to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:20 | 31.10.2019

Πολιτική

Γ. Μπουρνούς: Καταγγέλλατε τη Μόρια, αλλά θα γεμίσετε τη χώρα με Μόριες

Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις»



Κατά την ομιλία του στη Βουλή αναφορικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς ανέφερε πως για την κυβέρνηση ήρθε η ώρα να αναμετρηθεί με την πραγματικότητα.

Ο Γ. Μπουρνούς κατηγόρησε την κυβέρνηση πως όπως και στο Μακεδονικό πορεύτηκε με όχημα της αισχρή πατριδοκαπηλία, έτσι και τώρα σπέρνει δηλητηριώδη fake news και τερατολογίες. «Καταγγέλλατε τη Μόρια, αλλά θα γεμίσετε τη χώρα με Μόριες», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ προειδοποίησε πως ο συνδυασμός της κατασταλτικής λογικής και της αυταπάτης περί επιστροφών θα έχει αποτέλεσμα τη διόγκωση του αριθμού κρατούμενων.

Αναλυτικά στην ομιλία του Γ. Μπουρνού αναφέρθηκαν τα εξής:

Κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας,

Όπως στο Μακεδονικό πολιτευτήκατε με όχημα την αισχρή πατριδοκαπηλία, έτσι και στο προσφυγικό καλλιεργήσατε μια αποτρόπαια ξενοφοβική υστερία, σπέρνοντας δηλητηριώδη fake news και τερατολογίες. Τώρα που ήρθε η ώρα να αναμετρηθείτε με την πραγματικότητα και με τα ψεύδη που διακινούσατε, αναδεικνύεται η κραυγαλέα ανετοιμότητά σας και οι ακροδεξιές ιδεοληψίες με τις οποίες προσεγγίζετε τα προβλήματα της χώρας.

Τώρα ανακαλύψατε ότι το προσφυγικό έχει γεωπολιτικές αιτίες, ότι οφείλεται στη γεωγραφική θέση της χώρας και στην αποσταθεροποίηση τόσων χωρών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Αντί να προετοιμάσετε την ελληνική κοινωνία να αντιμετωπίσει στην πραγματική του βάση το πρόβλημα του προσφυγικού, προσπαθείτε να χειριστείτε τους διάφορους ακροδεξιούς αυτοδιοικητικούς που εκλέξατε και τους χιλιάδες ψηφοφόρους που φανατίσατε και εξαπατήσατε. Αδιαφορήσατε ή πελαγώσατε επί 4 μήνες, εγκαταλείψατε από τις 8 Ιουλίου το πρόγραμμα αποσυμφόρησης και αφήσατε να δημιουργηθεί ασφυκτική κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στις 7 Ιουλίου σας παραδώσαμε το ΚΥΤ Μόριας με 5681 άτομα. Με στοιχεία της 30ης Οκτωβρίου, στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης υπάρχουν 16859 άνθρωποι, 14684 εκ των οποίων προσπαθούν να επιβιώσουν στο ΚΥΤ Μόριας. Τώρα δηλαδή έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των ατόμων στο ΚΥΤ Μόριας και ο κόσμος εκεί στήνει κατασκευές στο πόδι για να χωρέσει στα παρακείμενα οικόπεδα. Στην επονομαζόμενη «Ζούγκλα», όπως ονομαζόταν και ο εφιαλτικός καταυλισμός στο Καλαί της Γαλλίας, τον αυτοσχέδιο καταυλισμό που δημιουργήθηκε μετά τον Ιούλιο, όπου σήμερα διαβιούν περίπου 9000 άνθρωποι. Υποσχόσασταν στους νησιώτες ότι θα τους απαλλάξετε και οι νησιώτες βλέπουν τα πράγματα να χειροτερεύουν κάθε μέρα.

Στο Σχέδιο Νόμου που παρουσιάζετε αναβιώνει το ακροδεξιό δόγμα της εποχής Σαμαρά: Νομίζετε, δηλαδή, ότι θα αποτρέψετε τον ερχομό των προσφύγων και των μεταναστών αν τους κάνετε τη ζωή δύσκολη. Έχετε την αυταπάτη ότι άνθρωποι που διέρχονται ταλαιπωρίες, βάσανα και κινδύνους που στις ευρωπαϊκές κοινωνίες δυσκολευόμαστε και να φανταστούμε, θα τρομάξουν με τα κλειστά κέντρα κράτησης και την αυστηρή συμπεριφορά των αρχών υποδοχής ενός ευρωπαϊκού κράτους σαν το δικό μας. Το μόνο που κάνετε είναι να καταπατάτε τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και να προδίδετε τις αρχές και τις αξίες μιας πολιτισμένης κοινωνίας, για να εκδικηθείτε ανθρώπους που είναι ήδη εδώ.

Θέλετε να δημιουργήσετε δεκάδες δομές κλειστών κέντρων κράτησης στα νησιά και στην ενδοχώρα, δηλαδή, πρακτικά, ιδρύετε νέες φυλακές για αλλοδαπούς σε όλη τη χώρα. Και εισάγετε προβλέψεις στο άρθρο 39 για να αυξήσετε όσο γίνεται τον πληθυσμό αυτών των κλειστών κέντρων, επιβάλλοντας κυρώσεις εντελώς δυσανάλογες με τα παραπτώματα της κακής συνεργασίας με τις αρχές, όταν ξέρετε ότι λόγω των δυσλειτουργιών του συστήματος, απαιτείτε από τους πρόσφυγες πράγματα ανθρωπίνως αδύνατα. Αντί να εργαστείτε να μειωθούν οι δυσλειτουργίες με πρόσληψη προσωπικού, καταστέλλετε αυτούς που υφίστανται τις δυσλειτουργίες και επινοείτε προσχήματα για να τους μετατρέπετε σε παραβάτες ή να τους πετάτε έξω από τη διαδικασία ασύλου.

Εντελώς ξεδιάντροπα στερείτε με το άρθρο 51, παρ. 1, τους ανήλικους παράτυπους μετανάστες από το δικαίωμα στην εκπαίδευση, καταπατώντας τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Τι θα κερδίσει αλήθεια η κοινωνία μας από ανήλικους που μένουν εκτός σχολείων; Δεν γνωρίζετε ότι τα σχολεία είναι ο καλύτερος μηχανισμός προσαρμογής και κοινωνικοποίησης ενός παιδιού στους κανόνες και τα ήθη της χώρας μας; 12.500 προσφυγόπουλα έβαλε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα σχολεία και σε ειδικές τάξεις υποδοχής τη χρονιά που μας πέρασε. Εσείς δεν είστε που καταγγέλλετε τη δήθεν αδυναμία προσαρμογής αυτών των νέων στις κοινωνίες μας;

Τι θα κερδίσει η κοινωνία μας αν δυσχεράνετε την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στην εργασία; Εσείς δεν είστε που γκρινιάζετε για τους άπραγους πρόσφυγες που παίρνουν τα επιδόματα της ΕΕ; (άρθρο 53)

Παραβιάζετε το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο περί προσφύγων που επιβάλλει η εξέταση των αιτημάτων διεθνούς προστασίας να γίνεται εξατομικευμένα και όχι συλλογικά και βάσει χώρας προέλευσης, ακριβώς γιατί μπορεί κάποιος να προέρχεται από ασφαλή χώρα αλλά να ανήκει σε διωκόμενες εθνοτικές μειονότητες ή πολιτικές ομάδες. Έχετε επιπλέον, πιστέψει και αναπαράγετε τον μύθο που διακινούν τα ακροδεξιά σάιτ ότι δήθεν δεν έχουμε κύμα προσφύγων, αλλά μόνο οικονομικών μεταναστών.  Δεν έχετε ιδέα από την πραγματικότητα: Η αύξηση των ροών το καλοκαίρι συνοδεύτηκε από την επανεμφάνιση προσφυγικών προφίλ, κυρίως Σύριων. Πρώτοι σε αφίξεις οι Αφγανοί και δεύτεροι οι Σύριοι, αφού μεταξύ των 4 εκατομμυρίων που διαβιούν στην Τουρκία διαδόθηκε το σχέδιο Ερντογάν για εκκένωση και μεταφορά τους στη Νεκρή Ζώνη στη Βόρεια Συρία.

Το πιο επικίνδυνο, φυσικά, γιατί πάντα οι ακροδεξιές εμμονές στρέφονται σε βάρος των εθνικών συμφερόντων, είναι ότι μετατρέπετε το προσφυγικό πρόβλημα σε μεταναστευτικό και μάλιστα σε πρόβλημα διμερές Ελλάδας-Τουρκίας. Μα, αν το πρόβλημα είναι προσφυγικό, είναι πρόβλημα διεθνές και κυρίως, ευρωπαϊκό. Αν είναι μεταναστευτικό είναι πρόβλημα δικό μας. Αποποιείστε δηλαδή τις δυνατότητες που υπάρχουν για μοίρασμα της ευθύνης διαχείρισης με τα άλλα κράτη-μέλη και απέχετε από εκεί που γίνονται ζυμώσεις για να βρεθούν λύσεις και παίρνονται πρωτοβουλίες από χώρες που έχουν το ίδιο πρόβλημα με μας, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Μάλτα. Γιατί απουσιάζατε από την πρόσφατη Συμφωνία της Μάλτας; Κι εκεί άφωνοι, όπως στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια;

Το Σχέδιο Νόμου διαπνέεται από τη λογική της καταστολής και βασίζεται στην αυταπάτη των μαζικών επιστροφών –νομίζετε ότι η Τουρκία θα τους δεχτεί πίσω κατά χιλιάδες; Μα εσείς σε 3 μήνες στείλατε πίσω ένα (1) άτομο, για το οποίο ναυλώσατε σκάφος με 12.500 ευρώ και συνοδεύτηκε από 40 άνδρες της Frontex! Εμείς στέλναμε περίπου 100 σε ένα τρίμηνο και ήταν πράγματι λίγοι, εσείς έναν!

Τελικά, ο συνδυασμός της κατασταλτικής λογικής και της αυταπάτης περί επιστροφών θα έχει αποτέλεσμα τη διόγκωση του αριθμού κρατούμενων στα κλειστά κέντρα που θα είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας και θα ασφυκτιούν στις δομές που θα φτιάξετε. Καταγγέλλατε τη Μόρια, αλλά θα γεμίσετε τη χώρα με Μόριες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)