to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:54 | 02.04.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Γ. Μπουρνούς: Η «θέση» της ΝΔ για τη FYROM προκαλεί… ναυτία

Αισιοδοξία συγκρατημένη, αλλά πάντως μεγαλύτερη απ’ όση στο παρελθόν, δικαιολογούν οι διεργασίες που συντελούνται στο θέμα των Σκοπίων, τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο ο Γιάννης Μπουρνούς, υπεύθυνος Ευρωπαϊκών- Διεθνών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ


«Η λύση δείχνει να βρίσκεται κοντύτερα από όσο άλλες φορές, στο παρελθόν» είπε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Έχουν ανοίξει δίαυλοι, ώστε να γίνει συζήτηση σε πρώτη φάση (…). Έχουν κατατεθεί προτάσεις, έχει αποκατασταθεί ένα κλίμα πιο φιλικό, σε σχέση με την καταστροφική δεκαετία διακυβέρνησης εκ μέρους του κ. Γκρούεφσκι. Και τώρα έχουμε στα χέρια μας ένα χρονοδιάγραμμα».

«Αλλάζουν θέση κάθε φορά που αλλάζουν αρχηγό»

Ο κ. Μπουρνούς σημείωσε πως, έπειτα από το Πάσχα, θα επιδιωχθεί «να συμφωνηθούν βήματα», από τα οποία θα διαφανεί εάν θα έχει επιτευχθεί πρόοδος, επαρκής για μια νέα συνάντηση των δυο πρωθυπουργών.

Ερωτηθείς σχετικά με τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κ. Μπουρνούς είπε:

«Κοιτάξτε, όποτε ακούω εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας να μιλά για εξωτερική πολιτική, προσωπικά παθαίνω… ναυτία. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ποια είναι η θέση του κόμματος αυτού για το Μακεδονικό. Όταν ερωτώνται,  οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης πετούν… χαρταετό ή πετούν τη μπάλα στην εξέδρα, αλαλάζοντας για τις διαφορές στον κυβερνητικό συνασπισμό. Αυτό φαίνεται ότι τους ενδιαφέρει πάρα πολύ. Δική τους θέση, όμως, δεν έχουν».

Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του το ενδιαφέρει περισσότερο η στάση «των κομμάτων που αυτοπροσδιορίζονται ως κόμματα του προοδευτικού στρατοπέδου» και τα οποία «έχουν θέση πολύ λιγότερο επαμφοτερίζουσα από εκείνη της ΝΔ, που αλλάζει αναλόγως ποιον έχει κάθε φορά αρχηγό».

Είπε ακόμη ο κ. Μπουρνούς: «Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του «Ποταμιού» και του ΚΚΕ κρατούν στο χέρι τους μέρος της ιστορικής ευθύνης, εάν- λέω, «εάν»- καταλήξουμε σε κοινή πρόταση που θα πάει στα Κοινοβούλια των δυο χωρών».

Μιλώντας για τις αιτίες της αναζωπύρωσης του τουρκικού εθνικισμού, επί των ημερών της προεδρίας Ερντογάν, ο κ. Μπουρνούς παρατήρησε μεταξύ άλλων ότι ο εθνικισμός αυτός γίνεται αιτία έξαρσης και άλλων, στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ερντογάν, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και το προσφυγικό 

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε πόσο πιθανό θεωρεί το ενδεχόμενο να πάρει το καθεστώς Ερντογάν σοβαρά υπόψη τις συστάσεις και τις πιέσεις της ΕΕ (και στο θέμα των δυο κρατούμενων Ελλήνων στρατιωτικών), υπό τις σημερινές συνθήκες. Δηλαδή της έξαρσης του αντι- δυτικού πνεύματος στην Τουρκία, αλλά της χρησιμοποίησης του «ροοστάτη» των προσφυγικών ροών εκ μέρους της Άγκυρας, ως ισχυρού διαπραγματευτικού χαρτιού απέναντι στην Ευρώπη.

Τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπουρνούς:

«Αν και φαίνεται καθαρά ότι η λεγόμενη ευρωπαϊκή ιδέα έχει υποχωρήσει κατά πολύ στην Τουρκία, ας μην παραβλέπουμε κάτι: Ακόμη κι έπειτα από προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν εναντίον της Ευρώπης, πάντα ακολουθεί κάποια κίνηση, κάποιο τηλεφώνημα, στο οποίο το κλίμα είναι διαφορετικό (…). Είναι αλήθεια ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί το γεγονός ότι στο έδαφός της βρίσκονται διπλάσιοι πρόσφυγες, από όσους διαμένουν στις χώρες της ΕΕ. Ναι, είναι ένας μοχλός εκβιασμού. Δεν είναι τυχαίο πχ ότι αμέσως μετά τη συνάντηση στη Βάρνα, 400 πρόσφυγες βρέθηκαν στη Λέσβο. Πρόκειται για μια εγκληματική πολιτική διαχείρισης ανθρώπινων υπάρξεων, με τρόπο χυδαίο»

Και συνέχισε:  

«Δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα, ούτε με βεβαιότητα το ερώτημα για το αν και πώς θα πιέσει εμπράκτως η ΕΕ την Τουρκία – και το ΝΑΤΟ τήρησε ακόμη πιο χλιαρή στάση. Οι συστάσεις που έγιναν από την ΕΕ ήταν – ορθότατα- αυστηρές, αλλά οι πρακτικές κινήσεις παραμένουν ζητούμενο. Κι εδώ θα πρέπει να διαπιστώσουμε κάτι: Ότι εμπόδιο και σε αυτό το πεδίο είναι η αδυναμία της ΕΕ να χαράξει σαφή στρατηγική διαχείρισης του προσφυγικού. Δεν το έχει πετύχει κι αυτό πρέπει να το πούμε καθαρά, αν θέλουμε να βλέπουμε τα πράγματα όπως πραγματικά είναι».   

 

Ακούστε το ηχητικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)