to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:43 | 16.12.2019

Πολιτική

Γ. Μπουρνούς: Δεν είστε πια μαθητευόμενοι Μάγοι, είστε μαθητευόμενοι Μάκρι και αργά ή γρήγορα θα έχετε την τύχη του Αργεντινού προέδρου

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρουσιάζει ένα προϋπολογισμό καθρέφτη της του νεοφιλελεύθερου δογματισμού»


Βασικά σημεία της παρέμβασης του Γιάννη Μπουρνού, Αν. Τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα αθλητισμού, στη σημερινή συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2020: 

Συζητείται σήμερα το Σχέδιο Προϋπολογισμού της Κυβέρνησης Μητσοτάκη:

Μιας κυβέρνησης που ανέλαβε τη χώρα και την εθνική οικονομία απαλλαγμένη από τα Μνημόνια και την έξωθεν εποπτεία κι επιτήρηση.Που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ γεμάτα ταμεία, 37 δις αποθεματικά, θετικό ρυθμό ανάπτυξης και, εν τέλει, πρόσφορο έδαφος για την άσκηση δίκαιης και αποτελεσματικής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, με άμεσα οφέλη για τον Έλληνα πολίτη, ο οποίος στήριξε με βαριές θυσίες την προσπάθεια οικονομικής ανόρθωσης της χώρας.

Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση, πιστή στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της, καταθέτει σήμερα ένα προϋπολογισμό που δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς.

Έναν προϋπολογισμό, που  η κατανομή των πόρων του, θυμίζει προϋπολογισμούς που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Ο δημοσιονομικός σχεδιασμός της κυβέρνησης:

--Διογκώνει τις ανισότητες.

--Αντί να ενισχύει, πλήττει ακόμα περισσότερο τη μεσαία τάξη

--Με οριζόντιες πολιτικές ξαναπροσφέρει απλόχερες φοροελαφρύνσεις στην οικονομική ελίτ, ενώ η γενναιοδωρία της κυβέρνησης εξαφανίζεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και των συνταξιούχων.

--Μικραίνει το κοινωνικό κράτος, αντιστρέφει την τάση προσέγγισης του ευρωπαϊκού μέσου όρου σε παιδεία και υγεία που υπήρχε επί Σύριζα

Όσον αφορά στον Τομέα ευθύνης μου, τον Αθλητισμό, ο προϋπολογισμός σας δείχνει πώς αντιλαμβάνεστε τη σημασία του. Μειώνετε τον προϋπολογισμό του αθλητισμού, ενώ τα δημοσιονομικά της χώρας είναι ασύγκριτα καλύτερη από πέρυσι.

Από τις πρώτες ενέργειές σας η κατασυκοφάντηση της συμφωνίας της ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα ομάδων, αποκρύπτοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό των χρημάτων που δίνονταν επέστρεφε στο δημόσιο μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας.


Αποκρύψατε την ανταποδοτικότητα αυτής της συμφωνίας για τον πολίτη, δηλαδή την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους αγώνες ενός λαοφιλούς αθλήματος. Ενώ μέσω της συμφωνίας ενισχυόταν και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός.

Η δήθεν ευαισθησία σας για τα χρήματα του φορολογούμενου φάνηκε στη συνέχεια όταν μειώσατε στο μισό τη φορολογία στα συμβόλαια των Αθλητικών Ανώνυμων Εταιρειών.


ΕΣΕΙΣ λοιπόν χαρίζετε λεφτά στις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, χωρίς μάλιστα οποιαδήποτε ανταπόδοση για τον ελληνικό λαό. Ίσα ίσα τον σπρώχνετε στις ιδιωτική πλατφόρμα του χορηγού σας.

Το 2020 είναι ολυμπιακή χρονιά και όλες οι ομοσπονδίες που καλλιεργούν Ολυμπιακά Αθλήματα προετοιμάζουν τους αθλητές τους και θα έχουν αυξημένες ανάγκες. Η κυβέρνηση του Σύριζα εξασφάλιζε προς διευκόλυνσή τους ετήσια αύξηση 10%. Πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε μείωση των επιχορηγήσεών τους.


Επί των ημερών μας θεσπίστηκε πρόγραμμα υποτροφιών για νέους αθλητές και αθλήτριες με υψηλές επιδόσεις. Θα το συνεχίσετε;

Για το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται και αθλητικές υποδομές, παρατηρούμε μείωση 9 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε συνδυασμό με την υπονόμευση του Φιλόδημος ΙΙ βάζετε σε κίνδυνο όλη την προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα χρόνια για αποκατάσταση υποδομών και δημιουργία νέων.

Δεν αφήνετε περιθώρια αισιοδοξίας για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Την ώρα που χαρίζετε εκατομμύρια σε Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες δεν δείχνετε την ίδια γενναιοδωρία σε δράσεις όπως το μάθημα κολύμβησης στα δημοτικά σχολεία, την εισαγωγή φυσικής αγωγής στα σωφρονιστικά καταστήματα ή τις αθλητικές υποδομές.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρουσιάζει ένα προϋπολογισμό καθρέφτη της του νεοφιλελεύθερου δογματισμού.
Σαν να μην πέρασε μια μέρα από την παγκόσμια κρίση του 2008, σαν να μην υπήρξαν ποτέ τα τερατώδη ελλείμματα Καραμανλή Αλογοσκούφη.
Σαν να μην υπήρξε ποτέ η οικονομική και κοινωνική κατάρρευση Σαμαρά Βενιζέλου.

Δεν είστε πια μαθητευόμενοι μάγοι, είστε μαθητευόμενοι «Μάκρι» και αργά ή γρήγορα θα έχετε την τύχη του. Ελπίζω όχι πολύ αργά για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)