to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:15 | 26.06.2019

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Γ. Μπουρνούς: Αρχίζει το τέλος του πολιτικού χρόνου για τον Ερντογάν

Σημαντική απειλή για τον Ερντογάν μετά την ήττα του AKP στην Πόλη συνιστά η ενδεχόμενη αποκάλυψη οικονομικών σκανδάλων από τα φαραωνικά έργα που έχουν γίνει εκεί, σημείωσε ο υποψήφιος βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Χρυσόστομο Λουκά.


Απαντώντας στο ερώτημα εάν ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την ήττα της Κωνσταντινούπολης χάνει την Τουρκία, ο Γιάννης Μπουρνούς παρατήρησε πως δεν θα φανεί άμεσα, εντός των επόμενων ημερών, κάποια δυσμενής εξέλιξη για τον Ταγίπ Ερντογάν, από την άλλη όμως, η νίκη Ιμάμογλου ήταν σημαδιακή για μια σειρά από λόγους. Κατ αρχάς ήταν μια νίκη κατά κράτος κατά του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας, αλλά ήταν και η πρώτη φορά μετά το 1994 που το δεξιό ισλαμικό κόμμα (AKP) χάνει την Κωνσταντινούπολη.


Είναι η πρώτη ήττα επίσης του AKP εδώ και δεκαοκτώ χρόνια, αν συμπεριλάβουμε μάλιστα και τις ήττες της Άγκυρας και της -πιο κεμαλικής παραδοσιακά- Σμύρνης.

Η νίκη της Κωνσταντινούπολης σύμφωνα με τον Γιάννη Μπουρνού ήταν εφικτή μετά και την πρωτοφανή  κινητοποίηση όχι μόνο του κεμαλικού CHP αλλά και χιλιάδων εθελοντών και αριστερών οργανώσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αριστερό φιλο-κουρδικό HDP που δεν κατέβασε υποψήφιο του στις μεγάλες πόλεις δίνοντας κατεύθυνση ψήφου προς προοδευτικούς υποψήφιους, ουσιαστικά και χωρίς να αναφέρεται στο όνομα του, στον Ιμάμογλου.

Γιατί κέρδισε ο Ιμάμογλου

Ο υποψήφιος του CHP Εκρέμ Ιμάμογλου κέρδισε την Κωνσταντινούπολη επιστρατεύοντας ένα θετικό πρόσωπο στην προεκλογική εκστρατεία, παρατηρεί ο Γιάννης Μπουρνούς.

Αφήνοντας τον διχαστικό λόγο -τον οποίο χρησιμοποιεί καλύτερα άλλωστε ο ίδιος ο Ερντογάν, ο Ιμάμογλου κατάφερε να κερδίσει από την ενοποίηση της αντιπολίτευσης αλλά και τους απογοητευμένους  ψηφοφόρους του Ερντογάν λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η επανάληψη της εκλογικής αναμέτρησης επίσης δυσαρέστησε πολλούς από το κόμμα του AKP που θεώρησαν την εξέλιξη αυτή αδικία ενάντια στον νικητή της πρώτης αναμέτρησης.

Η σοβούσα οικονομική κρίση σπάει την συμμαχία Ερντογάν με τα λαϊκά στρώματα, τόνισε ο Γιάννης Μπουρνούς. Μια συμμαχία που οδηγούσε τον Ερντογάν σε αλλεπάλληλες εκλογικές νίκες.

Το άλλο εσωτερικό πρόβλημα του Ερντογάν είναι η ενδεχόμενη αποκάλυψη οικονομικών σκανδάλων από τα φαραωνικά έργα της Κωνσταντινούπολης - ένας λόγος άλλωστε που έγιναν οι επαναληπτικές εκλογές.

Αν προλάβει η νέα δημοτική αρχή να βρει φακέλους, ενδέχεται να αποκαλυφθούν αυτά τα σκάνδαλα.

Καταλήγοντας, ο Γιάννης Μπουρνούς εκτίμησε ότι έχουμε μπει σε διαδικασία "λιγοστέματος" του πολιτικού χρόνου που έχει απομείνει στον Ερντογάν, λόγω και των εσωκομματικών του ζητημάτων.

Υπάρχουν δυο πόλοι μέσα στο AKP, ο πόλος του πρώην ΥΠΟΙΚ Αλί Μπαμπατζάν και του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Γκιούλ από τη μία, και απ την άλλη ο πόλος  του πρώην Πρωθυπουργού Νταβούτογλου.

Πολλοί εκτιμούν ότι υπάρχει κινητοποίηση προς τη δημιουργία ενός νέου κόμματος και εφόσον εσωτερικοί αλλά   και διεθνείς παράγοντες δεν επιθυμούν μια αποσταθεροποίηση στην Τουρκία μετά Ερντογάν, μια διάδοχη λύση μπορεί να προκύψει μέσα από τους πιο μετριοπαθείς κόλπους του AKP.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)