to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:42 | 23.03.2023

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Η στάση Μητσοτάκη δεν συνάδει με την προσήλωση προς τους θεσμούς και το Σύνταγμα

«Ο κ. Μητσοτάκης απλώς δήλωσε -και μάλιστα μέσω μιας μαγνητοφωνημένης και, εν πολλοίς, «στημένης» συνέντευξης- ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο. Δεν μας είπε όμως πότε ακριβώς θα λάβουν χώρα, λες και η ακριβής ημερομηνία αποτελεί μυστικό. Θεωρούμε ότι αυτό συνιστά μια στάση που δεν συνάδει με την προσήλωση προς τους θεσμούς, το Σύνταγμα και την κοινοβουλευτική τάξη.»


Ο Γιάννης Μπαλάφας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, τόνισε μιλώντας στο ART TV  και τoν δημοσιογράφο Γ. Βαθιώτη:

Για τις εκλογές στην Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε αντίθεση ακόμα και με τον Ερντογάν που όρισε συγκεκριμένη ημερομηνία για τις εκλογές στην Τουρκία, την 14η Μαΐου, ο κ. Μητσοτάκης απλώς δήλωσε -και μάλιστα μέσω μιας μαγνητοφωνημένης και, εν πολλοίς, «στημένης» συνέντευξης- ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο. Δεν μας είπε όμως πότε ακριβώς θα λάβουν χώρα, λες και η ακριβής ημερομηνία αποτελεί μυστικό. Θεωρούμε ότι αυτό συνιστά μια στάση που δεν συνάδει με την προσήλωση προς τους θεσμούς, το Σύνταγμα και την κοινοβουλευτική τάξη.  

Σε σχέση με την τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα, θα έλεγα ότι αυτή χαρακτηρίζεται από μια διαχρονικότητα. Ενώ στα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας μπορεί να πραγματοποιηθούν αλλαγές υπέρ του τουρκικού λαού σε περίπτωση ήττας του Ερντογάν, κι αυτό, ασφαλώς, αποτελεί απλώς μια εκτίμηση, στα εξωτερικά ζητήματα οι αντίπαλοι του Ερντογάν υποστηρίζουν μια εξίσου επιθετική γραμμή.

Το βασικό, όμως, ζήτημα για την Ελλάδα δεν είναι τόσο το αποτέλεσμα του τουρκικών εκλογών, αλλά ο τρόπος που ενεργεί η ίδια η Ελλάδα. Εμείς εντοπίζουμε τρία προβλήματα στην πολιτική της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη. Το πρώτο είναι ότι στη σχέση μας με τους δυτικούς συμμάχους μας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί μια πολιτική με βάση την οποία οι σύμμαχοι μας θεωρούν δεδομένους. Ενώ η τουρκική πλευρά επιδεικνύει τέτοια προκλητικότητα, οι σύμμαχοί μας και το ΝΑΤΟ λένε «βρείτε τα». Το βασικό λοιπόν είναι να μην είμαστε δεδομένοι. Να θυμίσω ότι στην ομιλία του στο Κογκρέσο ο Κ. Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε καθόλου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το δεύτερο πρόβλημα είναι η μεγαλοστομία της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, πριν από ένα διάστημα, ο Κ. Μητσοτάκης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε., δήλωσε ότι θα προωθήσει κυρώσεις στην Τουρκία που «θα δαγκώνουν». Και το αποτέλεσμα; Βγήκε από το Συμβούλιο «σαν βρεγμένη γάτα». Από πουθενά δεν προκύπτει ότι η πολιτική του Κ. Μητσοτάκη κατάφερε να απομονώσει την Τουρκία, όπως εσφαλμένα ισχυρίζεται.

Από την πλευρά μας θα επιδιώκαμε να συνδέσουμε την επιβολή των κυρώσεων έναντι της Τουρκίας με την απειλή ενός βέτο, π.χ. στο ζήτημα της σύνδεσης της Τουρκίας με την Ε.Ε. Αυτό που λείπει, τέλος, είναι μια σαφής εθνική στρατηγική. Η εξωτερική μας πολιτική πρέπει να είναι σταθερά προσηλωμένη στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με αξιοπρέπεια και προσήλωση στο διεθνές δίκαιο. Θεωρούμε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση ως αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ καλύτερα τα ελλείμματα στο πεδίο της εθνικής  στρατηγικής. 

Όσον αφορά το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, είμαστε αντίθετοι. Οι κατά καιρούς δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, και δεν αναφέρομαι μόνο στις δηλώσεις της κας Μπακογιάννη, έχουν δημιουργήσει σύγχυση στο ζήτημα αυτό. Είναι προφανές ότι διαφωνούμε  με τέτοιες δηλώσεις. Η δε επέκταση των χωρικών υδάτων νοτιοανατολικά της Κρήτης στα 12 ν.μ. έπρεπε να είχε ήδη πραγματοποιηθεί.

Για την απομάκρυνση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Κ. Σκούμα

Μόνο απορία και ανησυχία μπορεί να προκαλέσει το περιστατικό της απομάκρυνσης του μέχρι πρότινος αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Να θυμίσω ότι μόλις πριν από έναν μήνα είχε ανανεωθεί η θητεία του, με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας. Στις δηλώσεις του έκανε λόγο για αδιαφανείς και αντισυνταγματικές ενέργειες, προσθέτοντας ότι δεν θα γίνει εξιλαστήριο θύμα επειδή υπερασπίστηκε το Σύνταγμα. Μόνο ανησυχία, λοιπόν, μπορεί να προκαλεί μια κατάσταση στην Ελληνική Αστυνομία, όταν γίνεται λόγος για  «επιρροή εξωθεσμικών κέντρων». Δυστυχώς, τόσο ο αρμόδιος υπουργός όσο και ο Πρωθυπουργός είναι μέχρι σήμερα ιδιαίτερα φειδωλοί στα λόγια όσον αφορά αυτήν την ανησυχητική κατάσταση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)