to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:02 | 23.02.2021

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Πολιτικές οι ευθύνες Μητσοτάκη - Μενδώνη για την υπόθεση Λιγνάδη

«Οι κινητοποιήσεις στους υγειονομικούς (για την ενίσχυση του ΕΣΥ) και η 48ωρη απεργία στη ναυτιλία, αποτελούν μια πνοή αισιοδοξίας και αγωνιστικότητας για να παραμείνει η κοινωνία όρθια, μέσα σε όλη αυτή τη δυσωδία της περιόδο», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γ. Μπαλάφας μιλώντας στο ρ/σ Κανάλι 1


Μιλώντας στον ραδιοσταθμό του Πειραιά Κανάλι 1 - 90,4 FM και τον δημοσιογράφο Ν. Μπαρδούνια, ο Γ. Μπαλάφας τόνισε μεταξύ άλλων:

Για τις εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη και τις πολιτικές ευθύνες του κ. Μητσοτάκη

Η κίνηση του κ. Μητσοτάκη να προκαλέσει συζήτηση στη Βουλή, την Πέμπτη, για την ποιότητα του δημόσιου λόγου αποτελεί έναν αντιπερισπασμό και ένα επικοινωνιακό τέχνασμα για να «ξεχαστεί» η μεγάλη πολιτική του ευθύνη στην υπόθεση Λιγνάδη. Φυσικά, θα είμαστε στη Βουλή και θα δώσουμε και αυτήν τη μάχη. Εξάλλου, ο Τσίπρας είχε ζητήσει ανάλογη συζήτηση από τις 23 Δεκεμβρίου.

Ως προς τη υπόθεση Λιγνάδη, ο δικός μας λόγος είναι πολιτικός, μιλάμε για πολιτικές ευθύνες του κ. Μητσοτάκη και της κα. Μενδώνη, τα υπόλοιπα δεν είναι δική μας υπόθεση. Εξάλλου, η παραίτηση της κα. Μενδώνη είναι καθολικό αίτημα όλης της κοινωνίας. Ακόμη και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος (Βόζεμπεργκ, Πλεύρη κ.λπ) συντάσσονται με το αίτημα αυτό και το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρούς τριγμούς στην κυβερνητική συνοχή.

Ως προς την ουσία, έχουμε ένα έγκλημα, όπως φαίνεται, βιασμούς κατά συρροήν, όμως ταυτόχρονα υπάρχει και μια προσπάθεια συγκάλυψης από τη μεριά της κυβέρνησης. Αυτό είναι και το βασικό θέμα, η συγκάλυψη. Η πολιτική μας κριτική αναδεικνύει την πολιτική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, ο όποιος, πρώτο, δεν αποπέμπει την κα. Μενδώνη και δεύτερο, δεν εκφράζει μια συγγνώμη για λάθη και ολιγωρίες της κυβέρνησής του, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί. Θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι όλα έγιναν με δική του ευθύνη και με δικές του εντολές.

Η κα. Μενδώνη, όμως, έχει κάνει μια σειρά ενεργειών και δηλώσεων. Τον Αύγουστο του 2019 καταργεί τη διαδικασία επιλογής καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και επιβάλλει τον Δ. Λιγνάδη. Τον Ιούνιο του 2020, απευθυνόμενη στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναρωτήθηκε: «Αμφισβητείτε την ικανότητα του Λιγνάδη. Αμφισβητείτε και το ήθος του;». Στις 8 Φεβρουαρίου 2021 η κα. Μενδώνη καλύπτει τον ήδη παραιτηθέντα Λιγνάδη δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία επώνυμη καταγγελία εις βάρος του. Για να φτάσουμε 11 μέρες μετά, στις 19 Φεβρουαρίου, αφού κατατέθηκε η μήνυση για αδίκημα που δεν έχει παραγραφεί, η κα. Μενδώνη δήλωσε ότι ο Δ. Λιγνάδης είναι επικίνδυνος άνθρωπος και εξαπατήθηκε».

Όλα αυτά δεν τα ξέρει ο κ. Μητσοτάκης; Δεν παρεμβαίνουν οι πρωθυπουργοί όταν ένας/μία υπουργός τους αποδεικνύεται ανίκανος, ψεύτης κλπ.; Εδώ βοά η κοινωνία και στο Μαξίμου έχει πέσει αφωνία. Αυτές είναι οι πολιτικές ευθύνες του κ. Μητσοτάκη.

Για τη δυσοίωνη κατάσταση στην οικονομία

Δυστυχώς από ό,τι φαίνεται όχι μόνο αυξάνονται οι δυσκολίες στην οικονομία, αλλά σβήνουν και οι ελπίδες για την όποια ανάκαμψη μέσα στο 2021, ενώ τα χρέη της πανδημίας αυξάνονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει προτείνει συγκεκριμένα: α) Ρύθμιση των χρεών της πανδημίας, με διαγραφή της βασικής οφειλής και σε δόσεις το υπόλοιπο ποσό, μέτρο που είχαμε εφαρμόσει και εμείς για τις ασφαλιστικές εισφορές σε πολύ πιο δύσκολες, μνημονιακές συνθήκες, β) ευκολία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και γ) κατάργηση του πτωχευτικού κώδικα.

Ο κ Μητσοτάκης έχει πέσει τραγικά έξω στις προβλέψεις του για την οικονομία. Δήλωνε τον περασμένο Ιούνιο: «μετατρέπουμε το καλοκαίρι σε καιρό σποράς, ώστε να ανατείλει μέσα στο χειμώνα ο ζεστός ήλιος της ανάπτυξης». Ομως, η ανάπτυξη και η βελτίωση της οικονομίας δεν έρχεται με διαγγέλματα κ. Μητσοτάκη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)