to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:28 | 17.12.2019

Οικονομία

Γ. Μπουρνούς: Καμία ενέργεια για την κατάργηση ή την περικοπή του Μεταφορικού Ισοδύναμου δεν θα γίνει ανεκτή

«Ελπίζουμε πραγματικά να μην υπάρχουν σκέψεις για την κατάργηση του Μεταφορικού ισοδύναμου και να πρόκειται απλώς για μια ακόμα από τις ερασιτεχνικές αστοχίες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας», τονίζει ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στις προβλέψεις του ΠΔΕ για το υπ. Ναυτιλίας


Aναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Μπουρνού, βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ: 

Το μεταφορικό ισοδύναμο που καθιερώθηκε με τον Νόμο 4551/2018 ήταν μια εμβληματική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που αποκαθιστούσε μια μακροχρόνια και κραυγαλέα αδικία μεταξύ κατοίκων και επιχειρήσεων των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Για το 2019, που ήταν και το πρώτο έτος πλήρους εφαρμογής του μέτρου, είχαν προβλεφθεί δαπάνες 157 εκατομμυρίων ευρώ για την αποζημίωση μεταφορικών δαπανών νησιωτών, νησιωτικών επιχειρήσεων και επιδότησης καυσίμων στα πρατήρια των νησιών.

Με έκπληξη διαπιστώνουμε πως στον προϋπολογισμό του 2020 το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ανέρχεται σε μόλις 100 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα αυτοί οι πόροι προορίζονται για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, την επιδότηση άγονων γραμμών, καθώς και για λιμενικά έργα. Γεννιέται λοιπόν εύλογα το ερώτημα και η ανησυχία, γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να περικόψει τόσο πολύ το ΠΔΕ του Υπουργείου και για το ποιές από αυτές τις δράσεις μοιραία θα κοπούν. Ελπίζουμε πραγματικά να μην υπάρχουν σκέψεις για την κατάργηση του Μεταφορικού ισοδύναμου και να πρόκειται απλώς για μια ακόμα από τις ερασιτεχνικές αστοχίες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, στις οποίες αρχίζουμε να συνηθίζουμε και την οποία θα σπεύσει ασθμαίνοντας να διορθώσει έστω και την τελευταία στιγμή.

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο αποτελεί πρότυπο νησιωτικής πολιτικής, ανταποκρίνεται σε βασικές ανάγκες των νησιωτών μας και συνιστά και μια αναγκαία ελάφρυνση ειδικά για τα νησιά που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού. Είναι μια κατάκτηση που δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)