to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:54 | 02.07.2022

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Ο τρόπος διαχείρισης οικονομικής - ενεργειακής κρίσης από την κυβέρνηση επηρεάζουν καθοριστικά την ακρίβεια

«Είναι προφανές ότι “παίζονται” διάφορα παιχνίδια τα οποία αντιλαμβανόμαστε. Αυτά τα παιχνίδια, όμως, και την επιθετικότητα -συμπεριλαμβανομένου και του ΝΑΤΟ- τα πληρώνουμε εμείς, οι χώρες της Ευρώπης»,


«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι πολιτικές που ακολουθεί έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη και κατά συνέπεια, θεωρώ, ότι αυτό θα αποτυπωθεί και στο αποτέλεσμα των εκλογών όποτε κι αν γίνουν», τόνισε σε συνέντευξή του ο Γ. Μπαλάφας, βουλευτής Ν. Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Πιο συγκεκριμένα:

Για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και το χαρακτηρισμό τους ως “Βατερλώ” από τον Αλ. Τσίπρα

Τα ζητήματα που έχουν σχέση με την Τουρκία και γενικότερα τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής άπτονται του εθνικού μας συμφέροντος και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Επομένως δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανεύθυνο τρόπο. Επομένως, η φράση του Αλ. Τσίπρα περί “Βατερλώ” ανταποκρίνεται πλήρως στην κατάσταση που προέκυψε στη σχέση μας με την Τουρκία μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα στα ελληνοτουρκικά, που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης είναι πολιτικά επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Θα αναφέρω κάποια σημεία που το αποδεικνύουν. Θα ξεκινήσω από το ζήτημα του Turkaegean (Τούρκικο Αιγαίο). Εδώ και μήνες υπήρξε μια διαφημιστική καμπάνια από την πλευρά της Τουρκίας και αίτημα προς τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες να τους κατοχυρωθεί το εμπορικό σήμα (brand) Turkaegean. Αίτημα το οποίο η ΕΕ το ενέκρινε. Η Τουρκία, δηλαδή, κάνει χρήση του όρου “Τουρκικό Αιγαίο” για τουριστική καμπάνια και η ελληνική κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αυτή που φόρεσε περικεφαλαίες την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν αντέδρασε. Είτε οι υπουργοί και τα στελέχη της κυβέρνησης δεν το αντιλήφθηκαν, είτε το αντιλήφθηκαν και δεν αντέδρασαν, είναι και τα δύο εξαιρετικά επικίνδυνα για τη εξωτερική πολιτική που ακολουθείται και επιζήμια για την υπεράσπιση της χώρας και των εθνικών μας συμφερόντων.

Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης προσπαθεί να μεταφέρει τις ευθύνες στους υπαλλήλους του υπουργείου. Δεν μπορώ, όμως, να μην σχολιάσω ότι αν αυτό είχε συμβεί επί των ημερών μας, ο κ. Γεωργιάδης θα είχε βγει φορώντας τρεις περικεφαλαίες προκειμένου να μας κατακεραυνώσει.

Το δεύτερο ζήτημα που θέλω να αναφέρω είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Να θυμίσω, καταρχήν, ότι πριν από δυόμιση περίπου χρόνια, σε κάποια αντίστοιχη Σύνοδο, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας δήλωνε ότι θα προωθήσουμε κυρώσεις για την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα που θα “δαγκώνουν”. Δυόμιση χρόνια μετά ο κ. Μητσοτάκη δηλώνει ικανοποιημένος (!) από τη Σύνοδο, στην οποία δεν θέσαμε τίποτα και δεν πήραμε τίποτα. Δεν έβαλε καν ζήτημα για την προκλητικότητα της Τουρκίας, με τις υπερπτήσεις, τις απειλές και την επιθετικότητά της. Αντίθετα, η αμερικανική κυβέρνηση επισημοποίησε την πρόθεσή της για προμήθεια τουρκικών μαχητικών F16, ενώ η υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Σ. Γουαλάντερ εκθείασε το μεγάλο σύμμαχο και τη συνεισφορά της Τουρκίας στην άμυνα του δυτικού κόσμου. Εμείς, λοιπόν, βλέπουμε μία ήττα της Ελλάδας και μια εξ αντικειμένου νίκη του Ερντογάν. Δεν βλέπουμε κανένα λόγο για να είναι ικανοποιημένος ο κ. Μητσοτάκης.

Πρέπει, βέβαια, να τονίσω ότι τον δεδομένο δεν τον υπολογίζει κανείς. Και ο κ. Μητσοτάκης είναι δεδομένος και δεν υπερασπίζεται, όπως θα έπρεπε τα εθνικά μας συμφέροντα. Άρα, οι όποιοι χαρακτηρισμοί ακούγονται από την πλευρά μας για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι επιεικείς.

Για το ρόλο του ΝΑΤΟ

Μέχρι πριν από λίγους μήνες είχαμε ένα ΝΑΤΟ, το οποίο ήταν, όπως έχει χαρακτηριστεί, “εγκεφαλικά νεκρό”. Δεν είχε καμία αντιστοίχιση στους σκοπούς για τους οποίους είχε συσταθεί. Ξαφνικά το ΝΑΤΟ αναβαθμίζεται ζητώντας αύξηση κατά 300.000 μάχιμους στρατιώτες, από τους σημερινούς 40.000. Κι όλα αυτά με αφορμή την καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μιας χώρας που δεν είναι καν στο ΝΑΤΟ.

Είναι προφανές ότι “παίζονται” διάφορα παιχνίδια τα οποία αντιλαμβανόμαστε. Αυτά τα παιχνίδια, όμως, και την επιθετικότητα -συμπεριλαμβανομένου και του ΝΑΤΟ- τα πληρώνουμε εμείς, οι χώρες της Ευρώπης. Ενώ οι ΗΠΑ είναι στο απυρόβλητο και κερδίζουν από την πώληση όπλων και άλλων προϊόντων, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Για τις πρόωρες εκλογές και την οικονομική κατάσταση της χώρας

Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών δείχνουν ότι το 25% των συμπολιτών μας δεν θα κάνει καθόλου διακοπές φέτος, ενώ το 29% θα κάνει λιγότερες από πέρυσι. Η δε πρόσφατη πρόβλεψη από την έκθεση του κ. Στουρνάρα της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνει μείωση της ανάπτυξης, αύξηση του πληθωρισμού και ακρίβεια που θα διαρκέσει και το 2024.

Αυτά τα δύο τελευταία στοιχεία που μόλις παρέθεσα δηλώνουν “μαύρα μαντάτα” για την οικονομία. Θεωρώ ότι ο τρόπος διαχείρισης της οικονομικής-ενεργειακής κρίσης και η άρνηση λήψης από την κυβέρνηση μιας σειράς μέτρων που έχουμε προτείνει εδώ και μήνες επηρεάζουν καθοριστικά την ακρίβεια και τη γενικότερη οικονομία της χώρας.

Πρέπει να τονίσω ότι στις πολιτικές αναλύσεις και προβλέψεις δεν θα πρέπει να υπάρχει βουλησιαρχία και βολονταρισμός. Υπάρχει όμως μία κατάσταση την οποία δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί. Θα προτιμούσαμε τα πράγματα για την οικονομία της χώρας μας να ήταν διαφορετικά. Δεν είναι όμως και δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι για όλα φταίει ο πόλεμος. Προφανώς έχει μερίδιο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι πολιτικές που ακολουθεί έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη και κατά συνέπεια, θεωρώ, ότι αυτό θα αποτυπωθεί και στο αποτέλεσμα των εκλογών όποτε κι αν γίνουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)