to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:33 | 12.04.2022

Πολιτική

Γ. Μπουρνούς: Να προχωρήσουμε με τόλμη σε μια πραγματικά ενωμένη, δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη

«Προέρχομαι από τη Λέσβο, που έχει καταδικαστεί μαζί με άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε ρόλο δεσμοφύλακα της Ευρώπης, εξαιτίας της απουσίας μιας γνήσιας, ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο», επεσήμανε ο Γ. Μπουρνούς στην Ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης στο Στρασβούργο


Στην ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης στο Στρασβούργο συμμετείχε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς.

Στην παρέμβασή του στην ολομέλεια κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, ο Γ. Μπουρνούς επαίνεσε την πρόοδο των εργασιών της αντίστοιχης ομάδας εργασίας στη συμπερίληψη των προτάσεων των ευρωπαίων πολιτών στο τελικό κείμενο της Συνδιάσκεψης. Πρόκειται για προτάσεις που, αν υιοθετηθούν από την ηγεσία της Ευρώπης, ανασυγκροτούν σε νέες δημοκρατικές βάσεις ολόκληρη τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, ο Γ. Μπουρνούς επιβεβαίωσε τη στήριξή του σε δυο τροπολογίες της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων που προωθούν την εμβάθυνση και επέκταση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας στους εργασιακούς χώρους και ενδυναμώνουν τους εργαζόμενους απέναντι στην εργοδοσία.

Ο Γ. Μπουρνούς στήριξε ακόμη την πρόταση του Ισπανού Σοσιαλιστή Ευρωβουλευτή, Ντομενέκ Ρουίθ Ντεβέσα, για τη μεταρρύθμιση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, ώστε να θεμελιωθεί συνταγματικά ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ένα πρωτόκολλο κοινωνικής προόδου και μια Ένωση Υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και για την επανέναρξη της συζήτησης για ένα Σύνταγμα της Ευρώπης.

«Οι πολίτες σε αυτή τη Διάσκεψη  απέδειξαν την προθυμία τους να σώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση από αναπόφευκτη παρακμή. Δεν έχουμε το δικαίωμα να απογοητεύσουμε ξανά τους ευρωπαϊκούς λαούς, υποκύπτοντας σε διαδικαστικά εμπόδια και στο σχέδιο ακροδεξιών, σοβινιστικών δυνάμεων να μπλοκάρουν κάθε βαθιά αλλαγή. Να προχωρήσουμε με τόλμη για μια πραγματικά ενωμένη, δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη», τόνισε κλείνοντας ο Γ.Μπουρνούς.

Στη δεύτερη παρέμβασή του στην ολομέλεια της Διάσκεψης, με αντικείμενο τη Μετανάστευση, ο Γ. Μπουρνούς τόνισε την ανάγκη η Διάσκεψη να ζητήσει δίκαιη και αναλογική κατανομή της ευθύνης για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, με υποχρεωτικές και αναλογικές μετεγκαταστάσεις από τις χώρες άφιξης αιτούντων άσυλο προς κάθε ευρωπαϊκή χώρα: 

«Προέρχομαι από τη Λέσβο, που έχει καταδικαστεί μαζί με άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε ρόλο δεσμοφύλακα της Ευρώπης, εξαιτίας της απουσίας μιας γνήσιας, ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο. Παρότι προειδοποιούσαμε ότι οι προσφυγικές ροές δεν θα σταματήσουν, οι ακροδεξιές κυβερνήσεις των χωρών του Βίσεγκραντ και της Αυστρίας αρνήθηκαν προκλητικά να δεχθούν πρόσφυγες από τις χώρες εισόδου. Και να που σήμερα, με την τραγική αφορμή του πολέμου στην Ουκρανία, η Πολωνία και άλλες χώρες καλούνται να διαχειριστούν εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες. Ελπίζω η νέα αυτή προσφυγική κρίση να κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση σοφότερη. Δεν θέλουμε πακτωλό εκατομμυρίων για νέες, γιγάντιες δομές στα νησιά μας, ούτε παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, που πρόσφατα ανάγκασαν την Κομισιόν να διακόψει τη χρηματοδότηση της Frontex. Θέλουμε δεσμευτική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με αναλογικές μετεγκαταστάσεις προσφύγων από τις χώρες εισόδου σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.», είπε ο Γ. Μπουρνούς. ​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)