to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:38 | 25.06.2019

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Γ. Μπουγελέκας: Οι νέοι είναι πολύ πιο μπροστά από μας στην αποδοχή του διαφορετικού

«Οι έφηβοι, οι μαθητές, οι νέοι γενικότερα είναι πολύ πιο ανοιχτοί στη διαφορετικότητα απ’ ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες και αυτό είναι η μεγάλη ελπίδα» τόνισε μιλώντας στο Κόκκινο, στην Ευγενία Λουπάκη, ο Γιώργος Μπουγελέκας, εκπαιδευτικός, συγγραφέας και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας.


Το συμπέρασμα αυτό αποκόμισε από τις επαφές που είχε σε σχολεία διαφόρων περιοχών, όπου με πρωτοβουλία φωτισμένων εκπαιδευτικών συζητήθηκε το φαινόμενο του φασισμού και της ναζιστικής θηριωδίας, σε βάρος του «άλλου», του «διαφορετικού». Αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο εγγονός της Άννας» που αφηγείται την ιστορία μιας γιαγιάς, η οποία ανακαλύπτοντας ότι ο εγγονός της φλερτάρει με τη Χρυσή Αυγή, αρχίζει να του διηγείται την περιπέτεια και το ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων. «Είναι συγκινητικό και σπουδαίο ότι το βιβλίο το ενέταξαν πολλοί συνάδελφοί μου εκπαιδευτικοί στα εξωσχολικά που εγκρίνει το Υπουργείο Παιδείας για διδασκαλία στην Τάξη, αλλά και το γεγονός- για το οποίο είμαι ευγνώμων- ότι δύο συναδέλφισές μου πέρσι στο ΕΠΑΛ Κορυδαλλού, μου έκαναν την τιμή να βάλουν θέμα στα Νέα Ελληνικά στη Β΄Λυκείου από τα “Διαβατήρια”», είπε ο Γιώργος Μπουγελέκας.

Τα «Διαβατήρια» το πρώτο βιβλίο του, είναι μία συλλογή διηγημάτων με αντιρατσιστικό περιεχόμενο, που κυκλοφόρησε το 2011, πριν την προσφυγική κρίση, πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και μόλις επανεκδόθηκε από τον Κέδρο.

Ο Γιώργος Μπουγελέκας είναι αναπληρωτής καθηγητής και επί χρόνια ήταν στην ιδιωτική εκπαίδευση. «Στα ιδιωτικά σχολεία είναι σκληρές οι συνθήκες και παράλογες πολλές φορές οι απαιτήσεις. Ζήσαμε μια περίοδο φοβερής ανασφάλειας με μαζικές αναιτιολόγητες απολύσεις, υπήχθησαν στο Υπουργείο Εργασίας και όχι στο Παιδείας από την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου. Ετοιμάστηκε ένα νομοσχέδιο από την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, για το οποίο δούλεψα και προσωπικά στο πλευρό του Τάσου Κουράκη, το περάσαμε από τη Νομοπαρασκευαστική επιτροπή και είμασταν πολύ χαρούμενοι, αλλά μεσολάβησαν οι εκλογές… και μετά άρχισαν οι πολύ μεγάλες πιέσεις στον Νίκο Φίλη να μην το περάσει. Υπήρχε πέμπτη φάλαγγα κανονικά και σε αυτό τον τομέα. Η κυβέρνηση διαπραγματευόταν με τους θεσμούς και τα ιδιωτικά συμφέροντα υπαγόρευαν στην τρόικα τις απαιτήσεις τους. Αλλά το πέρασε. Το ψηφίσαμε! Ισχυσε, έγινε νόμος του Κράτους και σήμερα οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί προστατεύονται και για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης, προστατεύονται και οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια».

«Το "δυνατά και αθόρυβα" πρέπει να το ξαναδούμε» τόνισε ο Γιώργος Μπουγελέκας σχετικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Εγιναν πράγματα που δεν τα γνωρίζαμε ούτε εμείς οι ίδιοι, που είμαστε μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Σεμνότητα να το πω; Υπερβολική αυτοπεποίθηση στο έργο μας; Πάντως αυτό το αθόρυβα πρέπει να το εγκαταλείψουμε».

Σχετικά με την ισορροπία μεταξύ «παλαιού» ΣΥΡΙΖΑ του 4% που ορισμένοι θεωρούν ότι αποτελεί «βαρίδι» και του συμμαχικού σχήματος που διαμορφώθηκε πρόσφατα ο Γ. Μπουγελέκας τόνισε ότι είναι υπερήφανος για τον ΣΥΡΙΖΑ του 4% που κράτησε αναμμένο το κεράκι της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε πολύ δύσκολους καιρούς και που διάφοροι όψιμοι υποστηρικτές τον απαξιώνουν. «Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορείς ν` απαξιώσεις και τον άλλο τον κόσμο που έρχεται σήμερα, που έχεις 9,5% μονάδες διαφορά και δεν είσαι καβάλα στο δελφίνι, αλλά είσαι στριμωγμένος, να σε στηρίξει. Σε κάθε περίπτωση», κατέληξε, «εμείς είμαστε αριστεροί, έχουμε στόχο μας τον Σοσιαλισμό όσο κι αν ακούγεται ρομαντικό και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε γι’ αυτόν το στόχο. Οποια κι αν είναι η Ευρώπη, όποιοι κι αν είναι οι συσχετισμοί».


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)