to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:06 | 04.03.2019

Πολιτική

Γ. Μπουρνούς: Μοιραία η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στα χέρια της διαλύθηκε το κόμμα που είχε φτιάξει ο Α. Παπανδρέου το 1974

Ο προϊστάμενος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού Γιάννης Μπουρνούς μίλησε Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


Η σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛΛ, η κ. Γεννηματά, ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Λοβέρδος, θα είναι η μοιραία ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που στα χέρια της διαλύθηκε το κόμμα που είχε φτιάξει ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974, στις εθνικές εκλογές στην καλύτερη των περιπτώσεων οριακά θα εξασφαλίσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, εκτίμησε ο προϊστάμενος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού Γιάννης Μπουρνούς μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

«Συνειδητοποιώντας την σπουδαιότητα της συζήτησης για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης ενόψει Ευρωεκλογών και μέσα από διεξοδικό διάλογο για τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ, η χθεσινή απόφαση της ΚΕ ψηφίστηκε ομόφωνα, σημάδι ότι παρά τι διαφορετικές αποχρώσεις, αντιλήψεις, προσεγγίσεις, λόγω της κρισιμότητας των καιρών το κορυφαίο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε με ομοψυχία, συγκλίναμε σε ένα κείμενο που βάζει τις βάσεις για το πώς πάμε παρακάτω», είπε ο κ. Μπουρνούς. «Γίνεται μία ανάγνωση της κατάστασης στην ΕΕ αυτή τη στιγμή, όπου πανθομολογουμένως τα πράγματα δεν πάνε καλά και έχουμε μπροστά μας έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο, την εφιαλτική επανεμφάνιση στο κεντρικό πολιτικό παιχνίδι δυνάμεων που νομίζαμε ότι πολύς κόσμος πίστευε ότι ανεπιστρεπτί είχαν ηττηθεί και χαθεί. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι, η κρίση επιτάχυνε πολιτικές εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη και η κρίση κοινωνικής και πολιτικής αντιπροσώπευσης τις επιτάχυνε ακόμη περισσότερο. Σαν αποτέλεσμα, σήμερα πηγαίνοντας στις Ευρωεκλογές έχουμε μπροστά μας έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο, το αποτέλεσμα των δυνάμεων της Ακροδεξιάς σε μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες».

Υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχει κάνει ανοιχτό κάλεσμα για συγκρότηση προοδευτικού μετώπου ενάντια στους μονοδρόμους του νεοφιλελευθερισμού και για να σταματήσουμε την άνοδο της Ακροδεξιάς … που από κάτω έχει περιεχόμενο, πρέπει να αντιπαλέψουμε το κύμα ρατσισμού και ξενοφοβίας, να υπερασπιστούμε την Δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών απέναντι στον διογκούμενο αυταρχισμό, την επανεμφάνιση στο προσκήνιο μίας βίαιης λογικής που είδαμε και στη χώρα μας με τις αντιδράσεις στην Συμφωνία των Πρεσπών και τα σχέδια αποσταθεροποίησης από ακροδεξιούς κύκλους. Και ο δεύτερος άξονας, η αντίσταση στον νεοφιλελευθερισμό, δεν είναι κενός περιεχομένου. Σε όλα τα επίπεδα που επιδιώκουμε συμμαχίες, από την αυτοδιοίκηση ως την Ευρώπη, προσπαθούμε να έχουμε κεντρικές αιχμές: υπεράσπιση της εργασίας, των κοινωνικών πολιτικών, ανάγκη εκδημοκρατισμού της Ευρώπης απέναντι σε όλο και περισσότερο ανεξέλεγκτα όργανα και φορείς που λαμβάνουν αποφάσεις. Σε εθνικό επίπεδο, στην κάλπη των εθνικών εκλογών να αποκρυσταλλώσουμε σε μία πλατιά συμμαχία … ουτωσώστε να συνεχιστεί αυτό το “αντιπαράδειγμα” που με νύχια και με δόντια προσπαθούμε να χτίσουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, να δείξουμε δηλαδή ότι όπως στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, εκεί που υπάρχουν προοδευτικές κυβερνήσεις, χτίζεται ένα αντιπαράδειγμα, έστω με πολλά προβλήματα».

Σχολιάζοντας την στάση του ΚΙΝΑΛΛ και δηλώσεις όπως του Ανδρ. Λοβέρδου περί επιδίωξης «ταπείνωσης του ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Μπουρνούς είπε ότι «η σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛΛ, η κ. Γεννηματά, ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Λοβέρδος (ακούμε τις συνεντεύξεις τους, τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν στην συζήτηση περί συνεννόησης, διαλόγου των δυνάμεων που αυτοπροσδιορίζονται τουλάχιστον στο προοδευτικό στρατόπεδο), θα είναι η μοιραία ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που στα χέρια της διαλύθηκε το κόμμα που είχε φτιάξει ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974. Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛΛ έχει επιλέξει στρατηγικά, χωρίς να κρύβεται καθόλου, να συνεχίσει το δρόμο που χαράχτηκε στην προηγούμενη, μνημονιακή φάση, της συγκυβέρνησης με την Νέα Δημοκρατία και όποιον άλλο προκύψει. Γι’ αυτό παρακαλάει πραγματικά να κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές. Ακριβώς αυτή η στρατηγική έφτασε το ΠΑΣΟΚ στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα και στις εθνικές εκλογές θα αντιμετωπίσει σοβαρότατο πρόβλημα, στην καλύτερη των περιπτώσεων οριακά θα εξασφαλίσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Αυτή η ηγεσία αδυνατεί να αντιληφθεί τις ανάγκες των καιρών, προφανώς έχει να υπηρετήσει και κάποιες δουλείες».

Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Μπουρνούς, «η πολιτική κινητικότητα και οι εξελίξεις διαψεύδουν την γραμμή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν προσωπικότητες, συλλογικότητες, πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται και εκφράζουν έναν προβληματισμό, συμβατό με το κάλεσμα που έχουμε κάνει. Ευελπιστούμε ότι μέσα από αυτόν τον διάλογο μπορεί να βρεθεί η συνισταμένη για να διαμορφωθεί αυτό το προοδευτικό μέτωπο … ακόμη κι αν οι κ.κ. Γεννηματά, Βενιζέλος, Λοβέρδος, είναι ταγμένοι να υπηρετήσουν ένα αυτοκαταστροφικό σχέδιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού».

«Χτες», συνέχισε, «η ΚΕ επικύρωσε το ότι υπάρχει από τον ΣΥΡΙΖΑ ομάδα επαφών, υπεύθυνη για τον διάλογο με άλλες δυνάμεις. Αυτό ισχύει πλην της Σοσιαλδημοκρατίας και για την υπόλοιπη Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά προσωπικότητες, συλλογικότητες, κινήσεις, που νιώθουν την αναγκαιότητα των καιρών για συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων, ακόμη κι αν οι απόψεις μας δεν είναι απόλυτα ταυτόσημες. Μιλάμε για μέτωπο, αυτή είναι η έννοια των συμμαχιών, όπως έχουμε μάθει χρόνια τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η μεθοδολογία που τον έφερε σε θέση διακυβέρνησης. Ταυτόχρονα, αναζητούνται οι καλύτερες προϋποθέσεις για την στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος, που θα επικυρωθεί σύντομα και ευελπιστούμε να εκφράζει αυτή την πολυμορφία» και όπως υπογράμμισε «η στέρεη βάση για να οικοδομήσεις συμμαχίες με προοπτική, όχι με ευκαιριακές συγκολλήσεις, είναι η προγραμματική συζήτηση … εμείς είμαστε πολύ συγκεκριμένοι στο τι επιδιώκουμε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)