to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:14 | 28.01.2017

Πολιτική

Γ. Μπουρνούς: Αντίβαρο στο νέο βάρβαρο σχέδιο του νεοφιλελευθερισμού, η δημοκρατική επανίδρυση της Ευρώπης (βίντεο)

Στη διοίκηση Τραμπ, τους συσχετισμούς δυνάμεων όπως περιγράφονται στις δημοσκοπήσεις για τις γερμανικές εκλογές και τον επανακαθορισμό των σχέσεων Ευρώπης – Η.Π.Α. με βάση τα θέματα της ασφάλειας, το ΝΑΤΟ και την στροφή της αμερικανικής πολιτικής σε σχέση με την Ρωσία αναφέρθηκε ο υπεύθυνος Ευρωπαϊκών και Διεθνών σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.


Πιο συγκεκριμένα, Σε σχέση με τις γερμανικές εκλογές, επεσήμανε τον ανασχηματισμό των μπλοκ του Ευρωκοινοβουλίου όπως αυτό καταγράφηκε στην εκλογή του νέου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Εκλογή νέου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.

«Ανασχηματίστηκαν τα μπλοκ στο Ευρωκοινοβούλιο, ο μεγάλος συνασπισμός έσπασε» υπογράμμισε ο κ. Μπουρνούς υποστηρίζοντας ότι: «Το ΕΛΚ κατέληξε σε σύμφωνο με τους Ευρωπαίους φιλελεύθερους, όχι μόνο για την εκλογή του προέδρου του Ευρωκοινοβούλιου, αλλά για όλα τα κορυφαία ζητήματα και από την άλλη μεριά στην βάση της υποψηφιότητας του κ. Πιτέλα όπως παρουσιάστηκε στην τελευταία ψηφοφορία είχαμε ένα μπλοκ από την Αριστερά, τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες».

Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται ενόψει των γερμανικών εκλογών και του εκλογικού αγώνα του κ. Σουλτς για την καγκελαρία είναι η στάση που θα κρατήσει η γερμανική σοσιαλδημοκρατία.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μπουρνούς εξήγησε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή, «ένα μπλοκ χριστιανοδημοκρατών και φιλελευθέρων που θα ξαναπούν στο γερμανικό κοινοβούλιο, με ποσοστό, αυτή τη στιγμή, στο 37% και έχουμε ένα μπλοκ το SPD, οι Πράσινοι και η Αριστερά, που φτάνει το 41%.

«Το ιστορικό δίλημμα είναι αν θα συνεχίσει ως πολιτικό ρεύμα, η σοσιαλδημοκρατία, να υπηρετεί τη στρατηγική του μεγάλου σχηματισμού ή θα κάνει ένα βήμα προς τα Αριστερά, ώστε να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης στην ίδια τη Γερμανία» ενώ πρόσθεσε ότι «η σοσιαλδημοκρατία συνεχώς απαξιώνεται επειδή ακριβώς προσδέθηκε στο άρμα του νεοφιλελευθερισμού».

Υπογράμμισε επίσης ότι «η αντιπροσφυγική ατζέντα του Τραμπ θα ενισχύσει τις αντιπροσφυγικές, ακροδεξιές δυνάμεις στην Ευρώπη. Η IFD είναι ήδη στο 15%, διεκδικεί να είναι δεύτερο κόμμα στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας και θα ενισχυθεί από την ισλαμοφοβία της διοίκησης Τραμπ».

Στο νέο πρόταγμα του νεοφιλελεύθερου συντηρητισμού, την «εθνική ανανέωση» όπως περιγράφηκε αναλυτικά στην ομιλία της κ. Μέι και περιλαμβάνει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Αμερική, την υποχρέωση των ευρωπαϊκών χωρών να δίνουν 2% του ΑΕΠ, για αμυντικές δαπάνες και το ΝΑΤΟ, την επικριτική ματιά ως προς τη σχέση Δύσης και Πούτιν και ένα νέο δόγμα για τις επεμβάσεις.

«Αντίβαρο σε αυτό το βάρβαρο σχέδιο δεν είναι περισσότερος νεοφιλελεύθερισμος με την παγκοσμιοποιήμενη μορφή, αλλά, η δημοκρατική επανίδρυση της Ευρώπης και αυτή περνάει μέσα από την ήττα των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων».

Συμβατές οι πρώτες κινήσεις του κ. Τραμπ με τις εξαγγελίες του

"Συμβατές" χαρακτήρισε ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, τις πρώτες κινήσεις του κ. Τραμπ όπως καταδεικνύουν οι επιλογές του, τόσο σε στελεχιακό δυναμικό σε υπουργούς, όσο και οι εξαγγελίες του,  παρόλο που πολλοί αναλυτές πίστευαν ότι θα μετριαστούν, με όσα έλεγε προεκλογικά.

Ο κ. Τράμπ προωθεί μια σκληρή νεοφιλελεύθερη και υπερσυντηρητική ατζέντα σε όλα τα πεδία, έχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με την ως σήμερα εφαρμοζόμενη συνταγή από τις νεοφιλελευθέρες ομάδες στον πλανήτη. Ταυτίστηκε με τη σκληρή πτέρυγα των ρεπουμπλικανών και κέρδισε ψήφους από τις μεσοδυτικές αμερικανικές πολιτείες “Rust belt” που ήταν η παλιά βιομηχανική ζώνη των ΗΠΑ, η οποία με την αποβιομηχάνιση βίωσε τεράστια ποσοστά ανεργίας.

Επιπλέον ο κ. Μπουρνούς τόνισε τη στροφή που υπάρχει «στην περίπτωση των αμερικανικορωσικών σχέσεων σε σχέση με την παραδοσιακή αντιρωσική τοποθέτηση που είχαν παλιότερες διοικήσεις των ΗΠΑ».

Τέλος, σε σχέση με το χάρτη της παγκόσμιας ισορροπίας δυνάμεων, η αμερικανική διοίκηση εμφανίζεται απορροφημένη περισσότερο με το εσωτερικό της χώρας της. Για παράδειγμα στο Νταβός, ο Κινέζος πρόεδρος προσήλθε ως υπερασπιστής της παγκοσμιοποίησης. Ταυτόχρονα η κινεζική πλευρά δήλωσε ότι «εμείς δεν διεκδικήσαμε ηγεμονικό ρόλο στον πλανήτη, αλλά αν υπάρξει κενό με κάποιο τρόπο πρέπει να συσπειρωθεί».

Ο κ. Μπουρνούς δήλωσε ότι δεν είναι «αισιόδοξος για μια κοινή ευρωπαϊκή στάση σε προοδευτική κατεύθυνση». Βέβαια μπορεί να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή στάση, «υπό την συνεχιζόμενη ηγεμονία της γερμανικής χριστιανοδημοκρατίας, η οποία θα σκληρύνει περισσότερο τις πολιτικές, στη βάση της ανταγωνιστικότητας».

Ο Τραμπ, πρόσθεσε ο κ. Μπουρνούς, «προσπαθεί να στριμώξει τη Γερμανία στη βάση της αμφισβήτησης του δικού της πολιτικού και οικονομικού ελέγχου επί της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΑΥΓΗ - Κ. Μπρέγιαννη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)