημοκρατίας, μπαίνει εκδικητικά στο στόχαστρο. Αυτό φαίνεται και από τις επιχορηγήσεις. Η παραμονή στη θέση του θα κριθεί από πολλούς παράγοντες. Ένας απ’ αυτούς είναι αν θα προλάβει να ξεχρεώσει τα προεκλογικά γραμμάτια στους επιφανείς φίλους της Νέας Δημοκρατίας.

Εμείς προτείναμε τρόπους για να σωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίες στον αθλητισμό. Κάναμε μία πρόταση συγκεκριμένη, πρόταση και για έσοδα, με τη δημιουργία ενός ταμείου για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, που θα χρηματοδοτείται από ένα τέλος στα μεγάλα επαγγελματικά συμβόλαια σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ, το οποίο θα επιβαρύνει την Ανώνυμη Αθλητική Εταιρεία. Δεύτερον, να έρθουν έσοδα από τα χρήματα που θα εισπράττει το κράτος από τα πρόστιμα λόγω βίας και επιβολή τέλους στις στοιχηματικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Το θέμα αυτό καίει στην κυριολεξία.

Αυτό που κάνει ο κ. Αυγενάκης είναι φοβερό. Ο τρόπος που παρεμβαίνει είναι ωμός. Θέλει να χειραγωγήσει και να ελέγξει τα πάντα. Βγάλαμε στον αέρα την επιστολή που είχε στείλει σαν «μαυρογιαλούρος» κομματάρχης σε προέδρους Ομοσπονδιών και μιλούσε για ανάγκη συσπείρωσης. Τα έχει κάνει λίγο …αχταρμά στο μυαλό του, ο κ. Αυγενάκης.

Εμείς ανησυχούμε γιατί η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Δεν είναι μόνο η πανδημία που μπήκε βίαια στη ζωή μας, αλλά ανησυχώ γιατί η κυβερνητική πολιτική στον αθλητισμό, όσο και αν ο κ. Αυγενάκης κομπάζει, στην πραγματικότητα διαλύει και βουλιάζει σε κρίση όλο τον χώρο, επαγγελματικό και ερασιτεχνικό. Σ’ ένα τέτοιο βούλιαγμα του αθλητισμού, ο κ. Αυγενάκης δεν θα έχει τη συναίνεσή μας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)