to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:22 | 07.12.2021

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Οι κυβερνητικές παλινωδίες στην πανδημία φέρνουν διχασμό και έλλειψη εμπιστοσύνης

"Το σχέδιο εμβολιασμού απέτυχε, τα νοσοκομεία καταρρέουν, άνθρωποι διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, η επιστημονική κοινότητα κρούει συνεχώς τον κώδωνα κινδύνου και ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει «δεν υπάρχουν ενδείξεις για τους ασθενείς που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ ότι έχουν μεγαλύτερη θνητότητα συγκριτικά με εκείνους τους ασθενείς που είναι σε ΜΕΘ»"


Σημεία της συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό ART TV (στo δημοσιογράφο Γ. Βαθιώτη): 

Συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από σφαίρα αστυνομικού. Θα ήταν 28 χρονών σήμερα. Δεν θέλω να γενικεύω. Όμως, θέλω ο αστυνομικός να είναι προστάτης του πολίτη. Να λειτουργεί με εκπαίδευση και δημοκρατικό φρόνημα και αυτό να τον καθοδηγεί. 

Για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

Ένα πρώτο γενικότερο σχόλιο είναι οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω. Όσον αφορά τις εκλογές ανάδειξης αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ έχουμε τονίσει ότι είναι μια εσωκομματική διαδικασία, την οποία παρακολουθούμε, αλλά στην οποία δεν παρεμβαίνουμε. Αυτό που έχει σημασία -και είναι κάτι που περιμένουν όλα τα κόμματα να δουν-, είναι η συνολική πολιτική στάση μετά την εκλογή. Προφανώς δεν εκφράζουμε προτιμήσεις. Θα έχει ενδιαφέρον, όμως, να δούμε κατά πόσο το ΚΙΝΑΛ, με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, πώς θα κινηθεί. Πρέπει, εδώ, να θυμίσω ότι το ΚΙΝΑΛ δεν ψήφισε την πρόταση μας για αλλαγή του εκλογικού συστήματος (απλή αναλογική), συντασσόμενο με την ΝΔ. Γεγονός που οδήγησε σε αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ.

Για τις συντάξεις του ΕΦΚΑ

Επειδή εδώ μιλάνε τα νούμερα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση βρήκαμε ένα τεράστιο όγκο εκκρεμών συντάξεων και καταφέραμε να τις μειώσουμε στις 190.000 περίπου. Αντίθετα, η κυβέρνηση της ΝΔ, σήμερα τις έχει εκτοξεύσει στις 400.000.

Το τελευταίο διάστημα ακούγεται το σενάριο ιδιωτικοποίησης του ΕΦΚΑ. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά συνήθως δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι το σχέδιο είχε μπει στο τραπέζι και σταμάτησε λόγω της έντονης κοινωνικής και πολιτικής αντίδρασης. Είναι γεγονός ότι στη λογική του κ. Μητσοτάκη και της ηγετικής του ομάδας είναι να περάσουν στην ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα όσο γίνεται περισσότεροι τομείς που μέχρι σήμερα ελέγχονται – και καλώς ελέγχονται- από το δημόσιο. Πρόσφατο παράδειγμα η ΔΕΗ, που εν μέσω ενεργειακής κρίσης, έχασε με απόφαση της κυβέρνησης, τον κρατικό έλεγχο. Ιδιωτικοποίησαν τη ΔΕΗ και το αποτέλεσμα είναι οι υπέρογκες αυξήσεις και η αδυναμία πληρωμής.

Για την αντιμετώπιση της πανδημία

Η αντιμετώπιση της κυβέρνησης στο ζήτημα της πανδημίας είναι ένα συνεχόμενο μπρος-πίσω αποφάσεων και μέτρων. Οι παλινωδίες αυτές έχουν οδηγήσει την κοινωνία σε διχασμό και σε έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης. Το σχέδιο εμβολιασμού απέτυχε, τα νοσοκομεία καταρρέουν, άνθρωποι διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, η επιστημονική κοινότητα  κρούει συνεχώς τον κώδωνα κινδύνου και ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει «δεν υπάρχουν ενδείξεις για τους ασθενείς που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ ότι έχουν μεγαλύτερη θνητότητα συγκριτικά με εκείνους τους ασθενείς που είναι σε ΜΕΘ». Το μόνο που έχει καταφέρει είναι να μας φέρει στη θλιβερή πρωτιά σε θανάτους ανά εκατομμύριο στην Ευρώπη, αλλά για όλα φταίει …ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων, τις οποίες απορρίπτει η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Πέτσα για τις ΜΕΘ «αν ακούγαμε τον ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε πετάμενα λεφτά» και του κ. Σκέρτσου που μίλαγε για «πολυτελές ΕΣΥ» αν ενισχύσουμε τα νοσοκομεία με ΜΕΘ.

Πρέπει άμεσα να ενισχυθεί τα νοσοκομεία με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να γίνουν επιτάξεις των ιδιωτικών κλινικών καινα αξιοποιηθούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Είμαστε σταθερά και από την πρώτη στιγμή υπέρ του καθολικού εμβολιασμού.  Όμως, διαφωνούμε με τα καταναγκαστικά μέτρα της κυβέρνησης (πρόστιμο 100 ευρώ) και με την στοχοποίηση κοινωνικών ομάδων. Αυτό που λείπει και δεν έχει καταφέρει να περάσει στον κόσμο η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να έχουμε καθημερινά τόσους θανάτους, είναι η εμπιστοσύνη. Υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που φοβάται και πρέπει να πεισθεί, προβάλλοντας θετικά μέτρα. Τα τιμωρητικά μέτρα φέρνουν αντίδραση. Χρειάζεται σταθερή γραμμή και σχεδιασμός. Πρέπει με συντεταγμένα κλιμάκια να πάμε στον κόσμο που έχει ενδοιασμούς και να προβάλουμε την ανάγκη του εμβολιασμού. Με συναίνεση και πειθώ και όχι με παλινωδίες. ​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)