to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:46 | 20.05.2022

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Τεράστια πρόκληση οι αμοιβές των golden boys

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι ανεπαρκέστατα ενώ οι αμοιβές των golden boys αποτελούν μια τεράστια πρόκληση και αναδεικνύουν τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησής του.


Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό ALERT TV (στο δημοσιογράφο Α. Παπακυριακόπουλο)

Για την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η επέτειος μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είναι πολύ σημαντική. Ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνισμού χάθηκε και χτυπήθηκε άγρια από τις ορδές του Τούρκων του Ατατούρκ. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, πέρα από τη τιμή και τη μνήμη, είναι να αναγνωριστεί διεθνώς η γενοκτονία.

Κάνοντας μία αναδρομή στην ιστορική μας διαδρομή, εντοπίζουμε ότι η Ελλάδα μεγαλούργησε και κέρδισε όχι μέσα από επιθετικές ενέργειες, αλλά όταν ήταν σημαιοφόρος του διαλόγου, της διπλωματίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο

Επειδή γίνεται πολύς λόγος για το χειροκρότημα που δέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, πρέπει να σημειώσω ότι υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο όταν μιλούν ηγέτες ξένων χωρών στο σώμα των αντιπροσώπων αυτοί οφείλουν να χειροκροτούν όρθιοι.

Ας μπούμε όμως στην ουσία. Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν μια γραπτή έκθεση ιδεών, η οποία όμως δεν ανταποκρινόταν στα τρία βασικά ζητούμενα. Πρώτον, μέσα από τη συζήτηση με την αμερικανική πλευρά, να καταφέρουμε να μην ανατραπεί ο υφιστάμενος συσχετισμός δυνάμεων στο Αιγαίο. Να μη δώσουν οι Αμερικανοί τα F16 στην Τουρκία. Εμείς είχαμε τοποθετηθεί ρητά στη Βουλή για αυτό το θέμα. Και παρόλο που δεν έχει λάβει την τυπική έγκριση, το όλο κλίμα μαζί με τη σιωπή του κ. Μητσοτάκη δείχνουν ότι η συμφωνία θα προχωρήσει. Η κυβέρνηση με την πολιτική της αναγκάζει τη χώρα να μπει σε ένα ράλι εξοπλισμών με την αγορά των F35. Σημειώνω δε ότι αυτή η απόφαση, για άλλη μια φορά, όπως έγινε και με την αγορά των Rafale, δεν πραγματοποιήθηκε μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας όπως ορίζει ο νόμος, αλλά ίσχυσε το «ενός ανδρός αρχή». Η απόφαση ανακοινώθηκε, όπως μας θύμισε ο επίτιμος αρχηγός του ΓΕΣ στρατηγός εν αποστρατεία κ. Καμπάς, χωρίς να έχει την έγκριση του ΚΥΣΕΑ, ούτε του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, ούτε της Βουλής. Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέφερε πουθενά στην ομιλία του ούτε μία φορά τη λέξη «Τουρκία». Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θέτει ζήτημα για τις συμμαχίες της χώρας, αλλά θέλουμε η χώρα μας να είναι ισότιμος σύμμαχος, όχι χώρα δορυφόρος. Δεν θέλουμε να μας θεωρούνε δεδομένους. Τρίτον, δεν τέθηκε το ζήτημα των ενεργειακών οδών. Η Αμερική απέσυρε τη στήριξή της στον East Med σύμφωνα με τις επιθυμίες της Τουρκίας και ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά για το θέμα αυτό.

Ενώ όλοι συμφωνούμε ότι αντιμετωπίζουμε ως χώρα την προκλητική στάση και την επιθετικότητα της Τουρκίας ο κ. Μητσοτάκης δεν έθεσε κανένα από τα παραπάνω ζητήματα. Δεν διεκδίκησε τίποτα και, επομένως, δεν κέρδισε τίποτα. Η κατευναστική πολιτική που έχει επιδείξει έως τώρα η κυβέρνησή του δεν φαίνεται να είναι και ο καλύτερος τρόπος για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία όχι μόνο δεν είναι απομονωμένη, όπως εσφαλμένα ισχυρίζεται διαρκώς ο κ. Μητσοτάκης, αλλά διαπραγματεύεται ακόμα και για την ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Την ώρα της παρουσίας του κ. Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο, η Τουρκία προχωρούσε σε επέκταση της παραλίας στα Βαρώσια, στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.


Για την κατάσταση της οικονομίας

Η κρίση έχει προφανώς παγκόσμιες διαστάσεις. Αλλά όλες οι χώρες δεν την αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο. Ισχυριζόμαστε ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζει την κρίση ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είναι λανθασμένος. Όλες οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης και των στελεχών της έπεσαν δραματικά έξω, για τις τιμές, για την ενέργεια, για τη διάρκεια του φαινομένου. Έπρεπε να φτάσει η κατάσταση στο μη περαιτέρω για να αναγκαστεί ο κ. Μητσοτάκης να αποδεχθεί την ύπαρξη των «ουρανοκατέβατων» κερδών και να υποσχεθεί ότι ΘΑ τα φορολογήσει.

Η στάση της κυβέρνησης ήταν ως συνήθως «βλέποντας και κάνοντας». Εμείς έχουμε προτείνει μια σειρά μέτρων: αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης στο κατώτατο όριο, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας, κ.λπ. Το σύνολο αυτών των μέτρων προβλέπεται από την ΕΕ και έχουν εφαρμοστεί από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι ανεπαρκέστατα ενώ, πρέπει να σημειώσω ιδιαίτερα, ότι οι αμοιβές των golden boys αποτελούν μια τεράστια πρόκληση και αναδεικνύουν τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησής του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)