to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:36 | 03.05.2018

Πολιτική

Γ. Μπουρνούς: «Ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας» για επίλυση του Μακεδονικού ζητήματος

Για ένα «ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας» για επίλυση του Μακεδονικού ζητήματος έκανε λόγο ο Γιάννης Μπουρνούς, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος του τομέα Ευρωπαϊκών & Διεθνών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης. Όπως επισήμανε, το ιστορικό αυτό παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει «μετά από 26 χρόνια ηγεμονίας εθνικιστικών προσεγγίσεων, όχι μόνο στην πλευρά της FYROM, και στην δική μας που εμπόδισαν να φτάσουμε σε μία αμοιβαία επωφελή λύση» και που πλέον έχει ανοίξει καθώς «και στις δύο πλευρές υπάρχει πολιτική βούληση».


«Με αφορμή το Μακεδονικό ζήτημα, από το 1992 που προέκυψε μέχρι σήμερα, έχουν κάνει πολιτικές καριέρες πολλοί πατριδοκάπηλοι» τόνισε επίσης ο κ. Μπουρνούς. Απευθυνόμενος δε στους πολίτες που διαφωνούν με μία λύση που θα περιέχει τον όρο “Μακεδονία” με έναν προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, τους κάλεσε να αναλογιστούν αν η Ελλάδα είχε διπλωματικό όφελος εδώ και 26 χρόνια που δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα. «Τα λεγόμενα εθνικά συμφέροντα στο συγκεκριμένο ζήτημα έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία 26 χρόνια, διότι όσο αποτυγχάνουμε να βρούμε μία λύση  για όλες τις χρήσεις, τότε πληθαίνουν τα κράτη που αναγνωρίζουν τη FYROM με τη συνταγματική της ονομασία, ως Δημοκρατία της Μακεδονίας», υπογράμμισε. «Πρέπει να κλείσει μία από τις ανοιχτές πληγές των Βαλκανίων. Είμαστε μία κυβέρνηση που προσπαθεί να κάνει τη χώρα παράγοντα σταθερότητας και συνανάπτυξης στην περιοχή», επισήμανε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να βρεθεί μία λύση που είναι μακροχρόνια βιώσιμη.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν η επίτευξη συμφωνίας θα προηγηθεί ή όχι της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο κ. Μπουρνούς τόνισε πως «το πρώτο και κρισιμότερο δεν είναι αν η λύση θα δοθεί τον Ιούνιο, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο», αλλά «εάν δημιουργούμε τις βάσεις για να βρεθούμε ενώπιον λύσης. Το σημαντικό για μας είναι να επιλυθεί το ζήτημα. Αν επιλυθεί πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ή μετά, αυτό έγκειται στην άλλη πλευρά και στο πόσο αποφασισμένη είναι να κάνει τα κάποια βήματα παραπάνω για να έρθουμε κοντά σε ένα τελικό πλαίσιο που θα προταθεί στα δύο κοινοβούλια». «Το κριτήριο erga omnes, δηλαδή χρήση έναντι όλων της ονομασίας που θα αποφασιστεί, είναι ένα σημαντικό ζήτημα στο οποίο η πλευρά του κ. Ζάεφ πρέπει να αποδείξει ότι πραγματικά θέλει να φτάσει ως το τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης» , καθώς όπως ανέφερε ο κ. Μπουρνούς, «εάν δεν έχουμε διασφάλιση της χρήσης έναντι όλων θα προκύπτουν συνεχώς προβλήματα και τριβές, ακόμη κι αν υπάρξει λύση μεταξύ των δύο κρατών, οι οποίες δε θα συνεισφέρουν στη σταθερότητα».

Να σημειωθεί πως την Πέμπτη και την Παρασκευή διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη η 3η υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πΓΔΜ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)