to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:39 | 16.01.2019

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Τώρα είναι η ώρα να χαράξουμε νέες προοδευτικές πολιτικές, με νέες προοδευτικές συμμαχίες

Τώρα είναι η ώρα να χαράξουμε νέες προοδευτικές πολιτικές, με νέες προοδευτικές συμμαχίες, ανέφερε ο Γιάννης Μπαλάφας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄Αθήνας, στη Βουλή στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης


Με καθαρά χαρτιά προχωρούμε με κύριο γνώμονα το εθνικό συμφέρον, απέναντι σε όλους αυτούς τους δεξιούς και ακροδεξιούς λαϊκιστές που έχτισαν καριέρες πάνω σε εθνικά ζητήματα ρίχνοντας δικές τους κυβερνήσεις, απέναντι σε όλους αυτούς που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αλλάζουν τοποθετήσεις και να ξεχνούν συμφωνίες και όρους που οι ίδιοι είχαν θέσει, τόνισε ο Γιάννης Μπαλάφας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄Αθήνας, στη Βουλή στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

 

Αναλυτικά η ομιλία του Γιάννη Μπαλάφα:

Κύριες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι,

Η συζήτηση, όπως αναμενόταν άλλωστε, έχει εξελιχθεί σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, με χαρακτηριστικά και απολογισμού της τετραετίας που προηγήθηκε. Βέβαια ο ουσιαστικός απολογισμός θα γίνει τον Οκτώβριο του 2019 και θα είναι θετικός για εμάς, αλλά καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε που βρισκόμασταν πριν από ακριβώς 4 χρόνια για να μπορέσουμε να κάνουμε τις συγκρίσεις. 

Έχουμε και διαβάζουμε λοιπόν:

Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 16ης Ιανουαρίου του 2015: Στην αριστερή στήλη φιλοξενούσε ρεπορτάζ για «Άνοιγμα Σαμαρά στον φιλοευρωπαϊκό μεσαίο χώρο», βλέπετε ακόμα τότε ο κ.Σαμαράς προσπαθούσε να μας πείσει ότι ήταν κεντροδεξιός, αργότερα έγινε «της αντρικής σχολής» με εθνικιστικές ή και ακροδεξιές αναφορές.

Το κύριο άρθρο της εφημερίδας ήταν «Διακυβέρνηση με συνεργασίες» και σημείωνε: «Καμία μονοκομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα. Ας το πάρουν απόφαση όλοι οι πολιτικοί ηγέτες πως η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή της συνεννόησης και των συνεργασιών». Σε ότι αφορά την οικονομία τότε το ρεπορτάζ έγραφε «πολύ κοντά στον E.L.A (έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας), ελληνικές τράπεζες».

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, πάλι 16 Ιανουαρίου 2015.

Τοτε μάλλον μας έβλεπε με μεγαλύτερη συμπάθεια από ότι τώρα, αλλά ο κεντρικός τίτλος έκανε λόγο για «δυσοίωνα μηνύματα για το χρέος από κεντρικούς τραπεζίτες και αγορές».

Αυτή ήταν η κατάσταση πριν από 4 μόλις χρόνια. Είναι όμως σαν να έχουν περάσει πολλά περισσότερα χρόνια.

Σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα διαφορετική σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Γιατί; Διότι :

 

-Σήμερα το κύρος της χώρας μας είναι εμφανώς αναβαθμισμένο όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ακόμα και η κ,Μέρκελ φαίνεται ότι πέφτει πολύ αριστερή για τη ΝΔ...

-Σήμερα έχει ψηφιστεί η απλή αναλογική, κάτι που οδηγεί σε κυβερνήσεις ευρύτερων συνεργασιών και θα ίσχυε από τις επόμενες εκλογές αν είχαν το θάρρος κυρίως στο ΚΙΝΑΛ να το υπερψηφίσουν.

-Σήμερα το θέμα του  χρέους δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, θεωρείται και είναι αντιμετωπίσιμο και, με εξαίρεση τον κ.Σημιτη, κανείς δεν το θέτει ως αξεπέραστο πρόβλημα. 

-Σήμερα οι τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Και σήμερα η ΝΔ έχει απομακρυνθεί από τον φιλοευρωπαϊκό μεσαίο χώρο και η ηγεσία της είναι έρμαιο στα χέρια μιας Ακροδεξιάς ομάδας.

Αλλά, δυστυχώς, και το ΚΙΝΑΛ – η πολιτική της ηγεσίας του - φαίνεται ότι δεν αλλάζει μόνο ΑΦΜ, αλλάζει και DNA

Να προσθέσω και ορισμένα ακόμα: 

-Σήμερα εργάζονται 400.000 περισσότεροι συμπολίτες μας από το 2015.

-Σήμερα ετοιμαζόμαστε να αποκαταστήσουμε αδικίες του παρελθόντος καταργώντας τον υποκατώτατο μισθό, δίνοντας αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και ακόμα: επίδομα ενοικίου, ρύθμιση 120 δόσεων, προστασία πρώτης κατοικίας και πολλά άλλα.

-Σήμερα οδηγούμε τη χώρα σε πορεία ανάπτυξης. 

Συμπέρασμα: Σήμερα η κατάσταση δεν θυμίζει σε τίποτα το 2015 με εξαίρεση ορισμένα πρόσωπα που έρχονται από παλιά και θεωρούν ότι είναι οι «νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας.

Ναι, σε αυτή την πορεία όλα τα χρόνια ήταν απέναντι μας τα κόμματα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια και την επιτροπεία, είναι απέναντι μας ένα σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής που τρέμει στο ενδεχόμενο να παραμείνει για αλλά τέσσερα χρόνια μακριά από την εξουσία και χωρίς να μπορεί να καθορίζει ή να επηρεάζει εξελίξεις και ακόμη να μη μπορεί να κουκουλώνει, να συγκαλύπτει δυσώδεις καταστάσεις.

Και αυτό το παλαιό σύστημα κατηγορεί εμάς για δήθεν σικέ διαζύγιο με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Είμαστε έκπληκτοι από τη νέα ανακάλυψη, το σικέ διαζύγιο. Δεν μπορώ να καταλάβω αν είναι ότι ανόητοι, αν φοβούνται κάτι, ή κρίνουν εξ’ ιδίων τα αλλότρια. Μάλλον συμβαίνουν και τα τρία. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι εμείς ό,τι λέμε το εννοούμε.

Με καθαρά χαρτιά προχωρούμε με κύριο γνώμονα το εθνικό συμφέρον, απέναντι σε όλους αυτούς τους δεξιούς και ακροδεξιούς λαϊκιστές που έχτισαν καριέρες πάνω σε εθνικά ζητήματα ρίχνοντας δικές τους κυβερνήσεις, απέναντι σε όλους αυτούς που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αλλάζουν τοποθετήσεις και να ξεχνούν συμφωνίες και όρους που οι ίδιοι είχαν θέσει.

Δεν είναι η συμφωνία των Πρεσπών που αποτελεί την συγκολλητική ουσία για τόσο ανομοιογενείς προσεγγίσεις όπως αυτές που βλέπουμε αυτές τις ημέρες και στο χώρο της ΝΔ. Είναι ο φόβος ότι μια ακόμα νίκη των δυνάμεων της προόδου και της δημοκρατίας θα τους στείλει οριστικά στα χρονοντούλαπα της ιστορίας. 

Εμείς, χωρίς ηγεμονισμούς, με καθαρές θέσεις, καλούμε κάθε προοδευτικό, κάθε δημοκράτη πολίτη, κόμματα- συλλογικότητες να μας στηρίξει στην εθνική προσπάθεια και να συμπαραταχθεί μαζί μας. Ειδικά σήμερα που έχουμε τελειώσει με τις παλιές μνημονιακές δεσμεύσεις, που κάνουμε μια νέα αρχή.

Τώρα είναι η ώρα να χαράξουμε νέες προοδευτικές πολιτικές, με νέες προοδευτικές συμμαχίες. 

Τώρα είναι η ώρα που όλοι θα κριθούμε «με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε» όπως λέει ο Διονύσης.


 

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)