to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:39 | 25.05.2022

Οικονομία

Γ. Μπουρνούς: Οι κτηνοτρόφοι του Αιγαίου στενάζουν από την άνοδο του κόστους των ζωοτροφών

Ερώτηση για τη χρηματοδότηση του κόστους των ζωοτροφών για τη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς, με τη συνυπογραφή του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σταύρου Αραχωβίτη


Η εκρηκτική άνοδος στις τιμές των ζωοτροφών, των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξεύσει το κόστος εκτροφής φέρνοντας σε απελπισία τους κτηνοτρόφους. Οι αυξήσεις αυτές, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικότητας, επιβαρύνουν δυσανάλογα τους αγρότες της Λέσβου και των άλλων νησιών του Αιγαίου, με αποτέλεσμα οι νησιώτες κτηνοτρόφοι να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Μεταξύ των ελλιπών και αποσπασματικών μέτρων που ο Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γεωργαντάς, εξήγγειλε για τη στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα της χώρας περιλαμβανόταν και  η αύξηση κατά 50% (δηλαδή επιπλέον 3,5 εκατομμύρια ευρώ) του προγράμματος Ενίσχυσης Μικρών Νησιών Αιγαίου για τη στήριξη των κτηνοτρόφων. Αν και η αύξηση αυτή δεν μπορεί να καλύψει το κόστος αύξησης της αγοράς των ζωοτροφών, το μέτρο δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί και δεν είναι καν γνωστό αν θα ισχύσει κι αν έχει τεθεί αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος από την ηγεσία του Υπουργείου.

Ενδέχεται επίσης η αύξηση αυτή να προέλθει από ανακατανομή ενισχύσεων άλλων προϊόντων που παράγονται στα νησιά μας και είναι εξίσου κρίσιμη η ενίσχυσή τους.

Ο Υπουργός ερωτάται πότε θα γίνει η αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος Ενίσχυσης Μικρών Νησιών Αιγαίου και αν η αύξηση της ενίσχυσης θα δοθεί επί της ποσότητας των μεταφερόμενων ζωοτροφών ή επί της τιμής ενίσχυσης ανά τόνο. Ερωτάται, τέλος, πότε θα υπάρξουν ενισχύσεις για την κτηνοτροφία των νησιών του Αιγαίου καθώς και ένας στρατηγικός σχεδιασμός για τη στήριξη της νησιωτικής κτηνοτροφίας που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)