to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:35 | 12.08.2022

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Ο Κ. Μητσοτάκης είναι πολιτικά ένοχος και ψεύτης

«Με την ανάληψη των καθηκόντων του, με την πρώτη του απόφαση, ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε σε λειτουργία το σχέδιο παρακολούθησης των Ελλήνων πολιτών, με την υπαγωγή της ΕΥΠ στη δικαιοδοσία του»


Αναφερόμενος στις υποκλοπές ο Γ. Μπαλάφας τόνισε μιλώντας στο Κόκκινο 105,5 και τον Α. Γιαννίκο:

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα των υποκλοπών, υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ανασφάλειας σε όλους μας. Νιώθουμε ότι κανένας δεν είναι στο απυρόβλητο και υποθέτουμε, χωρίς να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία μέχρι τώρα, ότι δυνητικά είμαστε όλοι θύματα ενός μεγάλου αδελφού, παρακρατικών μεθοδεύσεων που θυμίζουν μαφιόζικες πρακτικές. Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου δήλωσε ότι οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης μπορεί να παρακολουθείται, όχι μόνο δημοσιογράφοι και πολιτικοί.

Πέρα όμως από τις ανησυχίες και τις υποθέσεις, υπάρχουν πλέον συγκεκριμένα δεδομένα. Με την ανάληψη των καθηκόντων του, με την πρώτη του απόφαση, ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε σε λειτουργία το σχέδιο παρακολούθησης των Ελλήνων πολιτών, με την υπαγωγή της ΕΥΠ στη δικαιοδοσία του. Κι έβαλε μάλιστα, επικεφαλής έναν άνθρωπο της αρεσκείας του, τον κ. Κοντολέοντα, αλλάζοντας το νόμο καθώς δεν κάλυπτε τις τυπικές προϋποθέσεις. Είναι στο πετσί του Κ. Μητσοτάκη και του στενού του κύκλου η ιδιοτελής αξιοποίηση της ΕΥΠ. Πρόκειται για ένα ειδικού τύπου παρακράτος στην υπηρεσία του Μητσοτάκη.

Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να χρεώσουμε το τεράστιο αυτό σκάνδαλο ούτε στην παράταξη αλλά ούτε και στο κόμμα της ΝΔ συνολικά. Ένα μέρος των βουλευτών και των στελεχών της ΝΔ δείχνει ενοχλημένο και δυσαρεστημένο από τα καμώματα αυτά του Κ. Μητσοτάκη. Σίγουρα υπάρχουν κύκλοι και στο συντηρητικό χώρο που πιστεύουν ότι η πολιτική αντιπαράθεση δεν πρέπει να διεξάγεται με αυτούς τους όρους.

Για τη διεθνή αντίδραση στην υπόθεση των υποκλοπών

Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη χώρα μας το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλοι οι θεσμοί της, η Κομισιόν, το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και έγκυρα και σημαντικά διεθνή ΜΜΕ όπως το Politico, το Associated Press, η La Republica κ.ά., έχουν ανεβάσει πολύ ψηλά το ζήτημα ασκώντας μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση. Συγχρόνως, όλη αυτή η κατάσταση και η αρνητική δημοσιότητα διασύρουν την Ελλάδα, τη χώρα μας, διεθνώς, με αποκλειστική ευθύνη του Κ. Μητσοτάκη.

Η διεθνής αυτή αντίδραση εξηγείται λόγω του ότι το ζήτημα των υποκλοπών άπτεται της λειτουργίας της δημοκρατίας, δηλαδή απειλεί το ύψιστο αγαθό ενός κράτους δικαίου και μιας στοιχειωδώς ευνομούμενης πολιτείας. Άρα, δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση ότι, ενώ σε άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η πανδημία, υπήρξε μια ανοχή και οι διεθνείς αντιδράσεις ήταν περιορισμένες, στο ζήτημα των υποκλοπών η διεθνής ευαισθητοποίηση είναι τεράστια. Αυτή δε η διεθνής αντίδραση συνέτεινε στην αλλαγή στάσης του Κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, οι οποίοι επιδίωκαν να υποβαθμίσουν πλήρως το θέμα, αρνούμενοι την ίδια την ύπαρξή του.

Για τις δηλώσεις του κ. Αθανασίου, βουλευτή της ΝΔ και Αντιπροέδρου της Βουλής

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η νοοτροπία της παρακρατικής λειτουργίας ως κάτι το αυτονόητο και το φυσιολογικό βρίσκει υποστηρικτές στο κόμμα της ΝΔ. Οι δηλώσεις του κ. Αθανασίου ότι είναι λογικό να παρακολουθούνται, για λόγους εθνικής ασφαλείας, Έλληνες βουλευτές μουσουλμανικού θρησκεύματος είναι απολύτως ενδεικτικές. Ανακαλύπτεται πάλι ένας εσωτερικός εχθρός και στοχοποιούνται Έλληνες βουλευτές, μια λογική που θεωρούσαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω στο παρελθόν.

Για την ανάγκη εκδημοκρατισμού και το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Όταν έχουμε ενοχή του πρωθυπουργού και κορυφαίων συνεργατών του σε τέτοια ζητήματα που άπτονται του δημοκρατικού πολιτεύματος, διότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι πολιτικά ένοχος και ψεύτης, δεν μπορούμε να μη συζητάμε για ανάγκη μετασχηματισμού και μεταρρυθμίσεων στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού, της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Οι αλλαγές αυτές αποτελούν ειδικά σήμερα απόλυτη προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και έναν από τους βασικούς λόγους για τον οποίο θέτουμε το αίτημα της πολιτικής αλλαγής. Η χώρα έχει ανάγκη από μία προοδευτική, δημοκρατική διακυβέρνηση προκειμένου να μπει ένα τέλος στην πολιτική δυσωδία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)