to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:16 | 09.12.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Γ. Μπουρνούς: Μας επικρίνουν οι οπαδοί της «πολιτικής» των ζεϊμπέκικων και των κουμπαριών…

«Η κυβέρνηση ασκεί ενεργητική εξωτερική πολιτική» τόνισε, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Διονύση Ελευθεράτο στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν ο Γιάννης Μπουρνούς, μέλος της Πολ. Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Ευρωπαϊκών & Διεθνών Υποθέσεων.


Ο κ. Μπουρνούς κλήθηκε αρχικά να απαντήσει στην κριτική που ασκείται σε βάρος της κυβέρνησης. Κριτική, η οποία εστιάζεται στην άποψη πως συνιστά ζημιά για το χώρα το γεγονός ότι επί ελληνικού εδάφους ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε ζητήματα όπως η «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάννης. Κριτική η οποία θεωρεί επιβλαβές το φραστικό «μπρα ντε φερ», που χαρακτήρισε την επίσκεψη Ερντογάν.
Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:

«Αυτή η κριτική προέρχεται από όσους θεωρούσαν καλά βήματα εξωτερικής πολιτικής τα ζεϊμπέκικα και τις κουμπαριές. Είδαμε, διαχρονικά, πού οδήγησε αυτή η πολιτική. Στην κρίση των Ιμίων, στην παράδοση του Οτσαλάν, σε πολλές στιγμές έμπρακτης αμφισβήτησης της εδαφικής μας ακεραιότητας. Και φυσικά στο διαχρονικό αδιέξοδο στο Κυπριακό. Αυτό που είδαμε, τώρα, είναι ένας νέος τρόπος άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Πολύ πιο ειλικρινής, πολύ πιο ανοικτός. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ασκήσει ενεργητική εξωτερική πολιτική (…)  Τα ζητήματα και οι διαφωνίες να μην μένουν στα κλειστά δωμάτια των επιτελείων. Να καταλαβαίνει ο κόσμος ποια είναι η πραγματική ατζέντα».      

«Θαρραλέα κίνηση η πρόσκληση, τώρα – Κέρδη για τη χώρα» 

Αρκεί όμως η καταγραφή των ανοικτών θεμάτων για να θεωρηθεί επιτυχημένη η πρόσκληση προς τον Ερντογάν να επισκεφθεί τη χώρα; Ο κ. Μπουρνούς  απάντησε:

«Όλοι είδαμε ότι δόθηκαν αποφασιστικές απαντήσεις, τόσο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και από τον πρωθυπουργό (…). Ειδικά για το θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης, διαπιστώσαμε ότι τη  θέση της χώρας υποστηρίζει και η διεθνής κοινότητα. Πολύ θετικό, αυτό. Τέθηκαν επίσης τα ζητήματα της ανοικτής πληγής του Κυπριακού,  αλλά και των τουρκικών παραβιάσεων (…) Θα έλεγα ότι ο Ερντογάν έδωσε ορισμένες δημιουργικές απαντήσεις. Ανέφερε ότι η Άγκυρα δεν έχει τη διάθεση να αμφισβητήσει την εδαφική μας ακεραιότητα. Μίλησε για μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, με όλη τη βαρύτητα που έχει αυτό, όταν εκπορεύεται από τα χείλη προέδρου της Τουρκίας. Δέχθηκε ότι την μουσουλμανική μειονότητα απαρτίζουν Έλληνες πολίτες τουρκικής καταγωγής, Πομάκοι και Ρομά. Κάλεσε τους πολίτες της μειονότητας να σέβονται την ελληνική σημαία (…) Όλα αυτά έχουν σημασία (…). Θα έλεγα ότι, πέρα από το μιντιακό περιτύλιγμα, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης και η επίσκεψη Ερντογάν είχε πολλή ουσία».

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Ευρωπαϊκών & Διεθνών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τις δηλώσεις, σημαντικά είναι και όσα συμφωνήθηκαν με το βλέμμα στην «επόμενη ημέρα»: Η συμφωνία να αρχίσουν πάλι οι συνομιλίες για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, η συνάντηση των αρχηγών των δυο Γενικών Επιτελείων, η συμφωνία για διερευνητικές επαφές που θα έχουν ως αντικείμενο την υφαλοκρηπίδα, η «αναθέρμανση» της οικονομικής συνεργασίας.

«Μπήκαν στο τραπέζι και θέματα που αφορούν τη διαχείριση του προσφυγικού», σημείωσε ο κ. Μπουρνούς, σχολιάζοντας: «Όλα αυτά μπορεί να αποδειχθούν αμοιβαία επωφελή».

Κάνοντας την συνολική αποτίμηση, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ συμπέρανε:
«Ήταν θαρραλέα και εύστοχη κίνηση της κυβέρνησης, να προσκαλέσει τον Ερντογάν, τώρα, που οι ευρω- τουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ άσχημο επίπεδο (…) Η χώρα κέρδισε από αυτήν την επίσκεψη».

«Ο Ερντογάν ψάχνει για γέφυρες» και μια άλλη «ανάγνωση» των αναφορών στη Λωζάννη 

Ο κ. Μπουρνούς κλήθηκε να σχολιάσει μία προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα δεν χρειάζεται την Αθήνα για να αποκαταστήσει καλύτερους διαύλους επικοινωνίας με τη Δύση, καθώς η Τουρκία – λόγω μεγέθους και άλλων γεωπολιτικών παραμέτρων- μπορεί να ρυθμίσει η ίδια τον «ροοστάτη» των διεθνών σχέσεών της.

«Η χώρα μας δεν διέπεται από μικρομεγαλισμό, αλλά αξιοποιεί τη γεωπολιτική της θέση προς όφελος της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή» απάντησε, προσθέτοντας:

«Δεν συμφωνώ απολύτως με όσους πρεσβεύουν την άποψη που προαναφέρατε. Η Τουρκία έρχεται αντιμέτωπη, συν τοις άλλοις, με μια οικονομική κρίση που καταφθάνει με ταχύτατους ρυθμούς. Στο μέτωπο Συρίας - Ιράκ, καθώς και στο κουρδικό, πληρώνει σοβαρά λάθη και παλινωδίες, που ουσιαστικά εξωτερικεύουν την εσωτερική της κρίση (…) Είμαι πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος Ερντογάν ψάχνει για γέφυρες (…)  Η ελληνική πλευρά ανοίγει την πόρτα, παρά τις δυσκολίες. Όχι όμως χωρίς να θέτει προϋποθέσεις. Δείτε, πχ, το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Εμείς λέμε πως θα τη στηρίξουμε, αλλά με την προϋπόθεση της επιστροφής στη δημοκρατική ομαλότητα (…) Εναπόκειται πλέον στην Άγκυρα να αποφασίσει εάν θα μπούμε σε έναν δρόμο οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε εάν εκτιμά ότι οι σοβαροί «πονοκέφαλοι» του τουρκικού καθεστώτος ως προς το κουρδικό και το συριακό μοιραία το ωθούν σε προσεκτικότερες επιλογές στα ελληνοτουρκικά ή πως, αντιθέτως, τυχόν δυσμενείς (για την Άγκυρα) εξελίξεις στο προαναφερθέν μέτωπο ενδέχεται να επιφέρουν όξυνση στο Αιγαίο και στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας, εν γένει.

«Πόσα μέτωπα νομίζετε ότι μπορεί να αντέξει η Τουρκία, με τέτοια οικονομική κατάσταση;» απάντησε ο κ. Μπουρνούς, προσθέτοντας: «Αρκεί να δει κανείς τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Το ευρώ, τώρα που μιλάμε, έχει φθάσει τις 4,6 τουρκικές λίρες».

Σύμφωνα με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και οι αναφορές στη Συνθήκη της Λωζάννης, δεν έχουν ως πρώτιστο στόχο το Αιγαίο και τα ελληνοτουρκικά.
«Θα θυμάστε ασφαλώς τη δημόσια αντιπαράθεση που έγινε στην Τουρκία ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και την κεμαλική αντιπολίτευση», είπε. «Στην Ελλάδα νομίζουμε ότι στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης βρισκόμαστε εμείς, αλλά συχνά ξεχνάμε πως  η Λωζάννη σχετίζεται και με το Ιράκ. Είμαι πεπεισμένος ότι το κουρδικό και το μέτωπο Συρίας – Ιράκ είναι στις προτεραιότητες της τουρκικής πολιτικής».   
 

 

Ακούστε το ηχητικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)