to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:41 | 02.07.2018

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει μια απάντηση στον ελληνικό λαό για την πολύ στενή σχέση του με τον κ. Φρουζή

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εκπομπή «TΩΡΑ» με την Άννα Μπουσδούκου


Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

- Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καμμένου για «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σε περίπτωση που έρθει προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο

«Θα ήθελα να αναφέρω πριν πω οτιδήποτε άλλο, για δυο ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις από τη ΝΔ. Η πρώτη αφορά την αποδειχθείσα πλέον πολύ στενή σχέση του υπευθύνου της γνωστής εταιρείας Novartis κ. Φρουζή με τον κ. Μητσοτάκη, (φιλικά τηλεφωνήματα, διοργάνωση γευμάτων κλπ.) Δεν οφείλει ο κ. Μητσοτάκης να δώσει μια απάντηση στον ελληνικό λαό που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε θέματα διαφθοράς και διαπλοκής; Επίσης, μια απάντηση στο θέμα των συνθημάτων που ακούστηκαν στα συλλαλητήρια για τη συμφωνία των Πρεσπών, «μαχαίρι στην καρδιά του κάθε αντιφασίστα», συνθήματα που κάθε κόμμα του δημοκρατικού τόξου οφείλει να τα καταδικάζει απόλυτα. Αυτά είναι τα δυο βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει στον ελληνικό λαό το κόμμα της ΝΔ.

Σχετικά με το ερώτημά σας, για τον κυβερνητικό μας εταίρο. Πριν από τρία χρόνια κάναμε μια συνεργασία με το κόμμα του κ. Καμμένου, ένα κόμμα με διαφορετική προέλευση από εμάς και σε πολλά σημεία με διαφορετικές θέσεις από εμάς. Ο σκοπός ήταν να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και να δούμε το ζήτημα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Στη διάρκεια της τριετίας τα ζητήματα για τα οποία έγινε αυτή η συνεργασία προχώρησαν πολύ καλά και σε κάποια άλλα υπήρξαν και διαφορές. Ένα από αυτά είναι και η διαφορά μας για το ζήτημα της ονομασίας της FYROM. Ο κ. Καμμένος έχει διατυπώσει τη θέση του και είναι σεβαστή. Έχουμε μπροστά μας το δημοψήφισμα στη γειτονική μας χώρα, τη συνταγματική μεταρρύθμιση και μετά θα έρθει στη δική μας βουλή. Έχουμε πει με τους ΑΝΕΛ ότι θα προχωρήσουμε μέχρι την ολοκλήρωση της κυβερνητικής μας θητείας. Εγώ εκτιμώ ότι όταν έρθει η ώρα να περάσει η συμφωνία από την ελληνική βουλή θα υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία, έστω και εάν δεν ψηφιστεί από τους ΑΝΕΛ».

- Σχετικά με το εάν έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβερνητική συμμαχία

«Έχουμε νομίζω και εμείς και ο ελληνικός λαός κουραστεί να ακούμε για την «αντίστροφη μέτρηση». Ακούμε για εκλογές από την πρώτη μέρα της πορείας μας στην κυβέρνηση της χώρας. Έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες να μην φτάσουμε στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου που ελάφρυνε το χρέος, αλλά και να μην φτάσουμε στις 20 Αυγούστου και στην έξοδο της χώρας μας από το μνημόνιο. Η κυβέρνηση έχει περάσει από πολλές δοκιμασίες από το 2015 και τις έχει ξεπεράσει».

- Σχετικά με το πώς αξιολογείται η αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ

«Οι εξελίξεις αυτές είναι εσωτερική υπόθεση άλλων κομμάτων. Είναι μια εξέλιξη ενδιαφέρουσα. Είμαστε δυο διαφορετικά κόμματα με το Ποτάμι. Γενικά σαν κυβέρνηση και σαν κόμμα αναζητούμε συγκλίσεις και όχι διαιρέσεις και διχασμούς. Όποιο κόμμα είναι διατεθειμένο σε κάποια ζητήματα να βρούμε κοινούς τόπους για το καλό της πατρίδας, είμαστε ανοιχτοί».

- Σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η γερμανική κυβέρνηση λόγω προσφυγικού και τις επικρίσεις για τη συμφωνία με τη Γερμανία και την Ισπανία και τις επανεισδοχές

«Το σημαντικό που έγινε αυτές τις ημέρες στην Ευρώπη είναι ότι συνειδητοποίησαν όλοι με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο πόσο μεγάλης σημασίας για την Ευρώπη είναι το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα. Ένα θέμα που διαμορφώνει συνειδήσεις στην Ευρώπη και κερδίζει ή χάνει εκλογικές αναμετρήσεις. Έγινε σε όλους κατανοητό και δεν μπορεί πλέον να κρύβεται κάτω από το χαλί. Αναφέρεστε στην ιδιαίτερη συμφωνία που έκανε η Γερμανία, η Ισπανία και η Ελλάδα για επιστροφές με βάση τις δευτερογενείς μετακινήσεις σε συνδυασμό με την επαναπροώθηση των οικογενειακών επανενώσεων. Η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Αύγουστο και μετά. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να δεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα Γερμανίας και Αυστρίας από τις γερμανικές αρχές και η είσοδός τους έχει καταγραφεί από το σύστημα Eurodac στις προαναφερόμενες χώρες. Η Γερμανία θα δεχθεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση οικογενειών από την Ελλάδα και την Ισπανία στοχεύοντας να διασφαλίσει την ενότητα των οικογενειών. Είναι βέβαιο ότι το ισοζύγιο επιστροφές στην Ελλάδα/οικογενειακές επανενώσεις από Ελλάδα προς Γερμανία θα είναι θετικό για τη χώρα μας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)