to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:19 | 05.10.2022

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Η στάση του προβλέψιμου συμμάχου δεν βοηθάει την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

«Η στάση του δεδομένου και προβλέψιμου συμμάχου δεν βοηθάει την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αντιθέτως, παγιώνει μια κατάσταση και αυτό μόνο αρνητικά λειτουργεί για τη χώρα μας»


Ο Γ. Μπαλάφας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας στο Alert TV τόνισε μεταξύ άλλων:

Για το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο

Το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο αναδεικνύει την αναποτελεσματική εθνική στρατηγική της κυβέρνησης που έχει ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, βλέπουμε, κυρίως από την πλευρά του πρωθυπουργού, μία σχετική αφωνία. Ήδη από τον Νοέμβριο του 2019 που ξεκίνησε αυτή η υπόθεση, και παρά τη σωστή θέση της χώρας ότι πρέπει να ακυρωθεί το συγκεκριμένο παράνομο σύμφωνο, δεν βλέπουμε τα λόγια να τηρούνται και να γίνονται πράξεις. Αντίθετα, είδαμε την κυβέρνηση να ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική κατευνασμού, που δεν απέτρεψε τον Ερντογάν από το να εντείνει την προκλητική και επιθετική του στάση. Να αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα, όταν το 2020 το Oruc Reis βρέθηκε στα χωρικά μας ύδατα διότι το «έσπρωξε ο αέρας», όπως δήλωναν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Υπάρχουν, επίσης, κάποια σημαντικά γεγονότα που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Πρώτον, επί δύο χρόνια, σε όλες τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή το τουρκολιβυκό σύμφωνο, η Τουρκία παραβρέθηκε με αυξημένο ρόλο, ενώ η Ελλάδα δεν κλήθηκε καν. Δεύτερον, στην πρόσφατη σύσκεψη του ΟΗΕ ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μενφί, αλλά δεν συζήτησε για το παράνομο σύμφωνο.

Όλα αυτά τα ζητήματα που αφορούν εθνικά θέματα απαιτούν συνεννόηση και κοινή στάση των πολιτικών δυνάμεων. Διερωτόμαστε, λοιπόν, αν η θέση για κυρώσεις δεν είναι στις κυβερνητικές επιδιώξεις. Να προσθέσω, εδώ, ότι το παράνομο μνημόνιο αγνοεί τα δικαιώματα της χώρας μας νότια της Κρήτης και των Δωδεκανήσων και, ταυτόχρονα θέτει ζητήματα κυριαρχίας και δυτικά του 28ου Μεσημβρινού.

Επιπλέον στο ζήτημα των κυρώσεων να θυμίσω ότι ο Κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος σε σύσκεψη της ΕΕ δήλωνε ότι «θα προωθήσουμε κυρώσεις που θα δαγκώνουν» και εξερχόμενος μάθαμε ότι δεν είχε καν θέσει το ζήτημα.

Τέλος, κατά τη γνώμη μου, προχωράμε σε πρωτοφανείς παραχωρήσεις. Συζητείται η αναβάθμιση της τελωνειακής ενώσεως Τουρκίας-ΕΕ χωρίς να διεκδικούμε κανένα αντισταθμιστικό. Τι κερδίζει η Ελλάδα από όλα αυτά;

Η στάση του δεδομένου και προβλέψιμου συμμάχου  δεν βοηθάει την υπεράσπιση των κυριαρχικών  μας δικαιωμάτων.  Αντιθέτως, παγιώνει μια κατάσταση και αυτό μόνο αρνητικά λειτουργεί για τη χώρα μας.

Για την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα αντιμετώπισης

Η κυβέρνηση και ο Κ. Μητσοτάκης πρέπει να πάψουν να είναι «βασιλικότεροι του βασιλέως». Η ΕΕ, εδώ και περίπου ένα χρόνο, έχει επιτρέψει στις χώρες-μέλη να πάρουν μία σειρά μέτρων από την «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν. Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει πολιτικές προς όφελος των πολιτών, τη στιγμή που πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αξιοποιήσει τα περιθώρια αυτά. Μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, η μείωση του ΕΦΚ, η θέσπιση πλαφόν στις τιμές ενέργειας και η φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων» υπερκερδών των ιδιωτών παρόχων, έχουν ήδη υλοποιήσει κατά περίπτωση,  η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία κ.λπ. Στον αντίποδα, η χώρα μας, εν μέσω κρίσης,  ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ, όταν τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία εθνικοποίησαν τις αντίστοιχες εταιρείες ενέργειας.

Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει σειρά προτάσεων. Μεταξύ άλλων: μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ, φορολόγηση του συνόλου των υπερκερδών, αλλαγή του ενεργειακού μίγματος, αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο. Επιπλέον, ένα πολύ βασικό εργαλείο για τον έλεγχο της αγοράς ενέργειας, που ήδη έχουμε εξαγγείλει, είναι η επαναφορά  του δημόσιου χαρακτήρα στη ΔΕΗ. Τα εργαλεία υπάρχουν. Όπως ιδιωτικοποιήθηκε με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, μπορεί και να επανακρατικοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η δυσμενής κατάσταση που έχει προκύψει από το δίπολο «αύξηση του ενεργειακού κόστους – μείωση τζίρου» έχει κτυπήσει, κυρίως, τη μεσαία τάξη. Οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, οι βιοτέχνες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν θέσει τα ζητήματα αυτά μετ’ επιτάσεως. Η λύση δεν είναι η επιδοματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Αυτά δεν αρκούν να καλύψουν ούτε τις μισές αυξήσεις λόγω πληθωρισμού.  

Είναι προφανές, όμως, ότι ο Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση πριμοδοτεί την αισχροκέρδεια των παρόχων και των παραγωγών σε βάρος των πολιτών. Στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε πριν λίγες μέρες, αναγράφονται 4 δις. επιπλέον εισπράξεις από τον ΦΠΑ σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό. Αυτό είναι αποτέλεσμα των ανεξέλεγκτων αυξήσεων στις τιμές από τις συγκεκριμένες μεγάλες εταιρείες. Κι αυτό, σε μία περίοδο με πληθωρισμό σταθερά πάνω από 12%, με 300.000 νοικοκυριά να βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών ενέργειας και να κινδυνεύουν με αποκοπές και με την κυβέρνηση να προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις δίνοντας κάποιες υποτυπώδεις αυξήσεις σε συντάξεις. Την ψηφισμένη, όμως, από το ΣΥΡΙΖΑ 13η σύνταξη που υποσχέθηκε ότι θα διατηρήσει, την κατάργησε. Εμείς θα την επαναφέρουμε. Η δική μας κυβέρνηση θα ακολουθήσει μία πολιτική που δεν θα κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους, τη μεσαία τάξη ασθενέστερη και τους ευάλωτους περισσότερο ευάλωτους. Αυτή είναι η κατάσταση που ζει σήμερα η κοινωνία και που συνοδεύεται από τον αυτοθαυμασμό και τον ναρκισσισμό της κυβέρνησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)