to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:33 | 18.12.2019

Πολιτική

Γ. Μπουρνούς: Μετεξεταστέος ο κ. Αυγενάκης στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό

«Παραδεχόμενος τις δυσμενέστερες οικονομικές συνθήκες των προηγούμενων ετών, παρέλειψε να πει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τη χρηστή διαχείριση και υλοποιώντας πρακτικές καλής διακυβέρνησης, κατάφερε να επιτύχει ετήσιες αυξήσεις στις επιχορηγήσεις των αθλητικών φορέων», αναφέρεται στη δήλωση του τομεάρχη Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ.


Αναλυτικά η δήλωση του τομεάρχη Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μπουρνού:

«Με έκπληξη ακούσαμε χθες τον υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Αυγενάκη, να μιλάει από το βήμα της Βουλής για αναπτυξιακό προϋπολογισμό, την ώρα που η κυβέρνησή του μειώνει σημαντικά τα κονδύλια για τον αθλητισμό. Παραδεχόμενος τις δυσμενέστερες οικονομικές συνθήκες των προηγούμενων ετών, παρέλειψε να πει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τη χρηστή διαχείριση και υλοποιώντας πρακτικές καλής διακυβέρνησης, κατάφερε να επιτύχει ετήσιες αυξήσεις στις επιχορηγήσεις των αθλητικών φορέων.

Στην συνέχεια, ακολουθώντας την πάγια τακτική της ΝΔ, προσπάθησε να οικειοποιηθεί την έγκαιρη έναρξη των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους, υποτιμώντας και αυτός την νοημοσύνη του Ελληνικού λαού. Μέσα στη έπαρση του για το «εξαιρετικό» αθλητικό τοπίο που έχει δημιουργηθεί επί των ημερών του, λησμόνησε να αναφέρει ότι της υπουργικής υπογραφής για την έγκριση των προγραμμάτων, προηγείται εντατική και πολύμηνη προετοιμασία, με βάση το οργανωτικό πλαίσιο των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους, επικοινωνία με τους Δήμους, έγκαιρη εξασφάλιση κι ένταξη των αναγκαίων οικονομικών πόρων στους κωδικούς του αθλητικού προϋπολογισμού του έτους 2019, που εμείς είχαμε διαμορφώσει. Όλες αυτές οι διαδικασίες είχαν ολοκληρωθεί πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, καθώς και η πλήρης εξόφληση των Δήμων, όπως γινόταν συστηματικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το ίδιο ισχύει και με την έγκριση των πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής που απασχολούνται στα Προγράμματα αυτά. Έστω κι έτσι, ο κ. Αυγενάκης κατά την χθεσινή του ομιλία, αναγνώρισε το έργο του ΣΥΡΙΖΑ στον μαζικό αθλητισμό.

Το ίδιο έπραξε, μέσα στον ενθουσιασμό του, και με την μεταφορά του ΕΣΚΑΝ στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και την εξασφάλιση πόρων για ανανέωση του εξοπλισμό του εργαστηρίου. Να του θυμίσουμε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με το άρθρο 50 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ Α΄ 13/29.1.2019), αποφασίστηκε η μεταφορά αρμοδιότητας και εργαστηρίου αντιντόπινγκ από το ΕΚΑΕ του ΟΑΚΑ στο “ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος”. Η μεταφορά του εργαστηρίου στο “ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος” έγινε σε απόλυτη συνεννόηση με το WADA και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη που έσκυψε στα προβλήματα, που 15 χρόνια ταλάνιζαν το εργαστήριο, αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις αγνόησαν. Αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, ακολούθησαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη μετάβαση υπό την εποπτεία του ΕΚΕΦΕ. Ειδικότερα, ακολούθησε η υποβολή αιτήσεων του προσωπικού, μεταφέρθηκαν οι απαραίτητες πιστώσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη των καθημερινών εξόδων λειτουργίας και της μισθοδοσίας του προσωπικού μέχρι και το τέλος του 2019, ενώ παράλληλα έγινε ενδελεχής και λεπτομερής καταγραφή των συμβάσεων και του πάγιου εξοπλισμού που μεταφέρθηκε στο ΕΚΕΦΕ. Η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών της 7ης Ιουλίου πάγωσε την έκδοση ΚΥΑ, το σχέδιο της οποίας ήταν έτοιμο προς υπογραφή, ενώ ταυτόχρονα, προχωρούσε η κατάρτιση των τεχνικών δελτίων από το ΕΚΕΦΕ στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την ανανέωση του εξοπλισμού προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση της ΝΔ, δια του Υφυπουργού της κ. Αυγενάκη, κι αφού όλα ήταν έτοιμα από εμάς, κατάφερε, δια των παραλείψεων και της κωλυσιεργίας του, να αρθεί η πιστοποίηση του εργαστηρίου. Αυτό όμως δεν μπορούσε να το παραδεχθεί στη Βουλή και, ανθρώπινα, τον καταλαβαίνουμε.

Κι αφού ολοκληρώθηκαν αυτές οι “επιτυχίες” της κυβέρνησης ΝΔ, ανερυθρίαστα αλλά χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη ο Υφυπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης να χαρίσει εκατομμύρια ευρώ στις Ανώνυμες Αθλητικές εταιρείες μέσω της μείωσης της φορολογίας, κατά >50%, στα συμβόλαια των παικτών, προς όφελος του επαγγελματικού και ανταγωνιστικού (;) αθλητισμού και ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των αθλητών όπως, αστειευόμενος, θέλουμε να πιστεύουμε, είπε. Επιπλέον, η κυβέρνηση χθες, μας γύρισε στο «χθές» των πλαστών και εικονικών τιμολογίων, επανεισάγοντας φορολογικά κίνητρα και περαιτέρω φοροελαφρύνσεις, για τις δωρεές προς τους αθλητικούς φορείς.

Τέλος, παρουσίασε ως ενισχυμένα τα υποχρηματοδοτούμενα με αυτόν τον προϋπολογισμό προγράμματα (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και Φιλόδημος ΙΙ), που αφορούν στην χρηματοδότηση έργων αθλητικών υποδομών ενώ προσπάθησε να οικειοποιηθεί, άλλη μια φορά, το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών που σχεδιάστηκε και εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητοι πόροι από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ακούσαμε ότι στόχος είναι η απορρόφηση όλο και περισσότερων κονδυλίων από το ΠΔΕ. Θυμίζουμε στον Υφυπουργό ότι, αν αυτός ήταν ο στόχος, θα είχε υπογράψει από την πρώτη στιγμή τις προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους για τα έργα που είχαν ενταχθεί στο ΠΔΕ το 2019 (ΑΔΑ: 6ΚΓ4465ΧΙ8-Ι4Φ) . Διότι απορρόφηση σημαίνει εξέλιξη των έργων. Όσον αφορά στο Φιλόδημος ΙΙ και τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης ΝΔ για αθλητικές υποδομές (50 έργα εντάχθηκαν σε 4 μήνες με προϋπολογισμό 35 εκατομμύρια ευρώ) βλέπουμε κι εκεί ότι υπολείπεται της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν για ίδιο χρονικό διάστημα είχαν ενταχθεί 230 έργα συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Μετεξεταστέος λοιπόν πιάστηκε ο κ. Αυγενάκης.

Γιατί δεν έχουμε όλοι μνήμη χρυσόψαρου, όπως θα επιθυμούσε».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)