to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:16 | 29.05.2021

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται σαν κομματάρχης παλιάς κοπής και όχι ως πρωθυπουργός

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό BLUESKY (στoυς δημοσιογράφους Σ. Ξενάκη, Γ. Καραμέρο) την Παρασκευή 29 Μαΐου 2021


Ξεκινώντας με το σχόλιό του για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα χθες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Έγινε μία πολύ σοβαρή παρέμβαση στη Βουλή. Αφορμή αποτέλεσε η άρνηση του κ. Μητσοτάκη, παρά τις επαναλαμβανόμενα αιτήματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να παραβρεθεί στη Βουλή προκειμένου να απαντήσει στο καίριο ζήτημα της μείωσης των 25.000 εισακτέων μαθητών στα Πανεπιστήμια, μαθητών που δίνονται “τροφή” στα ιδιωτικά κολλέγια.  Ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε να έρθει στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης και να εξηγήσει, τόσο σε μας όσο και στα παιδιά που φέτος δίνουν πανελλήνιες και στις οικογένειές τους,  γιατί επιμένει στην εφαρμογή αυτής της απόφασης και, μάλιστα, εν μέσω πανδημίας.

Μετά από τρεις κοινοβουλευτικές προσπάθειες να ανοίξει αυτή η συζήτηση αποφασίστηκε, σήμερα, να προσέλθουμε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή, όπου ζητήθηκε από τον προεδρεύοντα κ. Κακλαμάνη ο λόγος προκειμένου ο Αλ. Τσίπραςνα θέσει τα ζητήματα αυτά. 

Οι προφάσεις που ακούγονται για την απουσία του πρωθυπουργού, προφανώς, δεν ευσταθούν για δύο λόγους. Πρώτον, ήταν το τρίτο κατά σειρά αίτημα για συζήτηση του συγκεκριμένου ζητήματος, δεδομένου ότι στις δύο προηγούμενες ερωτήσεις που καταθέσαμε δεν υπήρξε ανταπόκριση και δεύτερον, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε από το γραφείο του πρωθυπουργού, ούτε από κανένα για μετάθεση της συζήτησης. Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία πρόθεση να προσέλθει στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα.

Το δεύτερο ζήτημα που έθιξε ο Αλ. Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του αφορά στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Μητσοτάκης, αντί να τοποθετηθεί ως πρωθυπουργός μιας χώρας μπροστά στους αξιωματούχους της ΕΕ, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση. Έκανε μία ομιλία διχαστική, χαρακτήρισε ως “σκοτεινό διάλειμμα” την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και συμπεριφέρθηκε ως κομματάρχης παλιάς κοπής.

Αλήθεια, τι χαρακτήρισε ως “σκοτεινό διάλειμμα"; Την έξοδο από τα μνημόνια μετά από οκτώ χρόνια;Τη ρύθμιση των χρεών, με βάση την οποία έχει τώρα τη δυνατότητα ελιγμών; Και, επίσης, την ύπαρξη των 37δις “μαξιλάρι” -λεφτά των πολιτών φυσικά- με τα οποία, όμως, μπορεί η χώρα μας να επιβιώσει αυτή την περίοδο; Και, προφανώς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αυτοαποκαλούμενοι προοδευτικοί -όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του αναφερόμενος στην παράταξή του-, όταν ο κ. Σόιμπλε ήθελε να βγάλει τη χώρα μας από την ΕΕ έλεγαν “κράτα γερά Σόιμπλε”».     

Σχετικά με την κατάθεση του Χρ. Καλογρίτσα στην προανακριτική επιτροπή σχολίασε:

«Το μεγάλο ατού της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη για να στηθεί η συγκεκριμένη προανακριτική επιτροπή ήταν η αναμενόμενη κατάθεση του Χρ. Καλογρίτσα και τα στοιχεία που διέθετε, σύμφωνα με τα οποία θα αποκαλύπτονταν οι ευθύνες του Ν. Παππά. Αυτό που συνέβη, όμως, τις τελευταίες μέρες, ήταν ότι οι δηλώσεις, αποκαλύψεις, στοιχεία, τα sms κ.λπ ήταν τέτοιας “βαρύτητας” που οδήγησαν τους βουλευτές της ΝΔ να του λένε “έρχεσαι εδώ και δεν μας έχεις δώσει τίποτα… δεν έχεις καταθέσει κανένα στοιχείο… δεν θα φύγεις εάν δεν τα πεις όλα”. Ο βασικός, δηλαδή, μάρτυρας κατά τη ΝΔ είναι ένα κενό γράμμα, γεγονός που την προσανατολίζει σε εσπευσμένη ολοκλήρωση των διαδικασιών της προανακριτικής.

Πέρα όμως από τις εξελίξεις στην προανακριτική η ουσία είναι ότι υπάρχει μια ανοικτή συζήτηση που αφορά το τηλεοπτικό τοπίο, τον έλεγχο των ΜΜΕ, τις λίστες Πέτσα και το τι επιχειρήσαμε εμείς ως κυβέρνηση σε σχέση με το χάος που βρήκαμε, με κανάλια που δεν πλήρωναν και με δημόσιες συχνότητες που εκμεταλλεύονταν κάποιοι δωρεάν. Σήμερα, υπάρχει πλήρης έλεγχος στην πλειοψηφία των τηλεοπτικών καναλιών από την κυβέρνηση  με την ολοένα και μεγαλύτερη μείωση του πολιτικού διαλόγου, επιλέγοντας κυρίωςνα “λιβανίζουν” τον κ. Μητσοτάκη».

Όσον αφορά στην προσχώρηση του Συμεών Κεδίκογλου στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο Γιάννης Μπαλάφας τόνισε:

«Είναι γεγονός ότι στην πολιτική  διαδρομή της χώρας έχουμε ζήσει μεγάλες μετακινήσεις μαζών. Για παράδειγμα, τη δεκαετία του ’80 ένα κομμάτι της Αριστεράς πήγε στο ΠΑΣΟΚ  -χωρίς ενοχές- γιατί θεώρησε ότι τη δεδομένη στιγμή τη μάχη της προόδου την έδινε το ΠΑΣΟΚ. Ανάλογα, σήμερα, ένα μεγάλο κομμάτι της τάξης του 25-30% μετακινήθηκε από το χώρο του ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος θέλησε να μας πλαισιώσει και μαζί με αυτόν, είναι προφανές ότι θα υπάρξει αντιστοίχιση και από έναν αριθμό στελεχών. Όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες πολιτικές μετακινήσεις μαζών κάτι βαθύτερο συμβαίνει και δεν είναι ζήτημα “εξόντωσης” του αντιπάλου, ούτε προσωπικής διαδρομής».

Για το αντεργατικό-αντιδραστικό νομοσχέδιο του Κ. Χατζηδάκη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Επιγραμματικά θα πω ότι η λέξη κλειδί για το αντεργατικό-αντιδραστικό νομοσχέδιο είναι η “ατομική σύμβαση εργασίας”. Η ΝΔ καταργεί το εργατικό δίκαιο, καταργεί τις ΣΣΕ και εισάγει την ατομική σύμβαση με τη λογική ότι ο εργαζόμενος με τον εργοδότη»λειτουργούν ισότιμα κατά τη διαπραγμάτευση! Όπως είπε και ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τσακλόγλου “είναι καλύτερα χωρίς τα συνδικάτα”. Σε πλήρη αντίθεση, όμως, η κα. Ευθυμίου, βουλευτής της ΝΔ και εργατολόγος είπε ότι “η σχέση εργαζόμενου-εργοδότη δεν είναι ισότιμη, γιατί υπάρχει σχέση εξάρτησης”.

Αυτή είναι η ουσία και γι’ αυτό πρέπει η ΝΔ να πάρει πίσω αυτό το νομοσχέδιο, όπως έχει πράξει στο παρελθόν με άλλα νομοσχέδια και όπως φαίνεται θα πράξει και με την πανεπιστημιακή αστυνομία αν κρίνουμε από τα φιλοκυβερνητικά πρωτοσέλιδα και την αρθρογραφία των τελευταίων ημερών».

         

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)