to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:29 | 25.02.2020

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Γ. Μπουρνούς: Διαδώστε στα social media αυτό που συμβαίνει από τα ξημερώματα στη Λέσβο (ηχητικό)

«Σήμερα είναι μαύρη μέρα, ξημέρωσε με μία τρομακτική απόβαση, που θυμίζει αμερικανική δυστοπική ταινία, από το πλοίο "Πήγασος" ως πειρατικό στο λιμάνι της Μυτιλήνης, με κλειστά τα συγκεκριμένα ηλεκτρονικά συστήματα του πλοίου για να μην εντοπίζεται», είπε ο Γ. Μπουρνούς, ενώ «είχε και μηχανήματα του στρατού, δεν ήταν μόνο τα ΜΑΤ και οι αύρες».


Μόνο η μαζική αντίδραση θα σταματήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την κινητοποίηση, όλοι να αναπαράγουν στα social media αυτά που ανεβάζουν οι Μυτιληνιοί, να σπαρεί σε όλη τη χώρα η πληροφορία, είναι πάνδημο το αίτημα παραίτησης των Μηταράκη-Χρυσοχοΐδη ζήτησε o εκλεγμένος στη Λέσβο βουλευτής και αναπληρωτής τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς μιλώντας Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη. Ο αγώνας των Λέσβιων για δίκαιη λύση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό έχει μετατραπεί σε αγώνα υπεράσπισης της Δημοκρατίας, όπως τόνισε.

«Σήμερα είναι μαύρη μέρα, ξημέρωσε με μία τρομακτική απόβαση, που θυμίζει αμερικανική δυστοπική ταινία, από το πλοίο "Πήγασος" ως πειρατικό στο λιμάνι της Μυτιλήνης, με κλειστά τα συγκεκριμένα ηλεκτρονικά συστήματα του πλοίου για να μην εντοπίζεται», είπε ο Γ. Μπουρνούς, ενώ «είχε και μηχανήματα του στρατού, δεν ήταν μόνο τα ΜΑΤ και οι αύρες».

Όπως διηγήθηκε, «το πρώτο κύμα καταστολής, πρωτοφανούς για το νησί, έγινε τα ξημερώματα στο λιμάνι ... μετά χωρίστηκαν σε δύο, μία πομπή προς την Καράβα κοντά στον ιστορικό Μανταμάδο και μία προς το Διαβολόρεμα, μέσα στο πευκόδασος ... και οι δύο στο Δήμο Δυτικής Λέσβου».

«Στήθηκαν μπλόκα και από τους κατοίκους και αντιστοίχως από τα ΜΑΤ», συνέχισε και αφηγήθηκε ότι ο ίδιος «ήμουν στο μπλόκο του Διαβολορέματος από τις πρώτες πρωινές ώρες, ζήσαμε σκηνές που έχουμε δει μόνο στις Σκουριές της Χαλκιδικής ... απρόκλητες επιθέσεις στο ψαχνό, με χημικά, πάνω από τα κεφάλια μας, μέσα στο πευκοδάσος, με βομβίδες κρότου-λάμψης ... να προσπαθούμε ταυτόχρονα να ανασάνουμε, να υποχωρήσουμε και ταυτόχρονα να σβήνουμε μικρές εστίες φωτιάς μέσα στο δάσος».

«Τα ξημερώματα αντιμετωπίστηκαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο» οι κάτοικοι στο μέτωπο της Καράβας, όπου οι κάτοικοι είχαν χτυπήσει τις καμπάνες στον Μανταμάδο και τα γύρω χωριά, «με το που άνοιξαν οι πόρτες από τις κλούβες των ΜΑΤ δεν υπήρξε καν προειδοποίηση από τους επικεφαλής των διμοιριών, έτσι όπως άνοιξαν οι πόρτες, βγήκαν οι άνδρες των ΜΑΤ και άρχισαν να βαράνε στο ψαχνό», προσέθεσε.

Στη συνέχεια ο κ. Μπουρνούς αναφέρθηκε σε όσα γίνονται στην τοπική κοινωνία, τις διεργασίες σε αυτοδιοικητικό και επαγγελματικό επίπεδο, προκειμένου να συντονιστούν οι προσπάθειες. «Μετά τα ξημερώματα, ο αγώνας των Λέσβιων για δίκαιη λύση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, έχει μετατραπεί σε αγώνα υπεράσπισης της Δημοκρατίας -και όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, μας υπερβαίνει πολύ αυτό που συμβαίνει από τα ξημερώματα», όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Νέα Δημοκρατία με αυτές τις κινήσεις της έχει κατορθώσει να βγάλει στο δρόμο ανθρώπους από τα πιο διαφορετικά ιδεολογικά περιβάλλοντα και πολιτικές τοποθετήσεις».

Υπάρχει σύμπλευση στα δύο κεντρικά αιτήματα, αφενός για άμεση και μαζική αποσυμφόρηση και αφετέρου για την μη δημιουργία κλειστής δομής-φυλακής οπουδήποτε στο νησί, όπως τόνισε ο κ. Μπουρνούς, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν 3.500 με άρση γεωγραφικού περιορισμού και 500 με καθεστώς ευαλωτότητας που θα μπορούσαν να φύγουν με ναυλωμένα πλοία αύριο, εάν το αποφασίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, την ώρα που «αυτή την στιγμή, 22.000 στη Μόρια διαβιούν σε συνθήκες φαβέλας, σε συνθήκες ακράιες». «Σε ένα νησί με πληθυσμό 86.000 και προσφυγικό πληθυσμό 22.000 η δεύτερη δομή απλώς θα έρθει να μονιμοποιήσει την κατάσταση», υπογράμμισε.

«Η κυβέρνηση μπορεί να φρεναριστεί μόνο εάν δει ότι ο κόσμος επιμένει να διαδηλώνει μαζικά, παρά το ξύλο, παρά την καταστολή», προσέθεσε, καθώς «μετά από αυτά που είδαμε από τα ξημερώματα και πέρα, ακόμη και ο πιο δύσπιστος και διστακτικός έχει πάρει θέση. Το ζήτημα είναι να μεγιστοποιήσουμε την κινητοποίηση».

Μάλιστα, κάλεσε τους πολίτες να αναζητήσουν στα social media πηγές της Μυτιλήνης και «να αναπαράγουν τα υλικά που ανεβάζουν οι Μυτιληνιοί που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Πρέπει να σπαρεί σε όλη τη χώρα η πληροφορία για αυτό που συμβαίνει στη Λέσβο από σήμερα τα ξημερώματα», όπως τόνισε. Και «όσο είμαστε παρόντες οι προοδευτικοί άνθρωποι, ανεξαρτήτως απόχρωσης και βάζουμε τα κατάλληλα πλαίσια και ρητορική, τόσο θα μικραίνει η όποια φωνή είχαν οι ακροδεξιοί στην προηγούμενη φάση».

«Δεν υπάρχει πισωγύρισμα ή "επιστροφή στη λογική", είναι πάνδημο το αίτημα να παραιτηθούν οι αρμόδιοι υπουργοί γι` αυτό το αίσχος. Ο κ. Μηταράκης δεν θα έπρεπε να είναι στη θέση του, όπως και ο κ. Χρυσοχοΐδης ... που τώρα ζούμε και τη νησιωτική εκδοχή του», κατέληξε ο κ. Μπουρνούς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)