to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:48 | 26.05.2022

Πολιτική

Γ. Μπουρνούς: Ανίκανη η κυβέρνηση Μητσοτάκη για πρωτοβουλίες που θα στριμώχνουν διεθνώς τον Ερντογάν

«Η ιδεοληπτική επιστροφή του κ. Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική Παπάγου και το δόγμα του «προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης» βάζει τη χώρα σε διακινδυνεύσεις», τόνισε ο Γ. Μπουρνούς, βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» για τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις και την εξωτερική πολιτική της χώρας μας έδωσε ο βουλευτής Ν. Λέσβου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς.

Αρχικά, ο Γ. Μπουρνούς καταδίκασε την εντελώς αυθαίρετη πρακτική του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη να εξαγγέλλει αγορές πανάκριβων οπλικών συστημάτων χωρίς τη γνώμη των Επιτελείων και του ΚΥΣΕΑ, αλλά και χωρίς έστω να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς. Πόσο μάλλον για τη συμμετοχή μιας χώρας με πολύ επισφαλή δημοσιονομικά, όπως η Ελλάδα, στο πολυδάπανο πρόγραμμα των F-35, την ώρα που έχει ήδη προμηθευτεί μαχητικά Ραφάλ.

Η ιδεοληπτική επιστροφή του κ. Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική Παπάγου και το δόγμα του «προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης» βάζει τη χώρα σε διακινδυνεύσεις, τόνισε ο Γ. Μπουρνούς. Ενώ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν εναντίον του κ. Μητσοτάκη, υπογράμμισε τη συστηματική πρακτική του Προέδρου της Τουρκίας να δυναμιτίζει το κλίμα με την Ελλάδα, όποτε αισθάνεται ενισχυμένος στις σχέσεις του με τη Δύση. Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική κατευνασμού του κ. Μητσοτάκη, η εξωτερική πολιτική της αδράνειας που ακολουθεί διαχρονικά η ΝΔ, είναι που έφερε αυτό το αποτέλεσμα.

Ο μόνος τρόπος να πιεστεί ο Ταγίπ Ερντογάν και να εκτεθεί στη διεθνή κοινότητα, ανέφερε ο Γιάννης Μπουρνούς, είναι η Ελλάδα να λάβει δυναμικές πρωτοβουλίες θετικής ατζέντας. Δηλαδή να βάλει στο τραπέζι τη σύναψη συνυποσχετικού για παραπομπή στη Χάγη των θεμάτων υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ανίκανος για κάτι τέτοιο, γιατί θυσιάζει το εθνικό συμφέρον υπό τον φόβο της εσωκομματικής πτέρυγας Σαμαρά στη ΝΔ και προτιμά να κατασκευάζει επικοινωνιακούς θριάμβους με τα φιλικά του ΜΜΕ για το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον.

Δυστυχώς σε όλα αυτά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αμέτοχη, καθώς έχει αποτύχει στη διαμόρφωση στρατηγικής αυτονομίας και Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής, με αποτέλεσμα κυβερνήσεις των ισχυρών κρατών να συναγωνίζονται για εξασφάλιση συμβολαίων από την Τουρκία.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που υπολόγιζε ο Πούτιν, ανέφερε ο Γ. Μπουρνούς σχολιάζοντας επίσης την αίτηση ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Τέλος, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου σχολίασε θετικά τη συγκρότηση τρικομματικού προοδευτικού συνασπισμού στη Σλοβενία, την πρώτη βαλκανική χώρα, όπου η νέα ριζοσπαστική αριστερά εισέρχεται στην κυβέρνηση μετά την ανατροπή της αυταρχικής νεοφιλελεύθερης δεξιάς κυβέρνησης του Γιάνεζ Γιάνζα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)