to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:43 | 17.03.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Γ. Μπουρνούς: Να υπάρξει τρίτος πόλος για την Ευρώπη απέναντι στα δύο καταστροφικά ρεύματα του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς

«Η πρόκληση είναι να υπάρξει ένας τρίτος πόλος στην Ευρώπη ο οποίος θα συσπειρώνει όλες εκείνες τις προοδευτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά», τόνισε στο Κόκκινο και τη Ντίνα Μπατζιά, ο Γιάννης Μπουρνούς, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών & Διεθνών Υποθέσεων, στο περιθώριο του του Προοδευτικού Φόρουμ με τίτλο 'Ενώνοντας Δυνάμεις για μια Άλλη Ευρώπη' , που ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα.


Για το πολύ ενδιαφέρον Φόρουμ στο οποίο παίρνουν μέρος ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων και δεξαμενών σκέψης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των Ευρωπαίων Πρασίνων (οι εργασίες κλείνουν απόψε με ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα), μιλάει ο Γιάννης Μπουρνούς , καθώς και για τις προοπτικές να προχωρήσει, μετά το διάλογο που έχει ανοίξει, η Προοδευτική Συμμαχία για μια άλλη Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης και κατά του λαϊκισμού:
 

«Το κύριο ερώτημα είναι αν σε 14 μήνες από τώρα, στις ευρωεκλογές,  θα επιτρέψουμε η πολιτική πόλωση και η πολιτική συζήτηση στην Ευρώπη να μονοπωληθεί από δύο εξίσου καταστροφικά ρεύματα. Το ένα ρεύμα είναι αυτό της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας  είτε με τη συντηρητική του εκδοχή όπως είναι η κα. Μέρκελ, είτε μιλάμε για τη μεταπολιτική του εκδοχή όπως  ο κ. Μακρόν, κι από την άλλη πλευρά ένα ρεύμα καταστροφικό  που αναδύεται με έναν τρόπο εφιαλτικό σε πολλές ευρωπαϊκές  χώρες, η ακροδεξιά, οι εθνικιστικές δυνάμεις , δυνάμεις οι οποίες η ανάλυσή τους ξεκινάει από την επιστροφή στο έθνος – κράτος και τη  διάλυση της ΕΕ , αλλά κυρίως ντύνεται με ξενοφοβία, ρατσισμό, ισλαμοφοβία και διάθεση εναντίωσης απέναντι στους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς λαούς. Είναι η Ευρώπη των κλειστών συνόρων, η Ευρώπη – φρούριο, η Ευρώπη που θέλει να πνίξει τους μετανάστες στη θάλασσα ή τους αποκαλεί χολέρα όπως στην περίπτωση της πολωνικής κυβέρνησης. 
 

Εμείς λοιπόν λέμε πως η πρόκληση είναι να υπάρξει ένας τρίτος πόλος στην Ευρώπη ο οποίος θα συσπειρώνει όλες εκείνες τις προοδευτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στον νεοφιλελευθερισμό που έχει καταστρέψει κάθε έννοια  ευρωπαϊκής ενοποίησης, κάθε ιδέα για ευρωπαϊκή διαδικασία, κι από την ‘άλλη θα βάλουν φρένο στην προσπάθεια ανάδυσης της επικίνδυνης ακροδεξιάς. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν συζητήσουμε εντατικά ώστε να βρούμε τις κεντρικές πολιτικές αιχμές που μπορεί να μας ενώσουν. Το που θα καταλήξει  αυτή η συζήτηση δεν έχει κριθεί, ούτε να προδικάσουμε το χάρτη του επόμενου Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, σίγουρα βούλησή μας είναι να ξεπεραστεί η σημερινή εικόνα. Εμείς είχαμε χρέος να ανοίξουμε τη συζήτηση και αυτό κάναμε, και να δείξουμε πως η Αριστερά έχει την προθυμία να συνεργαστεί με εκείνο το κομμάτι των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των Ευρωπαίων Πράσινων που βλέπουν ως διέξοδο ένα προοδευτικό πρόγραμμα αλλαγών για την Ευρώπη .»
 

Αναφέρθηκε ακόμη στην προβληματική πολιτική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η Ιταλία μετά τις εκλογές και την αντιευρωπαϊκή ψήφο σαν ψήφο αντίδρασης του λαού και εξέφρασε την άποψη ότι χωρίς τη συμμετοχή του κ. Ρέντσι σε ένα μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα, κατά την άποψή του, θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ιταλίας και θα επαναληφθούν οι εθνικές εκλογές εντός του 2019.

Ακούστε το ηχητικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)