to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:03 | 09.05.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Γ. Μπουρνούς: Να δουλέψουμε για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου φόρουμ των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων

Για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών, αλλά και για την επίσκεψη της πρώην προέδρου της Αργεντινής στην Αθήνα, μίλησε στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», και τους Γιώργο Τραπεζιώτη και Προκόπη Αγγελόπουλο, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, και υπεύθυνος Ευρωπαϊκών & Διεθνών Υποθέσεων του κόμματος, Γιάννης Μπουρνούς.


Εισαγωγικά, όπως εκτίμησε ο κ. Μπουρνούς, είναι σημαντικό πολιτικό λάθος να συγκρίνουμε το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών με το αποτέλεσμα των εκλογών του 2002, όπου με μια τελείως διαφορετική κατάσταση στην Ευρώπη, ο Λεπέν πέρασε στον δεύτερο γύρο, σοκάροντας τότε την Ευρώπη.
 
«Πρέπει να αναλύουμε κάθε φορά τη συγκεκριμένη κατάσταση. Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο στο δεύτερο γύρο. Πολλοί φοβόμασταν ότι η κυρία Λεπέν θα μπορούσε να συγκεντρώσει μεγαλύτερο ποσοστό, γιατί η κατάσταση και στην Γαλλία και στην Ευρώπη, δε θυμίζει σε τίποτα την Ευρώπη την προηγούμενη δεκαετία» σημείωσε.
 
«Οι πολώσεις που έχουν διαμορφωθεί την περίοδο της κρίσης και στην Ευρώπη και παγκόσμια έχουν φέρει κι άλλες εξελίξεις, που πολιτικά θα τις χαρακτηρίζαμε ακραίες, έως και υπερβατικές (brexit, εκλογή Τραμπ)» δήλωσε ο κ. Μπορνούς, ωστόσο, «οι λαοί της Ευρώπης με το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών ξεφεύγουν από μια κατάσταση εκτρωματική. Ξεφεύγουμε από μια κατάσταση εδραίωσης μιας ανθρωποφαγικής ξενοφοβίας, κάτι που θα μεταφραζόταν σε εδραίωση των ακροδεξιών ιδεών στην Ευρώπη».
 
Σύμφωνα με το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, βασική αιτία που βρέθηκε η Λεπέν στο δεύτερο γύρο είναι ότι πολλά κέντρα και δυνάμεις του κεφαλαίου οι οποίες σε αυτή την ιστορική στιγμή στην Ευρώπη συνεπικουρούν την ακροδεξιά, ως προς την προσπάθεια της να γίνει mainstream, από την ακροδεξιά των τσεκουριών δηλαδή, στην ακροδεξιά των γραβατών.
 
«Πίσω από αυτό το προσωπείο υπάρχουν ιδέες που ο κόσμος και ειδικά η Ευρώπη τις έζησε με τον χειρότερο τρόπο. Η μάχη για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι μάχη για το μέλλον» δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
«Έχουμε εισέλθει σε μια εποχή που σε πολλές περιπτώσεις κυριαρχεί η «μεταπολιτική».  Ο κ. Μακρόν υπήρξε υπουργός, η εργασιακή του μεταρρύθμιση συντάραξε την Γαλλία, και έχει «υποσχεθεί» μεγαλύτερη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας» ανέφερε, σε σχέση με το πολιτικό προφίλ του νέου προέδρου της Γαλλίας, σημειώνοντας ότι :
 
«Πρέπει να το δούμε σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι η εσωτερική πραγματικότητα στη Γαλλία, η οποία έχει δομικά προβλήματα στην οικονομία της,  τα οποία από την πρώτη στιγμή της εκλογής Μακρόν ευρωπαϊκά στελέχη φρόντισαν να υπενθυμίσουν με πρώτο τον κ. Γιούνκερ, κάτι που προμηνύει ότι ο νέος Γάλλος πρόεδρος στις πρώτες του επαφές θα αρχίσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες.
 
Το δεύτερο επίπεδο θα είναι η στάση του Μακρόν στο ελληνικό ζήτημα. Έχουμε σε επίπεδο λόγων μια θετική ρητορεία για την Ελλάδα, παρόλα αυτά το πολιτικό του προφίλ και πρόγραμμα δε ξέρω αν μπορούν να μας κάνουν αισιόδοξους. Δε βλέπω τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Μακρόν θα ξεφύγει από την κυρίαρχη συνταγή».

Η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ είναι μια χαρισματική προσωπικότητα
 
Σχολιάζοντας την επίσκεψη στην Αθήνα της πρώην προέδρου της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, η οποία ήταν προσκεκλημένη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μπουρνούς ανέφερε ότι είναι μια χαρισματική προσωπικότητα.
 
«Δεν είναι τυχαίο ότι διετέλεσε για δύο θητείες πρόεδρος της Αργεντινής. Η Κίρχνερ δεν έχασε ποτέ εκλογές. Το σύνταγμα της Αργεντινής ορίζει δύο θητείες συνεχόμενες, μετά μια παύση, και μπορεί να ξανά είναι υποψήφια το 2019, και θα ξαναγίνει πρόεδρος της Αργεντινής» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Σύμφωνα με τον Γ. Μπουρνού, η ομιλία της στο Μέγαρο Μουσικής έβαλε στο τραπέζι ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως το ποια είναι τα όρια της δημοκρατίας σήμερα, και ποια είναι η πραγματική πρόσβαση στην εξουσία που έχουν οι Συνταγματικοί θεσμοί, έναντι ανεξέλεγκτων και παραθεσμικών κέντρων τα οποία φαίνεται πως σήμερα ορίζουν τις τύχες των λαών. Το άλλο επίπεδο είναι η ανάγκη να υπάρξει ένα παγκόσμιο φόρουμ των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων. «Εμείς δηλώσαμε τη θέληση μας να δουλέψουμε πάνω σε αυτό το σχέδιο» δήλωσε.
 
«Στις συναντήσεις της με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής αποδείχθηκε ότι παρότι μας χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα διαπιστώθηκε ότι έχουμε πολλές κοινές σκέψεις, και πρέπει να προκύψουν πλέον και κοινές πρωτοβουλίες και πράξεις» σημείωσε.
 
«Οι πολώσεις που γεννιούνται αναδιατάσσουν και το πολιτικό σκηνικό, αναδιατάσσουν τις κοινωνικές συμμαχίες και αντιπροσωπεύσεις, και πρέπει από την πλευρά του το ευρύτερο προοδευτικό αντινεοφιλελεύθερο μπλοκ να εφεύρει καινούργιες απαντήσεις» τόνισε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Χρειαζόμαστε νέα εργαλεία και μεθοδολογίες, και κυρίως να διαβάσουμε ποιες είναι οι νέες πολώσεις. Εάν το δικό μας πολιτικό σχέδιο αλλαγής δεν γίνει πιστικό και δεν κερδίσει στην μάχη των συσχετισμών, τότε θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην εποχή των τεράτων» κατέληξε ο κ. Μπουρνούς. 

 

Ακούστε στο Κόκκινο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)