to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:20 | 20.02.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Γ. Μπουρνούς: Αυτοκτονική μια πολιτική επιλογή συγκυβέρνησης με το σημερινό ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου και του Λοβέρδου

Για τη δημιουργία του κόμματος της Ιταλικής Αριστεράς, την κρίση στο κόμμα του Μ. Ρέντσι, τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, αλλά και για την πολιτική διευρύνσεων που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε Στο Κόκκινο, την εκπομπή «Η δύσκολη η ζωή στο πολιτικό ρεπορτάζ», και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος του τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων, Γιάννης Μπουρνούς.


Αναφορικά με το Ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος της Ιταλικής Αριστεράς ο κ. Μπουρνούς σημείωσε ότι μέσα από διαδικασίες πολυδιάσπασης και απογοητεύσεων, παρ’ όλα αυτά η Αριστερά στην Ιταλία με αφετηρία τις ευρωεκλογές του 2014 και το σχήμα για μια άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα, ξεκίνησε η συζήτηση, και σιγά σιγά έχουμε καρπούς. Ένας από αυτούς είναι η δημιουργία του κόμματος της Ιταλικής Αριστεράς.
 
«Η ίδρυση της Ιταλικής Αριστεράς έρχεται σε μια στιγμή που το Δημοκρατικό Κόμμα του Μ. Ρέντσι περνά μια προφανή κρίση ταυτότητας, η οποία απ’ ότι φαίνεται το οδηγεί σε διάσπαση. Η Αριστερή πτέρυγα του κόμματος φαίνεται ότι είναι σε πορεία αποχώρησης» τόνισε το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Οι εξελίξεις στο Δημοκρατικό Κόμμα αφορούν άμεσα την Αριστερά, αφορά άμεσα την διεύρυνση που και εμείς επιδιώκουμε σε κάθε χώρα αλλά και πανευρωπαϊκά, ενός μετώπου ενάντια στην στρατηγική της λιτότητας και του δημοσιονομικού αυταρχισμού» σημείωσε ο Γ. Μπουρνούς.
 
Υπάρχει κίνδυνος με την υποψηφιότητα της Λεπέν στη Γαλλία
 

Σε σχέση με τις επικείμενες Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και την υποψηφιότητα της Μ. Λεπέν, ο Γ. Μπουρνούς σημείωσε ότι «Η Λεπέν δεν θα είναι απλώς πρώτη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, και μετά θα ηττηθεί με διαφορά 30% στο δεύτερο γύρο. Υπάρχει κίνδυνος με την υποψηφιότητα της Λεπέν, δεν είμαι τόσο καθησυχαστικός όσο άλλοι αναλυτές, που έχουν προεξοφλήσει ότι όποιος και αν είναι αντίπαλος της θα την κερδίσει, τα πράγματα δεν είναι όπως το 2002. Είμαστε σε περίοδο μακράς κρίσης αντιπροσώπευσης και κρίσης των πολιτικών συστημάτων, μια περίοδο που οι mainstream αναλυτές δεν προέβλεψαν ποτέ το Brexit και την εκλογή του Τραμπ».
 
«Η μόνη πιθανότητα να είχαμε μια μεγάλη αλλαγή σε δημοκρατική προοδευτική κατεύθυνση θα ήταν μόνο αν υπήρξε μια συμφωνία ανάμεσα στον Μπ. Αμόν του Σοσιαλιστικού Κόμματος και τον Ζ. Λ. Μελανσόν που στηρίζεται από δυνάμεις της Αριστεράς. Μια πλουραλιστική υποψηφιότητα της Αριστεράς και της Οικολογίας θα είχε τη δυναμική δευτέρου γύρου, κάτι που μέχρι τώρα δεν επιβεβαιώνεται» ανέφερε ο κ. Μπουρνούς.
 
Αυτοκτονική μια πολιτική επιλογή συγκυβέρνησης με το σημερινό ΠΑΣΟΚ
 
Αναφορικά με τη συζήτηση για πολιτική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς την σοσιαλδημοκρατία, το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «Όταν συζητάμε για ένα ευρύ μέτωπο κατά της λιτότητας και του δημοσιονομικού αυταρχισμού, με δυνάμεις του Σοσιαλδημοκρατικού μετώπου που διαφοροποιούνται από τη μέχρι τώρα λογική κυβερνητικού συνασπισμού με τους Συντηρητικούς, πρέπει να εξατομικεύουμε την ανάλυση μας με βάση την πραγματικότητα σε κάθε χώρα».
 
«Για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν αυτή τη στιγμή αυτοκτονική μια πολιτική επιλογή συγκυβέρνησης με το σημερινό ΠΑΣΟΚ, το οποίο στους κόλπους του διατηρεί τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Λοβέρδο, και όλο εκείνο το πολιτικό προσωπικό το οποίο ακριβώς οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ απαξίωσαν, λόγω της πολιτικής τους συμπεριφοράς τις προηγούμενες δεκαετίες, και λόγω της εξαπάτησης των κοινωνικών στρωμάτων που ευελπιστούσε να εκπροσωπεί η εγχώρια σοσιαλδημοκρατία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουρνούς.
 
«Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας και των υπόλοιπων νεοφιλελεύθερων δυνάμεων είναι το ηθικό πλεονέκτημα, και είναι η μη ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με το παλιό καθεστώς. Με βάση τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές δικαιολογήθηκε η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ» σημείωσε, και κατέληξε:
 
«Το όπλο της εναντίωσης στο παλιό καθεστώς θα χανόταν εάν ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματευόταν με ανθρώπους που πρωταγωνίστησαν στην καταλήστευση του ελληνικού λαού τις προηγούμενες δεκαετίες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)