to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:55 | 17.01.2023

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Η στάση του υπάκουου συμμάχου δεν θα ωφελήσει ποτέ τη χώρα

«Η κυβέρνηση στο ζήτημα των σχέσεων μας με την Τουρκία ακολουθεί μια πολιτική αναποτελεσματική. Αρκεί να θυμηθούμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, λίγο πριν την είσοδό του σε συμβούλιο της ΕΕ ότι θα προτείνει κυρώσεις "που θα δαγκώνουν" και κατά την έξοδό του βγήκε με πεσμένα φτερά, χωρίς να θέσει ποτέ το ζήτημα. Αυτή δεν είναι υπεύθυνη εξωτερική πολιτική».


Ο Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, τόνισε μιλώντας στο Action24 και το δημοσιογράφο Γ. Πιέρρο:

Για τις βουλευτικές εκλογές και τη ρύθμιση για τον αποκλεισμό κόμματος του Κασιδιάρη

Το χρονικό περιθώριο για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στενεύει. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε στις τελευταίες εκατό μέρες, ίσως και λιγότερο. Στην κάλπη των επόμενων εκλογών με τη διαδικασία της απλής αναλογικής θα αποτυπωθεί με τον πιο δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο η θέληση των πολιτών. Και προφανώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη δημιουργία κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, δεδομένου ότι οι διεργασίες που γίνονται αυτή τη στιγμή μέσα στην κοινωνία είναι σημαντικές.

Σε σχέση με τη νομοθετική ρύθμιση για τον αποκλεισμό από τις εκλογές των καταδικασμένων μελών της «Χρυσής Αυγής» θα ήθελα να πω ότι χωρίς να παραβλέπω τη βαρύτητα της όποιας νομοθετικής ρύθμισης, θεωρώ ότι η κύρια πλευρά της αντιμετώπισης των ακροδεξιών μορφωμάτων πρέπει να είναι πολιτική.

Για την κηδεία του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου

Ο θάνατος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση που απαιτεί σεβασμό. Το ίδιο προφανώς ισχύει και στην περίπτωση του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου.

Όμως η κυβέρνηση μετέτρεψε το ανθρώπινο γεγονός σε ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης. Αρχικά είχε λάβει την απόφαση να αντιμετωπιστεί η κηδεία του θανόντος σαν κηδεία ιδιώτη. Στη συνέχεια, όμως, υπήρξε υπαναχώρηση. Πρώτον αναβάθμισε τηn εκπροσώπησής της με την παρουσία του αντιπροέδρου κ. Πικραμένου, πέραν της κ. Μενδώνη.  Επίσης, ο τρόπος που οργανώθηκε το προσκύνημα, είναι άλλο ένα στοιχείο υπαναχώρησης. Το τρίτο στοιχείο είναι η παρουσία βουλευτών της ΝΔ και του κ. Σαμαρά. Άλλο ένα στοιχείο είναι η στάση και η υπερβολική προβολή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης κατά τη διάρκεια όλης της διαδικασίας.

Όλα αυτά πρέπει να τα εξετάζουμε πάντα σε συνδυασμό με το ρόλο που διαδραμάτισε για τη χώρα ο πρώην βασιλιάς Κωνσταντίνος. Ένας ρόλος που για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού βαρύνεται  με βαθιά αρνητικές εξελίξεις για τη χώρα μας, όπως την υπονόμευση και την εκδίωξη της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου τη δεκαετία του ΄60 και την ορκωμοσία της χούντας των συνταγματαρχών το 1967. Εξάλλου, ο ελληνικός λαός «μίλησε» το 1974, όταν με ποσοστό σχεδόν 70% στο δημοψήφισμα αποφάσισε για την κατάργηση της Βασιλευομένης Δημοκρατίας και την εγκαθίδρυση της Προεδρευομένης Δημοκρατίας στη χώρα μας. Να σημειώσω ακόμη ότι το δημοψήφισμια διενεργήθηκε επί πρωθυπουργίας Κωνστ. Καραμανλή, ο οποίος δεν έβλεπε θετικά τη συνέχιση της βασιλείας.

Για τις υποκλοπές και τα σκάνδαλα τύπου “Πάτση”

Τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια στοιχεία για δύο τεράστια σκάνδαλα: για τις παράνομες παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές και για τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Ο κ. Μητσοτάκης έχει μετατραπεί σε “ωτακουστή” και “dealer” συμφερόντων.

Πρόσφατα είχαμε, επίσης,  την ουσιαστική παραδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Οικονόμου για την παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρου. Μην ξεχνάμε ότι ο Κ. Μητσοτάκης με πρωτοβουλία του είναι υπεύθυνος της ΕΥΠ.  Στις συνεχείς ερωτήσεις μας για το αν παρακολουθείται ο κ. Φλώρος δεν πήραμε απαντήσεις και πρέπει να προσθέσω ότι η εμπειρία από την διαδικασία που ακολουθήθηκε αποδεικνύει την κυβερνητική πρόθεση για συγκάλυψη.  Να προσθέσω, φυσικά, ότι προκαλεί αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι μετά από τόσα δημοσιεύματα για αποκαλύψεις προσώπων που παρακολουθούνται παράνομα, δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία μήνυση.

Για τη δήλωση του κ. Συρίγου για τα F16

Καταρχήν να πω ότι η κυβέρνηση στο ζήτημα των σχέσεων μας με την Τουρκία ακολουθεί  μια πολιτική αναποτελεσματική. Αρκεί να θυμηθούμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, λίγο πριν την είσοδό του σε συμβούλιο της ΕΕ ότι θα προτείνει κυρώσεις «που θα δαγκώνουν» και κατά την έξοδό του βγήκε με πεσμένα φτερά, χωρίς να θέσει ποτέ το ζήτημα.  Αυτή δεν είναι υπεύθυνη εξωτερική πολιτική.

Σε σχέση με το ζήτημα των F16, έχουμε παρόμοια αντιμετώπιση. Πολλά λόγια και υποσχέσεις και αποτέλεσμα μηδέν. Και έρχεται ο υφυπ. κ. Συρίγος με θέση υπέρ της πώλησης των F16 στην Τουρκία, επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά στάση υπάκουου και δεδομένου συμμάχου. Μία στάση που δεν πρόκειται να ωφελήσει τη χώρα μας ποτέ. Όπως και με το ζήτημα της επέκτασης των 12 μιλίων που ενώ υπήρχαν και υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η αναγκαιότητα, η κυβέρνηση δεν παίρνει πρωτοβουλίες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)