to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:07 | 17.10.2020

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Που πήγαν οι πανηγυρισμοί Μητσοτάκη για την «απομόνωση» της Τουρκίας

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό KontraChannel (στη δημοσιογράφο Α. Γιάμαλη)


Σχετικά με την Σύνοδο Κορυφής ο Γιάννης Μπαλάφας σχολίασε:

Από όποια πλευρά και να το εξετάσουμε το αποτέλεσμα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής ήταν μία αποτυχία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και, δυστυχώς, για την ίδια τη χώρα μας. Τα ζητήματα των κυρώσεων και του εμπάργκο όπλων στη Τουρκία δεν συζητήθηκαν. Πλήρης αποτυχία, δηλαδή.

Και όλα αυτά, όταν πριν λίγες βδομάδες ο κ. Μητσοτάκης γύρισε πανηγυρίζοντας από την Ευρώπη υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη. Λίγο μετά, όμως, από αυτές τις δηλώσεις η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX, το OrucReis βρίσκεται 6,5 μίλια έξω από Καστελόριζο,ενώ ταυτόχρονα μπήκε στην Αμμόχωστο, στο Βαρώσι.

Οι αντιφατικές και  αδιέξοδες ενέργειες της κυβέρνησης αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας. Με άλλα λόγια, μας θεωρούν δεδομένους και κυρίως, μας θεωρεί δεδομένους η Τουρκία, με αποτέλεσμα να κλιμακώνει τις προκλήσεις της, αντιλαμβανόμενη ότι πιθανόταταδεν θα υπάρξουν κυρώσεις εναντίον της.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δύο “γραμμές”. Στο εξωτερικό δεν θέτει ζήτημα κυρώσεων, όπως μας ενημέρωσε η γερμανική Καγκελαρία, παρά τις όποιες προσπάθειες διάψευσης του κ. Πέτσα.  Στο εσωτερικό ψεύδεται καλλιεργώντας ένα σκληρό προφίλ.

Για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για άμεση επέκταση στα 12 μίλια, ανέφερε:

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί την τακτική του κατευνασμού του Ερντογάν και όχι μια αποφασιστική και υπεύθυνη στάση υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Όταν αμφισβητείται ένα κυριαρχικό δικαίωμά μας defacto, όπως αυτό των 12 μιλίων,ο μόνος τρόπος να το υπερασπιστείς είναι να το ασκήσεις. Επομένως, πρέπει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια και όχι να δηλώνουμε ότι τα χωρικά μας ύδατα φτάνουν στα 6 μίλια, όπως δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης. Η ΝΔ αποδεικνύει, καθημερινά, ότι δεν έχει έναν σχεδιασμό και, κυρίως, δεν έχει “κόκκινες γραμμές”. Που πρέπει να φτάσουμε για να πει ο κ. Μητσοτάκης “ως εδώ και μη παρέκει”; Πότε θα αντιδράσει με μία υπεύθυνη και πατριωτική  στάση απέναντι στις ακραία προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας; Οπατριωτισμός φαίνεται στα δύσκολα και όχι στα συλλαλητήρια με τον εναγκαλισμό χρυσαυγιτών, όπως έκανε η ΝΔ στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών.

 

Για το νέο Πτωχευτικό Κώδικα

 

Πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο ρύθμισης των χρεών, τόσο των φυσικών, όσο και των νομικών προσώπων,με μία, όμως, σφαιρική, ευέλικτη και φιλολαϊκή αντιμετώπιση του προβλήματος. Αντίθετα, το νέο νομοσχέδιο είναι μια θηλιά στο λαιμό των φυσικών προσώπων δανειοληπτών και, επίσης, θέλει να επιβάλλει μια αναδιάρθρωση του τοπίου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις οποίες στελέχη της κυβέρνησης  έχουν χαρακτηρίσει ως “ζόμπι” και “μπαταχτζήδες”.

Ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν προεκλογικά ότι στις προτεραιότητές του είναι η στήριξη της μεσαίας τάξης. Αυτό το νομοσχέδιο, όμως, είναι “δρεπανηφόρο άρμα”, όπως έχουν δηλώσει μετ΄ επιτάσεως όλοι οι πληττόμενοι φορείς (επιμελητήρια, ομοσπονδίες, δικηγορικοί και άλλοι σύλλογοι), οι οποίοι εκφράζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Τελικά, ποιους άλλους εξυπηρετεί αυτό το νομοσχέδιο, πέραν των τραπεζών και  των funds;

Δεν μπορώ να μην υπενθυμίσω στην κυβέρνηση ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν έχει κανέναν δημοσιονομικό περιορισμό και άρα, μπορεί και οφείλει να ακολουθήσει ένα οικονομικό σχέδιο στήριξης και ενίσχυσης της μεσαίας τάξης, της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που ενθαρρύνει και η Ευρώπη.    

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)