to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:04 | 22.01.2022

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: «Ζητάμε εκλογές με κριτήριο το συμφέρον της πατρίδας»

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ B3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό BLUESKY (στoυς δημοσιογράφους Σ. Ξενάκη, Γ. Καραμέρο)


«Η χώρα αντιμετωπίζει τρεις σημαντικές κρίσεις: δημοκρατίας, οικονομίας, πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Μπαλάφας, κατά την τηλεοπτική παρουσία του στον «αέρα» του BlueSky και τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Γιώργο Καραμέρο.

Ως προς την πανδημία, ο Γ. Μπαλάφας, είπε πως «οι καθημερινοί αριθμοί θανάτων αποδεικνύουν την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στη διαχείριση της κρίσης. Δεν είναι αντιπολιτευτικός λόγος, αλλά η πραγματικότητα. Από την πρώτη στιγμή η κριτική μας συνοδεύεται από προτάσεις. Και είναι προκλητικό να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι δεν έχουμε καταθέσει προτάσεις. Εντοπίσαμε και εντοπίζουμε ελλείψεις στο ζήτημα της επιδημιολογικής επιτήρησης, των τεστ, της ιχνηλάτησηςκ.λπ, αλλά και στο ζήτημα της θεραπείας και των νοσοκομείων και καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για τον έλεγχο της διασποράς όσο και για την ενίσχυση της λειτουργίας του ΕΣΥ.

Είναι αδιανόητο ότι ενώ υπάρχει αυτή η κατάσταση με τους αυξημένους  θανάτους καθημερινά, αντί να υπάρξει  σωστός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για ενίσχυση των νοσοκομείων, να υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο για κατάργηση νοσοκομείων μετά το τέλος της πανδημίας. Τι θάρρος και κουράγιο δίνει η κυβέρνηση στους υγειονομικούς, που δίνουν εξαντλημένοι αυτό το τιτάνιο αγώνα, όταν τους στέλνει μηνύματα ότι το νοσοκομείο τους μπορεί να κλείσει;

Ακούμε συνεχώς για την αύξηση των κλινών ΜΕΘ. Η κυβέρνηση και τα στελέχη της μπορεί να πιστεύει όσο θέλει τα ψέματά της, αλλά, σήμερα που μιλάμε, για να βρει κάποιος ασθενής κλίνη ΜΕΘ πρέπει να περιμένει πολύ καιρό.

Τέλος, να μην ξεχνάμε ότι στον προϋπολογισμό του 2022 οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν, με την αυθαίρετη πρόβλεψη ότι η πανδημία τελειώνει. Προφανώς ήταν μια απόφαση στη βάση της λογικής του κ. Μητσοτάκη που από τον Φεβρουάριο του 2020 μας έλεγε ότι “διανύουμε το τελευταίο μίλι”.

Η Ελλάδα δεν είναι πρώτη σε απόλυτους αριθμούς σε διενέργεια τεστ, παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς. Επιπλέον υπάρχει το διπλό πρόβλημα στη χώρα μας ότι δεν συνταγογραφούνται, όπως γίνεται σε πολλές άλλες χώρες και ότι είναι πολύ ακριβά πάλι σε σχέση με άλλες χώρες.Ο κ. Γεωργιάδης ψεύδεται όταν ισχυρίζεται ότι στη Βρετανία πληρώνουν τα τεστ. Επίσης, είχαμε χρέωση των τεστ με 60ευρώ και στη συνέχεια με 47 ευρώ,  ενώ τη ίδια στιγμή μία σειρά από δήμους έχουν πετύχει εξαιρετικά χαμηλότερες τιμές, εκθέτοντας την κυβερνητική απόφαση.  Είναι δυνατό να περιμένει κάποιος να ασθενήσει για να βρει δωρεάν τεστ στα νοσοκομεία; Είναι πολιτική ιχνηλάτησης αυτή;».


Για το αίτημα διενέργειας εκλογών από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Γ. Μπαλάφας, τονίζει πως: «Ζητάμε εκλογές όχι με βάση το κομματικό συμφέρον, αλλά με κριτήριο το συμφέρον της πατρίδας. Έχουμε μια κυβέρνηση ανίκανη και επικίνδυνη. Πρέπει αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και δύο χρόνια να τεθεί στην κρίση του λαού. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων δείχνουν ξεκάθαρα τη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές.

Παίρνουμε την ευθύνη της προτάσεώς μας, όχι, επαναλαμβάνω, με βάση το κομματικό συμφέρον και θεωρούμε ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας όπως ανταποκρίθηκε και στο παρελθόν».


Για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο βουλευτής δήλωσε υπέρ των αλλαγών, του μετασχηματισμού και της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «με στόχο να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε πληρέστερα στις σύγχρονες ανάγκες». «Το ότι κάποιοι σύντροφοι μπορεί να έχουν διαφορετική γνώμη είναι απολύτως σεβαστό.  Είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα που λειτουργεί δημοκρατικά και γι’ αυτό ακούγονται όλες οι απόψεις. Από εκεί και πέρα οι αποφάσεις και οι λύσεις θα δοθούν στο συνέδριό μας».

Αναφορικά με την ακρίβεια ο Γ. Μπαλάφας, υπενθύμισε πως οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι μεταξύ άλλων:

·        Μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης

·        Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα κατώτατα επιτρεπτά ευρωπαϊκά όρια

·        Ρύθμιση του ιδιωτικού  χρέους της πανδημίας

·        Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

«Ως προς το που θα βρεθούν οι πόροι των παραπάνω προτάσεων υπενθυμίζουμε ότι αφήσαμε στα κρατικά ταμεία 37 δις παρά τη δύσκολη περίοδο των  μνημονίων στα τρία πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής μας. Χρήματα του ελληνικού λαού που με κόπο και θυσίες μαζεύτηκαν. Γιατί δεν τα αξιοποιούν;

Το οικονομικό περιθώριο υπάρχει αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση και η αλλαγή της πολιτικής της σπατάλης, των αναθέσεων, της “φροντίδας των ημέτερων”. Διαβάσαμε, για παράδειγμα, χθες τις τρομερές αυξήσεις στα GoldenBoysτου ΔΕΔΔΗΕ. Όπως μάθαμε και για τα 1,6 εκατομμύρια που ζημιώθηκε το δημόσιο από τις παράνομες προσλήψεις του κ. Πουλή στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Η λίστα Πέτσα που σπαταλήθηκε για να “λιβανίζουν” την κυβέρνηση, η αλλαγή φορολόγησης του ΕΝΦΙΑ, οι απευθείας αναθέσεις είναι μόνο ενδεικτικές περιπτώσεις πολιτικών αποφάσεων που θα μπορούσαν να αφήνουν το περιθώριο μιας άλλης οικονομικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση, ενώ γνώριζε την επερχόμενη ενεργειακή κρίση, προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των ΕΛ.ΠΕ και απώλεσε κάθε δυνατότητα τιμολογιακής παρέμβασης.  Επί εννέα μήνες ισχυρίζεται ότι το φαινόμενο της κρίσης είναι παροδικό. Άλλη μία μεγαλοφυής πρόβλεψη.Τώρα,  βλέποντας την αγανάκτηση μέχρι και από φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, όπως η Καθημερινή, για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ τρέχει να πάρει “ψευτομέτρα”.

Η ενεργειακή κρίση και η αύξηση στο ρεύμα μετακυλίεται στις τιμές βασικών ειδών. Άρα, οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει αποτελούν ένα είδος άμυνας για την κοινωνία και πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Όμως είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποκλίνεται στο σχέδιο Πισσαρίδη που θέλει να οδηγήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε λουκέτο, γιατί τις θεωρούν, σύμφωνα με τα λεγόμενα των κυβερνητικών, “ζόμπι και μπαταχτσήδες”».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)