to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:04 | 19.03.2016

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Η συμφωνία μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή

Ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Μπαλάφας, παραχώρησε το Σάββατο 19 Μαρτίου συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Δημήτρη Τάκη.


Ο υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

Για τη Σύνοδο Κορυφής

Ήταν μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία της χώρας μας χθες η συμφωνία ΕΕ Τουρκίας για το προσφυγικό. Είναι η δεύτερη θετική εξέλιξη για τη χώρα μας, μετά την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα και την επανέναρξη της αξιολόγησης με γρήγορους ρυθμούς και με αισιόδοξες προβλέψεις.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και το κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα είναι προφανή τα εξής: Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία βάζει έναν φραγμό στους παράνομους διακινητές. Το βασικό είναι να καταφέρουμε οι μη εισερχόμενοι νόμιμα στην Ελλάδα να μπορούν να επιστρέφουν στην Τουρκία, εφόσον εξετάζονται οι αιτήσεις για άσυλο, μία προς μία και σε γρήγορους ρυθμούς, εξ' ου και η τεχνική βοήθεια που έρχεται από το εξωτερικό.

Η συμφωνία μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή. Υπάρχουν γύρω στους 40.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στα νησιά και σε άλλες δομές φιλοξενίας διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία της χώρας. Η συμφωνία υπογράφηκε από όλους τους Ευρωπαίους με ομοφωνία και από την Τουρκία.

Όσον αφορά την κατάσταση στην Ειδομένη, μέσα στην συμφωνία δεν προβλέπεται να γίνει εκεί κάποια δομή φιλοξενίας, για προφανείς λόγους. Αυτοί οι άνθρωποι για ένα διάστημα θα παραμείνουν εδώ, δεν προβλέπεται στη συμφωνία να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία. Η κατάσταση θα λυθεί σταδιακά και για αυτούς τους ανθρώπους και αυτό θα γίνει με την αλλαγή του κλίματος στον προσφυγικό κόσμο, που έχει δημιουργηθεί από χθες με την υπογραφή της συμφωνίας. Ο πρόσφυγας παίρνει άσυλο από την χώρα που θέλει να εγκατασταθεί και όχι από την χώρα που περνάει, την χώρα transit. Από την Ελλάδα λοιπόν παίρνει τον χαρακτηρισμό και πάει παραπέρα.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται ήδη εδώ θα παραμείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα και θα συντηρούνται με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι υπόλοιποι που έρχονται θα γυρίζουν πίσω. Ανοίγει όμως ο δρόμος για τη μόνιμη επίλυση του θέματος, μέχρι και οι υπόλοιπες χώρες να αρχίζουν να παίρνουν πρόσφυγες.
 

Για το Γιάννη Μουζάλα

Πιστεύω ότι για το θέμα του Γιάννη Μουζάλα θα βρεθεί μια χρυσή τομή, ανάμεσα στις ευαισθησίες της μιας πλευράς και τον θετικό ρόλο που έχει παίξει όλον αυτόν τον καιρό ο κ. Μουζάλας. Σύμφωνα με την προσωπική μου εκτίμηση, ο Μουζάλας πρέπει και μπορεί να παραμείνει στη θέση του και ο κ. Καμμένος μπορεί και να δει το θέμα πιο θετικά.

Ως προς τις φήμες για ανασχηματισμό, εγώ δεν έχω τέτοια αίσθηση αλλά το θέμα αυτό παραμένει προνόμιο του πρωθυπουργού. Πρέπει να αφήσουμε και λίγο τον κόσμο να ηρεμήσει προσφέροντας μια σταθερότητα.
 

Για την αξιολόγηση

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στα νέα μέτρα και τη συμφωνία με τους θεσμούς σημειώνοντας: «Μέσα στο Μάρτιο θα ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα. Το θετικό είναι ότι μέχρι χθες λέγανε να αυξήσουνε τις εισφορές τους οι εργοδότες, αλλά τελικά συμφώνησαν μαζί μας».

Όποιος δεν αλλάζει πεθαίνει. Και εμείς αλλάζουμε, για μια σύγχρονη αριστερά, κρατώντας τις βασικές μας αρχές την ελευθερία, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την ειρήνη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)