to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:32 | 29.09.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Γ. Μπασκόζος: Αναζητείται φόρμουλα για να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή θα συζητηθεί ο τρόπος, ώστε με επιβολή μέτρων σε συγκεκριμένους χώρους η ηγεσία της δημόσιας Υγείας να μπορεί να κάνει κατά κάποιο τρόπο υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, είπε ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας Γιάννης Μπασκόζος μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Τζούλυ Τσίγκα και Χρυσόστομο Λουκά.


Για το αν υπάρχει «επιδημία» ιλαράς στην Ελλάδα, ο κ. Μπασκόζος σημείωσε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ειπωθεί μόνο «τηρουμένων των αναλογιών» καθώς ο ίδιος «θα δυσκολευόταν να πει ότι έχεις επιδημία με την έννοια που υπάρχει σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης ... Τα κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι 196 ... μπορούμε να μιλάμε για μία μίνι επιδημία».

«Εάν γίνουν χιλιάδες, όπως στη Ρουμανία ή την Ιταλία, θα σημαίνει ότι οι επιπτώσεις του αντιεμβολιαστικού "κινήματος" στην Ελλάδα ίσως δεν είναι τόσο σοβαρές. Εγώ δεν θα έλεγα "κίνημα", θα έλεγα για απόψεις που έχουν επηρεάσει γονείς και άλλα άτομα, που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους ή δεν εμβολιάζονται οι ίδiοι. Υπάρχει ένα θέμα με ανεμβολίαστα, αλλά πιθανόν δεν είναι τόσο μεγάλο».

Επίσης, παρά το τεράστιο προσφυγικό ρεύμα που υποδέχθηκε η Ελλάδα, «έχουμε κάνει ένα τιτάνιο έργο εμβολιασμού, έχουμε καθολικά εμβολιάσει τα παιδιά με το MMR που προλαμβάνει και την ιλαρά», ενώ επιβεβαίωσε σχετικά και ότι δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα σε προσφυγικό καταυλισμό ... «δεν μπορεί να είναι τυχαίο».

Για τους Ρομά, που αποτελούν επίσης ευάλωτη ομάδα πληθυσμού καθώς «δεν έχουν σωστή πρόσβαση στο σύστημα υγείας», ο κ. Μπασκόζος «από τις 20 Αυγούστου ξεκινήσαμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια και εμβολιάζουμε τα παιδιά Ρομά, έχουμε κάνει πάνω από 1.500 εμβόλια. Αυτό θα εμποδίζει και τη μεγάλη εξάπλωση» στη συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού.

Για τα κρούσματα σε ενήλικες, ακόμη και στο υγειονομικό προσωπικό, ο ίδιος τόνισε την «ατομική ευθύνη ... ο καθένας οφείλει να κάνει αυτό που είναι και κοινωνική του ευθύνη. Ο εμβολιασμός τελικά είναι κοινωνική ευθύνη. Δεν μπορεί ο καθένας να λέει "εγώ για τους λόγους μου, με έπεισαν, αποφάσισα ότι δεν θα κάνω εμβόλια" ... όταν πέσει κάτω από ένα επίπεδο το ποσοστό εμβολιασμού, τότε μπορεί να ξαναδούμε νόσους που έχουμε ξεχάσει».

«Η ιλαρά να είναι μία ελαφριά νόσος, όχι άμοιρη επιπλοκών και θανάτων ... μέχρι τώρα δεν έχουμε θανάτους, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα έχουμε και ποτέ».

Τα εμβόλια πέφτουν θύματα της εντυπωσιακής αποτελεσματικότητάς τους. Εξαφάνισαν ασθένειες, τις ξέχασε ο κόσμος και η έλλειψη πλήρους ενημέρωσης και κοινωνικής ευαισθησίας που λέει ότι "πρέπει να το κάνουμε για να σώζουμε την κοινωνία συνολικά", μπορεί να μας οδηγήσει στο να ξαναεμφανιστούν νόσοι.

Για σκεφτείτε τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, την πολυομυελίτιδα ... εκεί, δικαιολογείται τέτοιου τύπου επανάπαυση; Σε καμία περίπτωση.

Αυτή η "κρίση" και ο "πανικός" μπορεί να αποβούν θετικά τελικά, αν όλοι που φοβήθηκαν έσπευσαν να εμβολιαστούν όλοι ... μπορεί να γίνουμε η χώρα με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη σε όλη την Ευρώπη.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι συστήνεται στα παιδιά άμεσος εμβολιασμός με την πρώτη δόση στους 12 μήνες και δεύτερη τρεις μήνες μετά, αλλά σε περίπτωση υψηλού κινδύνου, όπως αυτή την περίοδο, η δεύτερη δόση μπορεί να γίνει τέσσερις εβδομάδες μετά.

Επίσης, τα άτομα 30-45 ετών που δεν νόσησαν με ιλαρά ως παιδιά και δεν έχουν κάνει τα εμβόλια, καλό είναι να τα κάνουν τώρα, όπως είπε.

Εμείς φροντίζουμε να υπάρχει επάρκεια εμβολίων, είναι ψεύδη όσα λέγονται ότι δεν υπάρχουν ... μέσω του ΕΟΦ φροντίζουμε να υπάρχει επάρκεια.

Μέχρι σήμερα, δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, από το ελληνικό Δίκαιο, υπάρχουν δυσκολίες στο να γίνει υποχρεωτικός, όμως υπάρχει η σκέψη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και θα συζητηθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, ότι σε περιπτώσεις που θεωρούνται ιδιαίτερης επικινδυνότητας ή ενδεχόμενης επιδημίας, να έχει ο υπουργός τη δυνατότητα να πάρει ορισμένα μέτρα για ορισμένους χώρους, ώστε να κάνουν κατά κάποιο τρόπο υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ... το σκεφτόμαστε, δεν θέλουμε να μείνουμε αμέριμνοι.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)