to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:14 | 02.09.2019

Πολιτική

Γ. Μπουρνούς: Αυτή είναι η ντροπή της Μόριας και είναι έργο Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης αλάλαζε στη Σάμο για το τέλος της μεταφοράς προσφύγων στην ενδοχώρα, η ΝΔ τις σταμάτησε και σε τρεις μήνες οι 5.000 στη Μόρια έγιναν 10.000, ενώ δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις διερμηνέων και γιατρών και υπάρχουν μόνο δύο γιατροί για 6.000 άτομα που δεν έχει εξετάσει κανείς, τέλος του μήνα λήγουν οι συμβάσεις 170 εργαζόμενων σε καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, αν δεν ανανεωθούν πρακτικά δεν θα μείνει προσωπικό, προειδοποίησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη.


Προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία επιδόθηκε σε ρεσιτάλ ψεμάτων στις εξαγγελίες της, ψευδών ειδήσεων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και διασποράς φόβου για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, τόσο στη Λέσβο όσο και στα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, σήμερα βλέπουμε να καταρρέει με πάταγο αυτό το ιδεοληπτικό, γεμάτο ψέματα σχέδιο της ΝΔ τώρα που έγινε κυβέρνηση, είπε ο κ. Μπουρνούς. Το ΚΥΣΕΑ, λες και το προβλημα είναι τεχνικό, βρήκε ως λύση τα drones, λες και πριν από πέντε ημέρες που ξεκίνησε ολόκληρη νηοπομπή 13 σκαφών από την Τουρκία, της τουρκικής ακτοφυλακής της έλειπαν τα drones για να την εντοπίσει.

Σταμάτησαν επίσης άμεσα το πρόγραμμα αποσυμφόρησης των νησιών με μετακίνηση προσφύγων προς την ενδοχώρα, που είχε περιορίσει τον αριθμό τους στην Μόρια στους 5.000 (έναν από τους χαμηλότερους ποτέ) τον Ιούνιο του 2019, παρότι οι ροές προς την Λέσβο συνεχίζονταν. Στη Σάμο ο Κ. Μητσοτάκης «αλάλαζε», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρνούς, ότι αντί της αποσυμφόρησης θα κάνει μαζικές επιστροφές στην Τουρκία. Σήμερα έχει καταρρεύσει αυτό το μυθικό ψέμα ότι ήταν θέμα πολιτικής βούλησης οι μαζικές επιστροφές στην Τουρκία, τόνισε ο κ. Μπουρνούς. Μάλιστα, το ΚΥΣΕΑ με τα περί κατάργησης της δευτεροβάθμιας επιτροπής ανοίγει τον δρόμο για να χρειάζονται πλέον χρόνια και όχι μήνες προκειμένου να ολοκληρώνεται η διαδικασία για κάθε πρόσφυγα, που ξέροντας ότι η Ελλάδα καταπατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο θα κινείται δικαστικά για την δικαίωσή του.

Ο κ. Μπουρνούς επανήλθε στο θέμα της Μόριας, υπογραμμίζοντας ότι «η γραμμή του Μαξίμου διαφέρει από αυτή του αρμόδιου υπουργού ... ο κ. Χρυσοχοΐδης όταν επισκέφτηκε Καρά Τεπέ και Μόρια ... συνεχάρη αυτούς που διαχειρίζονται την κατάσταση ... εξού και, μόλις έγινε η πρώτη τους επαφή με την πραγματικότητα, απετράπη το κλείσιμο του Καρά Τεπέ ... τώρα το Μαξίμου ξαναθυμάται την "ντροπή της Μόριας"».

«Να σας πω λοιπόν ποια είναι η ντροπή στη Μόρια», συνέχισε, «που αρχές Ιουνίου είχε 5.000 άτομα (με όριο φιλοξενίας 3.200) από τα χαμηλότερα νούμερα που πιάσαμε ποτέ. Αυτή την στιγμή η Μόρια έχει 10.247 με τα χτεσινά στοιχεία και είχαμε κι άλλες αφίξεις. Αυτή είναι η ντροπή της Μόριας και προκύπτει από την διαχείριση της νέας κυβέρνησης ... και έχουμε και πλήρη διαχειριστική ανικανότητα. Αρχές Αυγούστου έληγαν οι συμβάσεις γιατρών και διερμηνέων, δεν τις ανανέωσε κανείς και έχει μείνει το κέντρο, με πάνω από 10.000 ανθρώπους, με δύο γιατρούς. Σαν αποτέλεσμα, έχουμε περίπου 6.000 άτομα να μην έχουν κάνει τον πρώτο ιατρικό έλεγχο. Μεταξύ τους μπορεί να υπάρχουν καρκινοπαθείς που χρήζουν άμεση βοήθεια και να μην έχουν ελεγχθεί ακόμη».

«Είναι εξοργιστικό, έπρεπε να περάσει πάνω από ενάμισης μήνας καταστροφικής πολιτικής ενώ γνώριζαν ότι οι ροές αυξάνονται, για να ανακοινώσει το ΚΥΣΕΑ πρώτο από τα μέτρα που ανακοίνωσε ότι... αναιρεί την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ από τις 8 Ιουλίου», τόνισε ο κ. Μπουρνούς, αναφερόμενος στην επανέναρξη της αποσυμφόρησης προς την ελληνική ενδοχώρα, με το πρώτο πλοίο να μεταφέρει την πρώτη μεγάλη ομάδα προσφύγων προς την Καβάλα. «Έπρεπε να φτάσει η Μόρια τους 10.247 για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι η Μόρια καταρρέει εξαιτίας της δικής της επιλογής», όπως είπε χαρακτηριστικά, πέραν της αύξησης των ροών.

Τώρα όμως είναι αργά, η Μόρια έχει "ξανασκάσει", με δύο γιατρούς και 6.000 ανθρώπους που δεν έχουν περάσει τον ιατρικό έλεγχο.

Προειδοποίησε, στην ίδια κατεύθυνση, ότι εάν ο ΟΑΕΔ και το υπουργείου Εργασίας δεν ανανεώσει τον κύκλο του προγράμματος κοινωφελών προγραμμάτων (τέλη Σεπτεμβρίου λήγει το 8μηνο του τρίτου κύκλου), η Μόρια θα χάσει ακόμη 170 άτομα προσωπικό, πρακτικά δεν θα υπάρχει πια εργαζόμενος για να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση, που είναι ήδη εφιαλτική. «Κάνω έκκληση στην ηγεσία του ΟΑΕΔ και του υπουργείου Εργασίας να ανακοινώσουν ότι θα επεκταθούν, θα πάρουν παράταση, ο κύκλος των κοινωφελών προγραμμάτων, αλλιώς θα καταρρεύσει το κέντρο σε άναρχη κατάσταση, δεν θα υπάρχει άνθρωπος να καθαρίσει, άνθρωπος να μαγειρέψει, άνθρωπος να φυλάξει».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)