to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:45 | 09.02.2019

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Γ. Μπουρνούς: Η κυβέρνηση πέτυχε την εθνική θέση στο Μακεδονικό, που απέρριψε η Ν.Δ. των Σαμαρά - Βορίδη (βίντεο)

Επιπλέον ο προϊστάμενος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού κατήγγειλε την επικίνδυνη στάση του κ. Μητσοτάκη που ανακάλυψε «κίνδυνο απόσχισης» παρομοιάζοντας την Μακεδονία με την Καταλονία.


Η κυβέρνηση πέτυχε την εθνική θέση στο Μακεδονικό, που απέρριψε η Ν.Δ. των Σαμαρά – Βορίδη δήλωσε ο προϊστάμενος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού Γιάννης Μπουρνούς χθες στην ΕΡΤ1.

«Η εθνότητα είναι ζήτημα αυτοπροσδιοριμού κ. Δέρβο δεν είναι θέμα διεθνών συμφωνιών» απάντησε στον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ που ήταν στο χθεσινό πάνελ όταν επανέλαβε τις γνωστές αιτιάσεις περί παραχώρησης εθνότητας στους βόρειους γείτονες.

Σε μια αποτίμηση της ως τώρα πορείας της Συμφωνίας ο κ. Μπουρνούς τόνισε ότι: «Η Συμφωνία αυτή έθεσε τις βάσεις και μας δίνει όλα τα εργαλεία και για την ένταξη και για την μονομερή προσφυγή στην Χάγη. Η θετική συγκυρία για την Ελλάδα είναι ότι πριν στις δύο χώρες κυβερνούσατε εσείς και ο κ. Γκρουέφσκι που προσπαθούσε να πείσει τους πολίτες ότι είναι απόγονοι του Μεγαλέξανδρου».

Απαντώντας στο γιατί τώρα ο κ. Μπουρνούς εξήγησε ότι υπήρχε το timing και η θετική ιστορική συγκυρία.

«Είχαμε ιστορική ευκαιρία να λύσουμε το ζήτημα σε αντίθεση με τον ομοϊδεάτη σας κ. Γκρούεφκι που χρησιμοποιούσε αντεστραμμένα τα ίδια επιχειρήματα απάντησε ο κ. Μπουρνούς καλώντας τη Ν.Δ. να αποπέμψει το VMRO από το ΕΛΚ.»

Επειδή όμως ο κ. Δέρβος επέμενε για δήθεν ενδοτική στάση του πρωθυπουργού ο κ. Μπουρνούς αντέτεινε: «είστε η παράταξη του βάστα Σόιμπλε και του βάστα Γερούν Ντάισελμπλουμ»…

Αναφορικά με την χθεσινή ψηφοφορία σχολίασε ότι «σηματοδοτεί την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με τη ρηματική μας διακοίνωση στην γειτονική χώρα ότι ψηφίστηκε το πρωτόκολλο ένταξης τους στο ΝΑΤΟ μπαίνει σε αυτόματη εφαρμογή η Συμφωνία των Πρεσπών δηλαδή από οι γείτονες μας από Δημοκρατία της Μακεδονίας σκέτο που ήταν το συνταγματικό τους όνομα ή πΓΔΜ ονομάζονται πλέον Βόρεια Μακεδονία, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.  Αυτομάτως τίθενται σε εφαρμογή τα αναθεωρημένα άρθρα του Συντάγματος τους που άφηναν περιθώρια σε αλυτρωτικές τάσεις.»

Τέλος ο κ. Μπουρνούς συμπλήρωσε ότι: «Περνάμε σε μια νέα φάση που σταθεροποιεί την περιοχή διότι εμείς δεν θέλουμε αποσταθεροποιημένα Βαλκάνια, ώστε να περάσουμε σε μια νέα εποχή όπου η Ελλάδα θα γίνει ο στρατηγικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας και θα μειώσουμε την τουρκική επιρροή στην Βαλκανική χερσόνησο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)