to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:08 | 20.04.2022

Οικονομία

Γ. Μπουρνούς: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξυπηρετεί συμφέροντα, απαξιώνει το Μεταφορικό Ισοδύναμο, εξοντώνει τους επαγγελματίες αλιείς

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τα πλοία αναψυχής παρενέβη ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς. Με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξισώνει τα ελληνικά σκάφη αναψυχής με σκάφη τρίτων χωρών, προάγοντας το ξένο yahcting.


Πρόκειται για ενίσχυση του αθέμιτου ανταγωνισμού στα ελληνικά σκάφη, ανέφερε ο Γ. Μπουρνούς, την ώρα μάλιστα που ο κλάδος έχει γονατίσει από τις συνέπειες της πανδημίας και την κρίση των καυσίμων. Επιπλέον, όπως τόνισε ο Γ. Μπουρνούς, καθώς θα επιτρέπεται η δραστηριοποίηση στην Ελλάδα σκαφών από χώρες με ευνοϊκότερο καθεστώς φόρων και άλλων ρυθμίσεων, διευκολύνεται και η φυγή από την ελληνική σημαία. Με προφανείς συνέπειες για τα μελλοντικά έσοδα του ΝΑΤ και την ανεργία στον κλάδο, χωρίς μάλιστα να προβλέπεται σημαντικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες από τα πλοία με ξένα πληρώματα και ξένες προμήθειες.

Ο Γ. Μπουρνούς δεν παρέλειψε να σχολιάσει τη συστηματική απαξίωση μιας εμβληματικής πολιτικής νησιωτικότητας και περιφερειακής συνοχής, του Μεταφορικού Ισοδύναμου, με πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών σε πολίτες και επιχειρήσεις. Ενώ αγνοήθηκε η σχεδιασμένη επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα καύσιμα, ιδίως σε μια περίοδο σαν τη σημερινή, με ιλιγγιώδη επιβάρυνση κατοίκων, επιχειρήσεων και παραγωγών στη νησιωτική Ελλάδα που πλήττει περισσότερο σημαντικές, αλλά απομακρυσμένες αγροτικές οικονομίες, όπως της Λέσβου και των άλλων νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Μάλιστα, ο Γ. Μπουρνούς ανέδειξε και το πρόβλημα της εκτίναξης του κόστους του ναυτικού πετρελαίου στις μηχανότρατες, που από 500-600 ευρώ την ημέρα, έχει εκτιναχθεί στα 1200 ευρώ, με αποτέλεσμα επαγγελματίες ψαράδες με δεκαετίες στη δουλειά να αδυνατούν να βγουν για ψάρεμα. Η προτεραιότητα της κυβέρνησης στην εξυπηρέτηση του καρτέλ ενέργειας κλείνει τα σπίτια των επαγγελματιών αλιέων και τελικά επιβαρύνει και τους καταναλωτές, καθώς από την αδυναμία της μηχανότρατας να δουλέψει, έχουν εκτοξευτεί και οι λιανικές τιμές των ψαριών στην αγορά. 

«Στα νομοσχέδιά σας και στην πολιτική σας δείχνετε σκληρότητα και εμμονές» κατέληξε ο Γ. Μπουρνούς. «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ούτε καν κυβέρνηση για τους νεοδημοκράτες, είναι κυβέρνηση μόνο για παρέες συμφερόντων στα λιμάνια, στην ενέργεια, στην υγεία, οπουδήποτε. Γι’ αυτό θα τους έχετε, θα μας έχετε, όλους απέναντι» ανέφερε χαρακτηριστικά.   

https://youtu.be/fKqmdLyOkV0

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)