to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:38 | 25.09.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Γ. Μπασκόζος: Ο εμβολιασμός είναι καθήκον απέναντι στα παιδιά μας, στην κοινωνία και την ανθρωπότητα

Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης - Αν δεν υπήρχαν εμβολιασμοί, πολλές παθήσεις που σήμερα έχουμε ξεχάσει, δεν θα τις είχαμε ξεχάσει επεσήμανε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ 3, στην εκπομπή της Λέλας Κεσίδου.


Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας και πρόεδρος του εκτελεστικού οργάνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ευρώπης Γιάννης Μπασκόζος, τονίζοντας την αναγκαιότητα του υποχρεωτικού εμβολιασμού τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες, έτσι ώστε να δημιουργηθεί στην κοινωνία, η «ασπίδα και ο φραγμός» απέναντι στην επέλαση συγκεκριμένων λοιμωδών νοσημάτων.
 
Η χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών, αναφέρει ο κος Μπασκόζος,  βρίσκεται σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα παγκοσμίως με ποσοστά που ξεπερνούν το 90%, τονίζοντας ως τόσο, ότι πρόβλημα επαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης, εντοπίζεται στους ενήλικες που δεν πραγματοποιούν τα απαραίτητα εμβόλια όπως και στον πληθυσμό των Ρομά όπου έχουμε επιδημία της ιλαράς.  
 
Όπως είπε, θα υπάρξουν καμπάνιες ενημέρωσης και ο ενήλικος πληθυσμός που δεν επαναλαμβάνει τα απαραίτητα εμβόλια θα πεισθεί για την αναγκαιότητα πραγματοποίησής τους, σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Εθνικών Εμβολιασμών που σώζει ζωές και θωρακίζει τη Δημόσια Υγεία.
 
Αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη των Ρομά, όπου έχει καταγραφεί η αδυναμία επαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης και η εμφάνιση της ιλαράς, ο κος Μπασκόζος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα το κενό που υπάρχει θα καλυφθεί μετά την πρωτοβουλία της υπουργού Θ. Φωτίου και τη συνεργασία του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης, επιλύοντας ένα χρόνιο πρόβλημα εξαίρεσης από τις υπηρεσίες υγείας της συγκεκριμένης ομάδας του πληθυσμού.
 
Μάλιστα, υπογραμμίζοντας τα οφέλη και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, παρέθεσε το παράδειγμα από την εφαρμογή του στις ευάλωτες ομάδες των προσφύγων και μεταναστών, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν υπάρχει επιδημία ιλαράς, όπως και κάποιας άλλης επιδημίας ή νοσήματος.   
 
Υπενθύμισε δε την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού για τη γρίπη στους επαγγελματίες υγείας που προήλθε μετά από πρωτοβουλία  συντονισμένων ενεργειών του υπουργείου.
 
Σχετικά με την σύγχυση που προκλήθηκε από την ανακοίνωση της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής και τις καταγγελίες της ότι εγκύκλιος του υπουργείου προκαλεί σύγχυση της τεκμηριωμένης ιατρικής αντένδειξης εμβολιασμού με τα προσωπικά δεδομένα, ο κος Μπασκόζος με κατηγορηματικό τρόπο έκανε σαφές ότι η επιστημονική συζήτηση που πρέπει να διεξαχθεί για αυτό το θέμα δεν πρέπει να γίνεται υπό καθεστώς εντυπωσιασμού αλλά με νηφαλιότητα και ψυχραιμία .
 
Όσο για το φαινόμενο των ψευδών βεβαιώσεων ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας τόνισε πως για την επίλυσή του θα πρέπει να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους η ένωση και τα πειθαρχικά των ιατρικών τους συμβουλίων.
 
Επίσης κος Μπασκόζος ζήτησε τη βοήθεια των παιδιάτρων για την αντιμετώπιση των αντεπιστημονικών απόψεων ότι τα εμβόλια είναι βλαβερά όπως και των αντικοινωνικών απόψεων που εκφράζουν κάποιοι γονείς ότι αφού εμβολιάστηκαν τα αλλά παιδιά, τότε δεν πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά τους.
 
Ο νομικός μας πολιτισμός όμως σημειώνει, λέει ότι ο εμβολιασμός είναι ιατρική πράξη και σαν τέτοια υπόκεινται στη θέληση αυτού που τον υφίσταται δηλαδή εφόσον μιλάμε για ανήλικους, στους γονείς των παιδιών, οι οποίοι πρέπει να πεισθούν για την υποχρεωτικότητα της εφαρμογής του από την Πολιτεία ,η οποία βεβαίως θα σέβεται το νομικό και συνταγματικό πλαίσιο και βεβαίως τα ανθρώπινα δικαιώματα τους.
 
Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό όπως είπε, το υπουργείο προσανατολίζεται στην νομοθέτηση της δυνατότητας του υπουργού Υγείας, με απόφαση του, σε περιπτώσεις επιδημίας, να επιβάλλει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αλλά και την αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας που προβλέπει την ενημέρωση των γονιών που αρνούνται τον εμβολιασμό των παιδιών τους, από επιστήμονες υγείας.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)