to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:17 | 05.06.2020

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Ας καταλάβει η κυβέρνηση ότι τώρα αυτή κρίνεται!

O Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθηνών, μιλώντας στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό του Πειραιά Κανάλι1 90,4FM (στον δημοσιογράφο Ν. Μπαρδούνια), τόνισε, μεταξύ άλλων: Ας σταματήσει η κυβέρνηση “την αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση” και ας κυβερνήσει. Ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας με γεμάτα ταμεία και χωρίς μνημόνια. Ας καταλάβει ότι τώρα αυτή κρίνεται!


Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον, θεωρείτε ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις κινούνται στην σωστή κατεύθυνση για την προστασία του;

«Το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος είναι οικουμενικό και συνδέεται άμεσα με την ανάδυση νέων ασθενειών και της πανδημίας. Βασικά σημεία όπως η κλιματική αλλαγή και η προστασία της βιοποικιλότητας θα έπρεπε να έχουν μία προτεραιότητα στις κυβερνητικές ατζέντες και να εντάσσονται στην συνολική πολιτική μιας κυβέρνησης. Η πολιτική αυτή θα πρέπει να μην υποτάσσεται στην απολυτοποίηση του κέρδους, αλλά να προτάσσει το κοινωνικό συμφέρον. Βλέπουμε, όμως, ότι αυτό δεν ισχύει στη χώρα μας. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει σημαντικές αποφάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως η ίδρυση Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος για τη διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ. Ο πρόσφατος περιβαλλοντοκτόνος νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του κ. Χατζηδάκη φέρνει σημαντικές αρνητικές αλλαγές.»

Πως προέκυψε η ερώτηση που καταθέσατε στη Βουλή για την εναπόθεση τοξικού ιζήματος στον πυθμένα του Σαρωνικού;

«Η ερώτησή μας αφορά αποκλειστικά  τις εργασίες βυθοκόρησης και στη συνέχεια τη μεταφορά και εναπόθεση στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού του ιζήματος. O Ο.Λ.Π. όφειλε να καταθέσει και να λάβει έγκριση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), δεδομένης της βαριάς τοξικότητας των ιζημάτων του θαλασσίου πυθμένα.

Ακόμα και το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα,  απαιτεί ως προϋπόθεση για το έργο στο λιμάνι του Πειραιά, να αποτραπεί η απόρριψη βυθοκορημάτων στη θάλασσα, και να δημιουργηθεί μόνιμο δίκτυο σταθμών παρακολούθησης της ρύπανσης. Εξάλλου, και πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιτίθεται σε αυτό.»

Η ύφεση το 1ο τρίμηνο του 2020είναι στο -0,9%. Από την άλλη η κυβέρνηση μιλάει για ουσιαστική στήριξη της οικονομίας. Πως το σχολιάζετε;

«Τα νούμερα είναι δεδομένα και δεν διαψεύδονται. Να θυμίσω ότι το πρώτο τρίμηνο του 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας μας ήταν 2,8%. Ένα χρόνο μετά, με κυβέρνηση πλέον Μητσοτάκη και ενώ δεν έχουμε μπει ακόμα σε κατάσταση καραντίνας, φτάσαμε στο - 0.9%, χωρία να έχουμε μπει ακόμα ουσιαστικά σε καραντίνα. Επομένως, η ύφεση είχε κάνει αισθητή την παρουσία και πριν το lockdown.»

Σπεκουλάρετε την προσπάθεια της κυβέρνησης όπως σας κατηγορούν;

«Η πολιτική θέση του κόμματός μας αλλά και η ιδεολογία μας δεν επιτρέπει τέτοιες μικροπολιτικές. Αυτές οι πρακτικές ανήκουν σε άλλα κόμματα, ιδιαίτερα στη ΝΔ. Στη καθημερινή μας επαφή με τον κόσμο, τους καταστηματάρχες και τους εργαζόμενους δεν επιχαίρουμε για το αρνητικό κλίμα που επικρατεί. Δεν είμαστε της άποψης όσο χειρότερα για την κοινωνία τόσο καλύτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό κάνουμε και συγκεκριμένες προτάσεις μέσα από το πρόγραμμα “ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ ΙΙ”. Θέλουμε να μείνει όρθια η κοινωνία.

Τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης, όμως, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και προκαλούν εύλογες ανησυχίες, τόσο για την ικανότητα χειρισμού στην αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων της οικονομίας όσο και στην διαφάνεια της οικονομικής διαχείρισης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η λίστα τουριστικών ζωνών και η ανάθεση προώθησης της χώρας μας αντί στον ΕΟΤ, όπως παραδοσιακά γινόταν τόσα χρόνια, σε εταιρία κολλητού συμβούλου του κ. Μητσοτάκη.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)